facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Περίεργες καταστάσεις στην ΑΤΕ bank – Παραβιάζονται οι νόμοι και αποκρύπτονται αμοιβές; Τελικά λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;

Περίεργες καταστάσεις διαδραματίζονται στην ΑΤΕ Bank.
Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν μείνει ακόμη με το δόγμα λεφτά υπάρχουν αλλά από τους εργαζόμενους ζητούν συνεχείς μειώσεις αποδοχών.

Προφανώς το θέμα έλαβε και πολιτική διάσταση και κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και το κυριότερο από όλα και ζητούμενο έχει παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει παραβίαση του νόμου;

Παραθέτουμε αυτούσια την επερώτηση για την ΑΤΕ με τίτλο «Περίεργες καταστάσεις στην ΑΤΕ Bank»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ Περίεργες καταστάσεις στην αγροτική τράπεζα

Από το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, με ημερομηνία 6.12.2011,προκύπτει ότι η Υποδιοικητής της ΑΤΕ, μετέχει εκτός των άλλων (ΔΙΑΣ, ΚΑΡΤΑ κλπ),στις εισηγμένες εταιρίες ΕΧΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ (σελίδα 119 του Ε.Δ.).Τόσο στην ΕΒΖ, όσο και στην ΕΧΑΕ κατέχει και την θέση της Αντιπροέδρου του Δ.Σ.

Από το site της ATE (www.ate.gr) , προκύπτει ότι, με βάση ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας, από τις 9.12.2011, η ΑΤΕ Χρηματιστηριακή έχει Απορροφηθεί από την ΑΤΕ (τυπικά και ουσιαστικά μέλος του Χ.Α. είναι πλέον η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ).
Σύμφωνα με το άρθρο 1806/1988 (τεύχος Α, Αρ. 207),άρθρο 3, παρ. 6α,που προστέθηκε με το άρθρο 94 του Ν.2533/1997 «Δεν επιτρέπεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει ταυτόχρονα ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων μέλους χρηματιστηρίου που λειτουργεί στην Ελλάδα και άλλης εταιρίας της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο που λειτουργεί στην Ελλάδα. Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, επιτρέπεται σ συμμετοχή των παραπάνω προσώπων ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων πιστωτικού ιδρύματος και συνδεδεμένου με αυτό μέλους χρηματιστηρίου.
Παράβαση της απαγόρευσης του παρόντος άρθρου τιμωρείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με πρόστιμο μέχρι 50.000.000 δρχ. και αν συντρέχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις, πρόσκαιρη ή οριστική ανικανότητα συμμετοχής του παραβάτη στη διοίκηση μέλους του χρηματιστηρίου».
Εννοείται ότι οι κυρώσεις αφορούν το φυσικό πρόσωπο και όχι το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί.
Από τα sites των εταιριών ΕΧΑΕ και ΕΒΖ δεν προκύπτει ότι η κα Υποδιοικητής έχει παραιτηθεί από μέλος των άνω Διοικητικών Συμβουλίων, κάτι το οποίο έπρεπε να πράξει άμεσα, μετά την απορρόφηση της Χρηματιστηριακής από την τράπεζα. Αντιθέτως, η κα. Υποδιοικητής συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Β.Ζ., που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή,16.12.2011, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της «διάσωσης» της εν λόγω εταιρίας. Προφανώς ούτε μετά το πέρας της συνεδρίασης υπέβαλε παραίτηση, γιατί εάν υπέβαλλε θα έπρεπε η Ε.Β.Ζ να το ανακοινώσει αμελλητί.
Τέλος, από τη σελίδα 121 του Ε.Δ. προκύπτει ότι οι αμοιβές από συμμετοχή σε Δ.Σ. που δηλώνει η κα Υποδιοικητής αφορούν μόνο τις εταιρίες του Ομίλου, δηλαδή πλειοψηφίας. Είναι προφανές ότι δεν δηλώνονται οι αμοιβές της από την ΕΧΑΕ και το ΔΙΑΣ.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1.Τι προκύπτει να πράξουν με την Υποδιοικητή της ΑΤΕ σε σχέση με την από μέρους της σαφή παράβαση του Νόμου, αφού μάλιστα διατελεί Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, οπότε είναι γνώστρια του νόμου και της παράβασής του.
2.Να μας γνωρίσουν ποιες είναι οι ποινές που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις συγκεκριμένες παραβάσεις και να κατατεθούν αντίγραφα αυτών.
3.Δεδομένου ότι συντρέχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις, να απαντήσουν εάν υπάρχει πρόσκαιρη ή οριστική ανικανότητα της κας Υποδιοικητού να μετέχει στη Διοίκηση της ΑΤΕ, η οποία (ΑΤΕ) είναι πλέον μέλος του Χ.Α. Οι ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις συντρέχουν εν προκειμένω στο πρόσωπο της κας Υποδιοικητού, αφού η ως άνω κυρία δεν μετέχει απλά σε Δ.Σ. οποιασδήποτε εισηγμένης, αλλά στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, του οποίου είναι Αντιπρόεδρος.
Με το δεδομένο αυτό θα έπρεπε η ίδια να φροντίζει για την τήρηση των Νόμων από τους άλλους και όχι να τους παραβιάζει.
4.Θεωρούν ηθικό οι αρμόδιοι υπουργοί, η Υποδιοικητής να αποκρύπτει από το Ενημερωτικό Δελτίο τις αμοιβές που λαμβάνει από εταιρίες μειοψηφίας, όπως ΕΧΑΕ, ΔΙΑΣ κλπ, ενώ είναι γνωστό ότι στις εταιρίες αυτές μετέχει επειδή βρίσκεται στη Διοίκηση της ΑΤΕ.
5.Ποιές είναι οι μικτές αμοιβές της από τα Δ.Σ. των εταιριών ΕΧΑΕ και ΔΙΑΣ;
Να κατατεθούν τα σχετικά παραστατικά.
6.Θεωρούν ότι με την συγκεκριμένη Υποδιοικητή, η οποία ενδεχομένως ως υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ να είναι και η εμπνεύστρια του δόγματος «λεφτά υπάρχουν» και είναι αυτή που παραβιάζει τους Νόμους και αποκρύπτει τις αμοιβές, μπορεί να εμπνεύσει το προσωπικό, να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της Αγροτικής Τράπεζας και να εξυγιάνει τη κεφαλαιαγορά, ως Αντιπρόεδρος της Ανώτατης Χρηματιστηριακής Αρχής της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Νικολόπουλος

bankingnews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news