facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Στα 32 cents για κάθε ευρώ χρέους κλειδώνει η συμφωνία για το κούρεμα

Κοντά σε συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών

Κοντά σε κλείσιμο της συμφωνίας Ελλάδας - πιστωτών, για το PSI, βρίσκονται οι δύο πλευρές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg. Το πρακτορείο, σε έκτακτη είδηση του μεταδίδει την αποκάλυψη του επικεφαλής του hedge fund Marathon που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση από τον CEO του συγκεκριμένου fund, που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι ανάμεσα στα 32 μέλη της επιτροπής που διαπραγματεύεται το κούρεμα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Bruce Richards, αναφέρει ότι πλησιάζει μια συμφωνία που θα δώσει στους ιδιώτες 32 σεντ ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κούρεμα θα είναι στο 50-55%, όμως αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό, τότε οι πιστωτές θα πληρωθούν ομόλογα κουρεμένα τελικά κατά 68%.

Σύμφωνα πάντα με τον Bruce Richards, τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές θα έχουν ετήσιο επιτόκιο 4-5% και θα είναι διάρκειας από 20 έως 30 χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η συμφωνία θα καλύπτει όλα τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα ή μόνο εκείνα που λήγουν στο τέλος του 2020. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δηλαδή αν κουρευτούν όλα τα ομόλογα, τότε τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του Fund, δεν θα περιλαμβάνει ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή στην ουσία αμοιβή των πιστωτών στην περίπτωση που βελτιωθεί σημαντικά η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα έδινε στους συμμετέχοντες στο κούρεμα επιπλέον επιτόκιο ως μέρος της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε περίπτωση που οικονομία επέστρεφε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το θέμα του ποσοστού της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών με τον Bruce Richards να εκτιμά ότι θα κυμανθεί μεταξύ 70-80%.

Ο εκπρόσωπος του IIF Frank Vogel αρκέστηκε να πει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα είναι επιτυχείς.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σημειώνεται ότι αύριο στην Αθήνα φτάνει ο Τσαρλς Νταλλάρα, επικεφαλής του IIF.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news