facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ανοιχτά όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, τα καταστήματα στην Ιταλία

Ανεβασμένα όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας μπορούν να κρατούν τα ρολά των εμπορικών καταστημάτων τους όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα από τα κύρια μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι και το οποίο τέθηκε σε ισχύ με την έλευση του 2012.

Τα πρώτα καταστήματα που έκαναν γνωστό ότι σκοπεύουν να επωφεληθούν του νέου μέτρου βρίσκονται στη Ρώμη και τη Νάπολη, όπου η αρχή έγινε ήδη με κάποια καφέ μπαρ που πρόκειται να προσφέρουν εσπρέσο και καπουτσίνο, όχι μόνο μέχρι τις δυο το πρωί -όπως προέβλεπε έως τώρα ο σχετικός νόμος- αλλά χωρίς πλέον κανένα περιορισμό ωραρίου.

Οι έμποροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητα του μέτρου: μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων βλέπουν θετικά την απελευθέρωση του ωραρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο μέτρο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

Δεν λείπουν, όμως και οι κάτοχοι οικογενειακών επιχειρήσεων και καταστημάτων οι οποίοι τονίζουν ότι «όποιος δεν μπορεί, την δύσκολη αυτή εποχή, να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, θα βρεθεί, οπωσδήποτε, σε δεινή θέση λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού».

Στο Τορίνο, η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τις εμπορικές δραστηριότητες, Τζουλιάνα Τεντέσκο εκφράζει το φόβο ότι «ο νέος νόμος μπορεί να ευνοήσει μόνο τα σούπερ -μαρκετ και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σε βάρος των μικρών καταστημάτων ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα προβλήματα σε ότι αφορά την ασφάλεια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες».

Στο Μιλάνο, επίσης, ο δήμος και η περιφέρεια σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν και τους τρεις μήνες περιθώριο για τεχνική και οργανωτική προσαρμογή στο μέτρο, που προσφέρει ο νόμος.

Ο επικεφαλής της εμπορικής ένωσης Confesercenti, Μάρκο Βεντούρι, προβλέπει ότι «με την απεριόριστη απελευθέρωση του ωραρίου πρόκειται να κλείσουν, συνολικά, πάνω από 26.000 καταστήματα σε όλη την χώρα, κυρίως του τομέα των τροφίμων, της ένδυσης και της υπόδησης».

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα άρχισε η περίοδος των εκπτώσεων.

Η πρώτη πόλη που θέλησε να κατεβάσει τις τιμές, για να κερδίσει, ενδεχομένως, όσα έχασε από τις υποτονικές πωλήσεις των εορτών, είναι το Παλέρμο της Σικελίας και ακολούθησε η Ποτέντσα, και αυτή στην Κάτω Ιταλία. Στις 5 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Βενετία.

Όπως τονίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, και σε ότι αφορά τις εκπτώσεις η μείωση του συνολικού τζίρου μπορεί να αγγίξει το 30%.

Τέλος, σχετικά με την απασχόληση, σε πανεθνικό επίπεδο, οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές: μέσα στο 2012 κινδυνεύουν να χαθούν ως και 300.000 θέσεις εργασίας, 40.000 εκ των οποίων, τους αμέσως επόμενους μήνες.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news