facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Κόβουν τις επικουρικές σε όλα τα προβληματικά Ταμεία από 15% έως 40%

Περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όλα τα προβληματικά Ταμεία από 15% έως 40% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά η εφημερίδα Καθημερινή.

Με τη ρύθμιση ενοποιείται η περιουσία των επικουρικών που θα συγκροτήσουν τον νέο φορέα και δημιουργείται η βάση για τη λειτουργία ενός τύπου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον τομέα των επικουρικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη στην Καθημερινή, ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του νέου επικουρικού φορέα θα καταρτιστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από τη σύσταση του νέου μεγάλου επικουρικού Ταμείου ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και με πρόταση του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και οι πόροι, ο χρόνος ασφάλισης, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου και ο τρόπος εξαγοράς του, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, η έναρξη και λήξη των παροχών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση που αφορά τη λειτουργία του Ταμείου παραπέμπονται ουσιαστικά στην επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από την έναρξη λειτουργίας του: α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β) το Tαμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, ε) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στ) ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Με απόφαση του κ. Κουτρουμάνη μπορούν να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ μέχρι 31.12.2012, τα λοιπά επικουρικά Ταμεία καθώς και όσα εξαιρέθηκαν. Όσα δεν θα ενταχθούν μέχρι την 31η-12-2012 στο ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε ΝΠΙΔ, υποχρεωτικής ασφάλισης, αυτοδιαχειριζόμενα. Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά:
α) Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον Ιδιωτικό, Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ.
β) Οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.

Το ποσό εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.

Πάντως, εσωτερικές ενστάσεις δημιουργεί η πρόβλεψη για ενοποίηση του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού των ταμείων και ειδικότερα η ενοποίηση των αποθεματικών του ταμείου Δημόσιων Υπάλληλων ύψους δυόμισι δισ. ευρώ και του άδειου ταμείου του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Εφημερίδα Καθημερινή

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news