facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μαύρη τρύπα 1,4 δις ευρώ δείχνουν τα έσοδα.

Συγκεκριμένα τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8,1%, με τη "μαύρη τρύπα" να διευρύνεται στο 1,4 δισ. ευρώ, αφού για τη συγκεκριμένη περίοδο στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση εσόδων 3,4%.

Δραματική εξακολουθεί να είναι η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οδηγώντας το έλλειμμα υψηλότερα από το στόχο.

Συγκεκριμένα τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8,1%, με τη "μαύρη τρύπα" να διευρύνεται στο 1,4 δισ. ευρώ, αφού για τη συγκεκριμένη περίοδο στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση εσόδων 3,4%.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,5%. Κατόπιν αυτών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 4,71 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου των 4,701 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εικόνα στα έσοδα στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας τον Ιανουάριο, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουάριου – Μαρτίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού παραμένει εντός των στόχων που είχαν τεθεί με τον Προϋπολογισμό του 2011. Το έλλειμμα είναι 4.710 εκατ. € και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. € έναντι του στόχου των 4701 εκ. € που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 το έλλειμμα Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.371 εκατ. €.

Η επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2011 πραγματοποιείται κυρίως από την επίτευξη σημαντικής συγκράτησης των δαπανών παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού – Τακτικός και ΠΔΕ – υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. €.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11.114 εκ. € και εμφανίζουν μείωση κατά 8,1%, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2010, που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση – κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού – στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στην μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. € αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου. Από την άλλη μεριά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. €. Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του α΄ τριμήνου του 2011 βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% γεγονός που οφείλεται κυρίως στην διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. €. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 300 εκατ. €. Οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή περίπου 923 εκατ. €.

onair24.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news