facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πόσο πιστεύετε ότι αξίζουν 100 ευρώ στεγαστικού δανείου

Πόσο πιστεύετε ότι αξίζουν 100 ευρώ στεγαστικού δανείου, εξυπηρετούμενου με καλές εξασφαλίσεις; 100 ευρώ…κάνετε λάθος αξίζει μόλις 20 ευρώ….
Αν θεωρήσετε ότι εδώ στο www.bankingnews.gr δεν ξέρουμε τι γράφουμε θα σας διηγηθούμε μια σύντομη αλλά άκρως ρεαλιστική ιστορία που συνέβη πρόσφατα.

Μεγάλη ελληνική τράπεζα στο πλήθος των επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ώστε να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, διερεύνησε μια κλασσική φόρμουλα δηλαδή να μειώσει το ενεργητικό, να πωλήσει δηλαδή δάνεια σε ξένους ώστε μειώνοντας το ενεργητικό άρα και το σταθμισμένο να αυξήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Π.χ. αν το σταθμισμένο ενεργητικό είναι 100 χρειάζονται κεφάλαια 10 για να διατηρείται το core tier 1 στο 10% κ.ο.κ.
Η τράπεζα αυτή λοιπόν ξεκίνησε διερευνητικές επαφές με μεγάλη εξειδικευμένη εταιρία στην αγορά τραπεζικών assets.
Οι ξένοι το μόνο που θεωρητικά αγοράζουν ή καλύτερα διερευνούν είναι τα στεγαστικά δάνεια καθώς διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Προτάθηκαν να πωληθούν ορισμένα στεγαστικά δάνεια τα οποία είναι εξυπηρετούμενα και διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Στην αγορά η αξία ενός προϊόντος δεν καθορίζεται από τον πωλητή αλλά από τον αγοραστή. Ο αγοραστής ζήτησε να αγοράσει τα 100 ευρώ στεγαστικών δανείων 20 ευρώ.
Μπορεί το παράδειγμα να είναι ακραίο αλλά σίγουρα αποδεικνύει ότι οι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα μόνο σε εξευτελιστικές τιμές.

Το ευρύτερο σχέδιο μείωσης του ενεργητικού….

Σε προσπάθεια μείωσης του ενεργητικού μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και ειδικά δανείων έχουν επιδοθεί οι ελληνικές τράπεζες.
Ποιο είναι το δομικό πρόβλημα των τραπεζών πέραν της κεφαλαιακής επάρκειας; Προφανώς η ρευστότητα, έχουν δανειστεί 116 δις ευρώ από την ΕΚΤ και την ΤτΕ μέσω ELA αλλά το διαρθρωτικό πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει….
Οι τράπεζες έχουν παγιδευτεί.
Μια από τις λύσεις που επεξεργάζονται είναι να πωλήσουν δάνεια.
Δηλαδή μια τράπεζα να βρει μια ξένη και να τις πωλήσει 2 ή 4 ή 5 δις ευρώ δάνεια να απελευθερώσει ρευστότητα η οποία είναι απολύτως αναγκαία.
Εσχάτως έχουν αναθέσει σε ξένες τράπεζες να διερευνήσουν στο εξωτερικό αν θα ήθελαν ξένοι να αγοράσουν ελληνικά δάνεια. Με βάση εκτιμήσεις αν ήταν εφικτό να πωλήσουν δάνεια οι τράπεζες θα ήσαν διατεθειμένες να πωλήσουν έως 20 δις ευρώ.
Η πώληση των δανείων είναι μια καλή ιδέα σε περιόδους γενικής ευημερίας. Τα ελληνικά assets αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από τους διεθνείς επενδυτές και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να πωληθούν δάνεια.
Παρ΄ όλα αυτά μεμωνομένες κινήσεις θα υπάρξουν, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απομοχλεύσουν το ενεργητικό τους μέσω των δανείων και ομολόγων ωστόσο ανησυχούν ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά καθώς μπορεί να προκαλέσει νέα εκροή καταθέσεων.
Αν διακόψει μια τράπεζα ένα εξυπηρετούμενο δάνειο η εταιρία π.χ. που το είχε συνάψει θα στραφεί στα ρευστά ταμειακά διαθέσιμα της για να καλύψει το έλλειμμα ρευστότητας που θα προκύψει.
Πρόσφατα το www.bankingnews.gr είχε αναδείξει το θέμα της απομόχλευσης.
Η απομόχλευση των δανείων από τις τράπεζες, παρ΄ ότι χρονοβόρος διαδικασία θα ήταν μια λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Ωστόσο η λύση αυτή θα προκαλούσε και παρενέργειες
Μεταξύ των παρενεργειών πρέπει να αναφερθούν
1)Μείωση των δανείων σημαίνει ότι ο δανειολήπτης φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση εφόσον κλείσει το δάνειο θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους άντλησης ρευστότητας.
Ως εκ τούτου θα στραφεί στις καταθέσεις…
Με βάση ενδείξεις μια μείωση των δανείων κατά 20 δις ευρώ θα προκαλούσε μείωση καταθέσεων κατά 30 δις ευρώ.
2)Ειδικά στις υγιείς επιχειρήσεις η απομόχλευση δανείων θα σημάνει κάθετη μείωση τζίρου, κερδών και συρρίκνωση δραστηριοτήτων.
Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση των επιχειρηματικών καταθέσεων ειδικά στους λογαριασμούς όψεως.
3)Η απομόχλευση θα λειτουργήσει αρνητικά και για τις τράπεζες καθώς θα μειωθεί ο ζωτικός χώρος άντλησης εσόδων.
Λιγότερα δάνεια, σημαίνει λιγότερα έσοδα εκ τόκων άρα και λιγότερα κέρδη.
4)Η απομόχλευση θα βοηθήσει τις τράπεζες σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας λιγότερα δάνεια σημαίνει ότι απελευθερώνονται κεφάλαια άρα αυξάνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών αλλά προφανώς όχι μόνο ναρκοθετείται αλλά καταδικάζεται η ανάπτυξη.

Τι σημαίνει απομόχλευση δανείων;

Απομόχλευση σημαίνει μείωση δανείων.
Γιατί χρειάζεται μείωση δηλαδή απομόχλευση; Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.
Στο τραπεζικό σύστημα η σχέση δανείων προς καταθέσεις η παραδοσιακή σχέση που οριοθετεί την ρευστότητα έχει προ πολλού ανατραπεί.
Τα δάνεια στην Ελλάδα στα 253 δις ευρώ και οι καταθέσεις 172,898 δις ευρώ δηλαδή διαφορά 80 δις ευρώ.
Απουσιάζουν από το τραπεζικό σύστημα ακριβώς 80 δις ευρώ σε ρευστότητα την οποία οι τράπεζες υποχρεωτικά αναπληρώνουν μέσω του ELA της έκτακτης ρευστότητας από την ΤτΕ και από την ΕΚΤ δηλαδή συνολικά οι ελληνικές τράπεζες από ΕΚΤ και ELA έχουν αντλήσει 116 δις ευρώ.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά οι ελληνικές τράπεζες για να χορηγήσουν νέα δάνεια θα πρέπει να μειώσουν πρώτα τα δάνεια τους, να μηδενίσουν την εξάρτηση τους από το ELA να μειώσουν δραστικά την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ, να αυξήσουν τις καταθέσεις τους και εν συνεχεία θα χορηγήσουν νέα δάνεια….
Πότε θα συμβούν όλα αυτά σε 4-6 χρόνια από τώρα οπότε ανάπτυξη…υπομονή σε 4-6 χρόνια από τώρα…
Η ΤτΕ και ορθά ζητά οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, οι τράπεζες ορθά το επιδιώκουν αυτό είναι το αντικείμενο τους ούτως ή άλλως, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

bankingnews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news