facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Γκρούεφσκι: «Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"»

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, δημιουργεί νέα δεδομένα αναφορικά με την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικολά Γκρούεφσκι, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Γυναικών του κόμματος του, VMRO-DPMNE, στα Σκόπια.

«Το ΔΔΧ αποφάνθηκε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας στην επικοινωνία μας με τους διεθνείς οργανισμούς και σε διμερές επίπεδο, ότι οι συνομιλίες για την υπέρβαση των διαφορών δεν συνιστούν εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στους διεθνούς οργανισμούς και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι παρεμποδιστήκαμε αδικαιολόγητα εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία προέβη σε παράνομες κινήσεις και δεν δεχθήκαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρότι είχαμε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη» είπε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως τα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων ενεργειών και κινήσεων μιας χώρας-μέλους της Συμμαχίας» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκρούεφσκι: «Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"»"

Παπαδήμος προς Υπουργούς:» Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά χωρίς διακοπές!»

Χριστούγεννα –Πρωτοχρονιά χωρίς διακοπές, είναι το μήνυμα που έστειλε στους υπουργούς και τους υφυπουργούς ο Πρωθυπουργός! Αυτό τουλάχιστον κατέστησε σαφές – προς την κοινή γνώμη – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας κ. Παντελής Καψής, στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων . Και ο πραγματικός αποδέκτης , ήταν αν δεν το έχουν ήδη ακούσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης! Το βαρύ πρόγραμμα του επόμενου διμήνου αρχίζει – όπως είπε ο κ. Καψής- από αυτήν την εβδομάδα καθώς περιλαμβάνει δύο Υπουργικά Συμβούλια, με σημαντικά θέματα: Θέματα Εργασίας την Τετάρτη και θέματα Δικαιοσύνης την Πέμπτη. Και ο κ. Καψής συνέχισε, με νόημα:

«Στο τέλος του επόμενου μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου σχεδιάζεται σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ. Θα είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας, με σοβαρές διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν και το μέλλον του ευρώ, αλλά και τη δική μας σχέση με την ευρωζώνη στο μέτρο που θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το PSI και το νέο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Νομίζω, λοιπόν, ότι μπαίνουμε αμέσως μετά τις γιορτές, σε περίοδο πολύ σοβαρών εξελίξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η λειτουργία της κυβέρνησης μέσα στις γιορτές. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα διάλειμμα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όλο αυτό το διάστημα των γιορτών».
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδήμος προς Υπουργούς:» Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά χωρίς διακοπές!»"

Συνελήφθησαν αστυνομικοί να παίζουν πόκερ!

Η λειτουργία παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο, είναι ασυνήθιστο να παίζουν σε αυτές εν ενεργεία αστυνομικοί, όπως ανακάλυψαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ σε αιφνιδιαστικό έλεγχο σε καφενείο στο Πολύκαστρο που λειτουργούσε παράνομη λέσχη.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, συνολικά οκτώ άτομα, από τους οποίους τέσσερις είναι κατώτεροι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε τοπικές Υπηρεσίες του Κιλκίς.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους συλληφθέντες βρίσκεται και η ιδιοκτήτρια του καφενείου γιατί από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι επέτρεπαν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τη διενέργεια παράνομων τυχερών παιγνίων, ενώ επιπλέον δε διέθεταν άδεια λειτουργίας καφενείου

Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, οι δύο ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αστυφύλακας συνελήφθησαν γιατί συμμετείχαν στο παιχνίδι, ενώ οι άλλοι δύο υπαρχιφύλακες γιατί βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα ενώ παιζόταν το παιχνίδι.

Μέσα στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 189 ευρώ, μάρκες και χαρτιά πονταρίσματος. Τη δικογραφία σχημάτισε το Τμήμα Ασφαλείας Κιλκίς, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, λόγω της εμπλοκής των αστυνομικών. Μετά το πέρας της προανάκρισης και κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, σήμερα το πρωί.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης .

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν αστυνομικοί να παίζουν πόκερ!"

Στη δημοσιότητα αύριο το «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Το «πόθεν έσχες» των 300 βουλευτών, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, καθώς και των Ελλήνων ευρωβουλευτών, για το οικονομικό έτος 2009, θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης θα αναρτηθούν και στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων, έπειτα από απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξετάζει τη νομική δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να ζητήσει η ίδια απευθείας από τις αρμόδιες ελβετικές αρχές να της αποσταλούν όλα τα στοιχεία με καταθέσεις πολιτικών, ώστε να προχωρήσει στην διασταύρωση τους.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα αύριο το «πόθεν έσχες» των πολιτικών"

Έρχεται καταιγίδα μέτρων για να δοθεί η δόση-«μαμούθ»

Νέα παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό και νέες απαιτήσεις από την τρόικα

Πριν καλά καλά εκταμιευτεί η 6η δόση οι δανειστές θέτουν προϋποθέσεις και όρους καταβολής της επόμενης δόσης «μαμούθ» των 90 δισ. Ο Ιανουάριος θα είναι καθοριστικός μήνας καθώς όπως όλα βεβαιώνουν θα ζητηθεί η άμεση ψήφιση των μέτρων που θα συνοδεύουν την νέα δανειακή σύμβαση αλλά και «πολιτική σταθερότητα» θέτοντας ως όρο την μη διενέργεια εκλογών αν δεν ολοκληρωθούν όλες οι κινήσεις που θα αποτρέψουν νέα δημοσιονομική εκτροπή.

Όπως βεβαιώνουν όλες οι πληροφορίες η τρόικα έθεσε ήδη τους νέους όρους στις συναντήσεις που είχε με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ενώ η νέα καταιγίδα πιέσεων συζητήθηκε στην επικοινωνία που είχε ο Λ. Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα.

Ενδεικτική του τι θα αντιμετωπίσει πάλι η χώρα μέχρι την 15η Ιανουαρίου που θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα είναι η δήλωση που έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τρόικας στο Reuters την Παρασκευή, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα, αν δεν πειστούν ότι αυτά θα πιάσουν τόπο.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται καταιγίδα μέτρων για να δοθεί η δόση-«μαμούθ»"

«Συλλάβετέ με τώρα. Χρωστάω στην Εφορία 190.000 ευρώ»

Συνελήφθη το πρωί για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ένας 42χρονος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας μεταλλικών κατασκευών στο Βόλο.

Μάλιστα ο επιχειρηματίας, οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, προσήλθε αυθορμήτως στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο χρέη συνολικού ύψους 190.858,09 ευρώ. Ο 42χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, κατηγορούμενος για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 για «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συλλάβετέ με τώρα. Χρωστάω στην Εφορία 190.000 ευρώ»"

Εθνοφύλακας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με το G3 λόγω Μνημονίου!

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί: Ένας ακρίτας εθνοφύλακας του τοπικού Τάγματος Εθνοφυλακής Σουφλίου, τον οποίο έχουν εξαθλιώσει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, μπήκε στι 01.30 στο αστυνομικό τμήμα Σουφλίου με το όπλο του και αφού "κάρφωσε" την κάννη από το αυτόματο τυφέκιο G3 στο σαγόνι του, είπε στους αστυνομικούς που εμβρόντητοι τον παρακολουθούσαν: "Αυτοκτονώ γιατί δεν αντέχω άλλο την οικονομική εξαθλίωση που μας έχουν οδηγήσει"!

Ευτυχώς οι αστυνομικοί, ορισμένοι από τους οποίους γνώριζαν τον ταλαίπωρο επαγγελματία, κατάφεραν να τον ηρεμήσουν, λέγοντάς του ότι Θα φέρουν δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση για όσα του έχει προκαλέσει.

Ο 49χρονος δέχθηκε να περιμένει τους δημοσιογράφους και μετά από διαπραγματεύσεις ωρών, παρέδωσε το όπλο του και κλαίγοντας έπεσε στην αγκαλιά των αστυνομικών, φωνάζοντας "Τι μας έχουν κάνει; Τι μας έχουν κάνει; Μας κατέστρεψαν"!

Ο εθνοφύλακας, παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, προφασιζόμενος ότι ήθελε να κάνει μια καταγγελία.

Στη συνέχεια εμφάνισε μέσα από την καμπαρντίνα του το πολεμικό του όπλο και άρχισε να απειλεί τους αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενος για την οικονομική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του.

Το όπλο του, G3, κατασχέθηκε, ενώ ο εθνοφύλακας θα οδηγηθεί την Τρίτη στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Ενώ άλλοι θα έρπεπε κανονικά να πάνε στον εισαγγελέα: Αυτοί που τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο!

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνοφύλακας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με το G3 λόγω Μνημονίου!"

Αίτηση χρεωκοπίας από τη σουηδική Saab

Απέτυχαν οι συνομιλίες με Κινέζους επενδυτές
Αίτηση χρεωκοπίας υπέβαλε η αυτοκινητοβιομηχανία Saab στη Σουηδία, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με Κινέζους επενδυτές που θα άνοιγε στην εταιρεία το δρόμο προς νέους χρηματοδοτικούς πόρους.

Η General Motors, στην οποία ανήκει μέρος της Saab, δεν ήθελε η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση, όπως μεταδίδει το BBC.

Η παραγωγή στην κύρια εγκατάσταση της Saab στο Trollhattan της Σουηδίας έχει ανασταλεί από τον Απρίλιο καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία έδινε μάχη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται καθώς παραμένουν, όπως λένε, από τον περασμένο μήνα απλήρωτοι.


newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση χρεωκοπίας από τη σουηδική Saab"

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 80% με νομοσχέδιο εξπρές

Το νέο “ψαλίδι” στις επικουρικές συντάξεις, κατά μέσο όρο 15%, που θα εισηγηθεί στο επόμενο υπουργικό ο Γιώργος Κουτρουμάνης, το τρίτο σε διάστημα 5 μηνών, θα προωθηθεί στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές έως τις 15 Ιανουαρίου ενώ οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα, με τα όσα αναφέρει το megatv.com οι μεγαλύτερες μειώσεις θα είναι έως 35%, των επικουρικών, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών εξαιτίας Στο ΕΤΕΑΜ, που καλύπτει 670.000 συνταξιούχους η περικοπή θα είναι κλιμακωτή και κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στο 10%. Έτσι η υψηλότερη σύνταξη από 1.000 ευρώ που ήταν, τον Αύγουστο μειώθηκε στα 930 ευρώ, το Νοέμβριο στα 907 ευρώ και τον Ιανουάριο θα φτάσει στα 817 ευρώ. Αντίστοιχα η μέση σύνταξη που κυμαίνεται στα 250 ευρώ, δεν είχε μείωση τον Αύγουστο, “ψαλιδίστηκε” στα 220 ευρώ το Νοέμβριο και θα φτάσει στα 198 ευρώ τον Ιανουάριο.
Η ενοποίηση των ταμείων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το megatv.com, κρίθηκε αναγκαία γιατί οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του ο κ. Κουτρουμάνης δείχνουν ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων πρέπει να μειωθεί, κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών, κατά 34% το ΕΤΕΑΜ, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ, κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών και των ναυτικών πρακτόρων και κατά 65% το ταμείο της ΔΕΗ.

asfalisinet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 80% με νομοσχέδιο εξπρές"

«Ουστ, αρχικοπρίτη!»

Αφίσα-απάντηση της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ στον Θ. Πάγκαλο

«Κοίτα ποιος μιλάει. Ο αποτυχημένος ''Κομμουνιστής'', ο Αρχιφασίστας, ο Αρχι... Ουστ!!! Αρχικοπρίτη! Μας καταστρέψατε τη ζωή».

Είναι η αφίσα-απάντηση της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ στις πρόσφατες δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου για τους Αγανακτισμένους.

Η απάντηση που του επεφύλαξαν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές είναι κάτι παραπάνω από σκληρή...

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ουστ, αρχικοπρίτη!»"

Τηλεδιάσκεψη Εurogroup για το «δημοσιονομικό σύμφωνο»

Τα φλέγοντα θέματα των διμερών δανείων προς το ΔΝΤ και της περαιτέρω εξέτασης των επιμέρους όρων του προσχεδίου του «δημοσιονομικού συμφώνου» που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής κυριαρχούν στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης που διεξάγεται υπό την μορφή τηλεδιάσκεψης.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να συνομολογήσουν στο τεχνικό μέρος των δανείων που θα εκχωρήσουν στο ΔΝΤ οι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τα κεφάλαια αυτά – που υπολογίζονται στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου – να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη υπό την μορφή χορηγήσεων του Ταμείου προς τα ασθενέστερα μέλη της. Με δεδομένη την άρνηση τρίτων, εκτός ΕΕ, χωρών, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να συμμετάσχουν σε μια «εκτός προγράμματος» νέα γραμμή χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ, που θα του επιτρέψει να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του στην υπόθεση της … «ευρωπαϊκής διάσωσης», το βάρος πέφτει στα κράτη μέλη της ΕΕ και δη της Ευρωζώνης, υπό την μορφή διμερών δανείων που και τα προς διάθεση ποσά θα αυξήσουν και παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις για απευθείας χρηματοδοτήσεις κρατών μελών από άλλα μέλη. Το «σχέδιό» τους είναι να αποφασίσουν σε διμερές δάνειο ύψους 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ από την ΕΚΤ και άλλα 50 δισ. ευρώ από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες (τα 10 από τη Ρωσία) …

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό δεν είναι το μείζον πρόβλημα που καλείται να διευθετήσει το Eurogroup. Ο «μηχανισμός» του νέου «δημοσιονομικού συμφώνου» που αποφασίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου είναι αυτός που «καίει» περισσότερα Βερολίνο και Παρίσι και αυτά τα θέματα πρέπει να τύχουν άμεσης απάντησης και διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν.

«Θα προσπαθήσουν (οι υπουργοί Οικονομικών) να κάνουν όσα μπορούν περισσότερα πριν από τα Χριστούγεννα αλλά δύσκολα θα πείσουν τις αγορές να μπουν σε … εορταστική διάθεση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες που σημειώνει πως ακόμα και τώρα η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές.

Και η πραγματικότητα τον δικαιώνει καθώς από την ανακοίνωση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει τιθασευτεί η πίεση των αγορών, αλλά επιπρόσθετα οι οίκοι αξιολόγησης έθεσαν και επισήμως στο στόχαστρό τους όλη την Ευρωζώνη, η Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας της Γαλλίας και η Moody’s «έκοψε» δύο βαθμίδες από το αξιόχρεο του Βελγίου!

Η απάντηση των Ευρωπαίων σε όλα αυτά περνάει από το σημερινό Eurogroup, όπου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και η πιθανή ημερομηνία ενεργοποίησης του πολυαναμενόμενου μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης, του European Stability Mechanism – ESM.

Προς την κατεύθυνση της «πειστικότερης δυνατής» απάντησης προς τις αγορές πρέπει να συνυπολογισθεί και η επιστροφή των Βρετανών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό διάσωσης και για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Ως γνωστόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αποσυρθεί από τις συζητήσεις στην τελευταία Σύνοδο και είχε ουσιαστικά αποστασιοποιηθεί από τις μελλοντικές οικονομικές αποφάσεις της ΕΕ, αλλά η κρίση – και προφανώς οι «παρεμβάσεις» - έφεραν ξανά στο τραπέζι αντιπροσωπεία Βρετανών αξιωματούχων …

Εκείνο που πάντως είναι σίγουρο είναι το ότι το Εurogroup σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δώσει τελικές απαντήσεις. Αυτό που μπορεί να συμβεί στο θετικότερο των σεναρίων είναι να αποφασισθεί ένας «οδικός χάρτης», για να προλειάνει το έδαφος για την επερχόμενη νέα Σύνοδο Κορυφής, που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου του 2012.

Αν μέχρι τότε οι αντοχές των Ευρωπαίων και οι ανοχές των αγορών το επιτρέψουν …

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεδιάσκεψη Εurogroup για το «δημοσιονομικό σύμφωνο»"

Κόβουν τον ΦΠΑ στις κάρτες

Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 3%, από το 23 στο 20%, και από το 13% στο 10%, θα καταβάλλουν οι καταναλωτές που θα ψωνίζουν με πιστωτική κάρτα, σε μια νέα προσπάθεια να τονωθεί η αγορά και κυρίως να αυξηθούν, κατά το δυνατόν, τα έσοδα του Δημοσίου.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μάλιστα φέρεται να έχει λάβει και την έγκριση της τρόικας.

Διπλό αναμένεται το όφελος, καθώς με τη χρήση των πιστωτικών καρτών οι επιχειρήσεις και οι καταστηματάρχες είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι και να εισπράττουν τον ΦΠΑ και – κυρίως – να τον αποδίδουν στο Δημόσιο. Για την ακρίβεια την απόδοση του ΦΠΑ θα την κάνουν ουσιαστικά οι ίδιες οι τράπεζες σε κάθε εκκαθάριση συναλλαγής με τις επιχειρήσεις!

Παράλληλα διευκολύνονται (;) οι καταναλωτές στις όποιες αγορές τους καθώς τα μετρητά τείνουν να καταστούν είδος εν ανεπαρκεία …

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβουν τον ΦΠΑ στις κάρτες"

Οι εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2012


Tην έκθεση με τις «Εξωφρενικές Προβλέψεις» για το έτος που έρχεται, εξέδωσε όπως κάθε χρόνο η Saxo Banko. Ο χαρακτηρισμός «εξωφρενικές» μπορεί να σημαίνει ότι οι προβλέψεις αυτές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατον.
Όπως σημειώνει η τράπεζα στο εισαγωγικό της σημείωμα, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβούν τα ακόλουθα γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία το 2012, απ’ όσες υπολογίζουν οι αγορές.
Όπως γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, κ. Steen Jakobsen: «οι Εξωφρενικές Προβλέψεις μας συντάχθηκαν γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές να σκεφτούν βγαίνοντας από τα «κουτάκια». Δεν είναι εύκολη δουλειά να κάνεις αντισυμβατικές προβλέψεις, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο να πέφτεις σε μια δυσάρεστη έκπληξη για την οποία κανένας δεν σε προετοίμασε».
Οι Outrageous Predictions της Saxo Bank για το 2012, είναι οι παρακάτω:
1. Η Apple βουλιάζει 50% από το υψηλό 2011
Η Apple είναι μια από τις πιο αγαπημένες εταιρίες της Αμερικής, αν όχι του πλανήτη. Όμως η κληρονομιά που άφησε ο Steve Jobs θα υποστεί πολυμέτωπο ανταγωνισμό από Google, Amazon, Microsoft/Nokia, Samsung, πάνω στα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της, iPhone και iPad. Δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς 55% και η μετοχή της θα βουλιάξει.
2. Μακρά «τραπεζική αργία» στην Ε.Ε.
Οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και η κρίση χρεών στην ευρωζώνη θα επιτεθεί ξανά με δριμύτητα στα μέσα του έτους. Οι ευρωαγορές θα υποκύψουν και θα διολισθήσουν 25% μέσα σε λίγες ώρες, υποχρεώνοντας τους πολιτικούς της Ε.Ε. να επιβάλλουν «παρατεταμένη τραπεζική αργία» κλείνοντας όλα τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες για μια βδομάδα τουλάχιστον.
3. Ο «άγνωστος Χ» στον Λευκό Οίκο
Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ο B. Obama κατάφερε λίγες αλλαγές και πρόσθετο αποπροσανατολισμό στο πολιτικό σύστημα. Οι συνθήκες για υποψήφιο από τρίτο κόμμα στις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν τόσο πρόσφορες. Αυτός ή αυτή θα εμφανιστεί, με δυνατό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές στις αρχές του ’12 και θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, με 38% των ψήφων.
4. Ύφεση στην Αυστραλία
Καμία οικονομία δεν εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα, απ’όσο η Αυστραλία. Καθώς η ζήτηση της Κίνας για τα μεταλλεύματα και τους φυσικούς πόρους της Αυστραλίας θα μειωθεί, η χώρα θα υποστεί ύφεση, η οποία θα διογκωθεί εξαιτίας του επί μακρόν αναμενόμενου «κραχ» στην αγορά ακινήτων.
5. Κρατικοποίηση 50 ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ και των υπολοίπων ρυθμιστικών αρχών, θα φτάσει στα όριά του το τραπεζικό σύστημα και θα επιφέρει «ξεπούλημα» σε ενεργητικά –με ελάχιστους αγοραστές διαθέσιμους στην αγορά. Το απόλυτο πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς θα εξαναγκάσει τους καταθέτες σε πανικόβλητες αναλήψεις. Πάνω από 50 τράπεζες θα καταλήξουν κρατικοποιημένες και πολλές πασίγνωστες σήμερα εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης, θα σταματήσουν να υπάρχουν.
6. Σουηδία και Νορβηγία αντικαθιστούν το ελβετικό «καταφύγιο»
Το να είναι «καταφύγιο» σε έναν κόσμο γεμάτος υποτιμήσεις, ενέχει σειρά κινδύνων για την οικονομία μιας χώρας. Αυτό θα συμβεί στην Ελβετία, που υποχρεώνεται σε επιθετικές υποτιμήσεις του φράγκου, ωθώντας τους διαχειριστές σε αναζήτηση νέων «καταφυγίων». Οι ροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα της Σουηδίας και της Νορβηγίας θα γίνουν τόσο διάσημες, που θα πιέσουν τα 10ετή επιτόκια 100 μονάδες βάσης και πλέον χαμηλότερα από τα γερμανικά Bunds.
7. Η SNB κερδίζει τον πόλεμο του φράγκου στο 1,5
Ο επίμονος πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα αποδώσει καρπούς και, μετά την και την επιβολή πρόσθετων μέτρων με ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η Ελβετία θα κατορθώσει την μεταβολή της ισοτιμίας Ευρώ/Φράγκου έως το υψηλό του 1,50 φράγκου.
8. Ανατίμηση δολαρίου στα 7 γουάν
Καθώς η Κίνα θα φτάσει στα πρόθυρα της «ύφεσης», δηλαδή θα έχει ανάπτυξη μόνο 5-6%, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να διασώσει τους εξαγωγείς, επιτρέποντας την διολίσθηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Το δολάριο θα ανατιμηθεί 10% στα 7,00 γουάν.
9. Αύξηση 100% στον Baltic Dry Index
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2012 θα ανεβάσει τον δείκτη Baltic Dry Index, καθώς θα μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα. Η Βραζιλία και η Αυστραλία θα αυξήσουν την προσφορά σιδηρομεταλλεύματος, χαμηλώνοντας περαιτέρω τις τιμές και συνακόλουθα αυξάνοντας την ζήτηση από την Κίνα. Σε συνδυασμό με την πιστωτική χαλάρωση, θα προκληθεί μαζική εκτίναξη στην ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.
10. Διπλασιασμός στην τιμή σίτου
Η τιμή του σιταριού θα διπλασιαστεί το 2012, μετά τις πολύ κακές σοδειές του 2011. Με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπινα στόματα στον πλανήτη και τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος να δουλεύουν σαν τρελές, οι κακοκαιρίες -δυστυχώς- θα επιστρέψουν σε όλο τον κόσμο και θα κάνουν την χρονιά πολύ δύσκολη για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικά το στάρι θα καταθέσει δυναμικό ράλι τιμών, καθώς οι κερδοσκόποι θα συνδράμουν σε επιστροφή της αξίας στα επίπεδα ρεκόρ του 2008.

newscode.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2012"

Η Μέρκελ απέρριψε δις την παραίτηση του Σόιμπλε

Όπως αποκαλύπτει ο γερμανικός τύπος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέβαλλε το 2010 δύο φορές την παραίτησή του στην Άνγκελα Μέρκελ και εκείνη τις απέρριψε.
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Σόιμπλε, και τις δύο φορές βρισκόταν στο νοσοκομείο, και σκεφτόταν ότι έπρεπε να υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του, καθώς δεν αισθανόταν ότι μπορεί να δώσει και την «ψυχή» του στο υπουργείο!
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκεφτόταν ότι έπρεπε να παραιτηθεί… Δεν υπολόγιζε όμως την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ!
Στις αρχές του 2010 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νοσημλεύτηκε στις Βρυξέλλες, δίνοντας τροφή στα σενάρια για αποχώρηση από την κυβέρνηση της Μέρκελ./ Λϊγουθς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, αναγκάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου, και οι φήμες για παραίτηση είχαν επισήμως διαψευστεί.
Ο 69χρονοις Σόιμπλε αισθάνεται πλέον «υγιείς», αν και είναι καθηλωμένος από το 1990 σε αναπηρικό καρότσι, μετά από ένοπλη επίθεση που δέχτηκε από έναν ψυχικά ασθενή.

xrimanews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ απέρριψε δις την παραίτηση του Σόιμπλε"

Πολεμικά πλοία σκότωσαν φάλαινες

Μία τεράστια οικολογική καταστροφή προκάλεσαν, σύμφωνα με καταγγελίες, διερχόμενα πολεμικά σκάφη στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Κέρκυρας. Ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» δηλώνουν στη Real planet ότι πανίσχυρα ηχοβολιστικά συστήματα σόναρ «βομβάρδισαν» τον βυθό του Ιονίου πελάγους, με αποτέλεσμα δέκα ραμφοφάλαινες να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εκβραστούν νεκρές στις παραλίες του νησιού.

Νεκρά κήτη, όμως, βρέθηκαν και στην Ιταλία, όπου άλλες τρεις ραμφοφάλαινες, επίσης χτυπημένες από τα σόναρ, έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατευθύνθηκαν προς την ακτή, για να εκπνεύσουν λίγο αργότερα στα ρηχά. Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς αγνοούσαν μέχρι πρότινος την ύπαρξη των ιδιαίτερων θηλαστικών στα νερά του Ιονίου και εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα.

«Τα κοίτη “εμβολίστηκαν” από τα σόναρ που έχουν στη διάθεσή τους μόνο τα πολεμικά πλοία», εκτιμά ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. «Φανταστείτε το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς, όταν σε όλο το Ιόνιο είχαμε καταγράψει παλαιότερα μόνο δύο ραμφοφάλαινες. Οι ασυνείδητοι εξέπεμψαν στα ανοιχτά της Κέρκυρας ηχητικά κύματα χαμηλής ή μεσαίας συχνότητας, χωρίς να σεβαστούν την πλούσια θαλάσσια πανίδα της περιοχής. Αυτές οι συχνότητες είναι καταστροφικές για τις άτυχες ραμφοφάλαινες», προσθέτει.

Καταστροφή

Ο ζιφιός, όπως αλλιώς λέγεται η ραμφοφάλαινα, είναι ένα θηλαστικό που ξεπερνά τα 7 μέτρα σε μήκος και προστατεύεται σε όλη τη Μεσόγειο από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο τραγικός απολογισμός αποτελεί πρωτόγνωρη καταστροφή για τη θαλάσσια πανίδα του Ιονίου, εκτιμούν οι ειδικοί. Πριν από λίγες ημέρες, εξειδικευμένοι Ισπανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Ιστορίας και Παθολογίας των Λας Πάλμας επισκέφθηκαν την Κέρκυρα και εξέτασαν ενδελεχώς τα εκβρασμένα κοίτη. Η διάγνωση που έκαναν είναι κατηγορηματική. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ζιφιοί έπαθαν «εμβολή», την ίδια πάθηση δηλαδή που προσβάλλει τους δύτες όταν αναδύονται απότομα από μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», αυτά τα θηλαστικά είναι δεινοί κολυμβητές και μπορούν να καταδυθούν άφοβα σε πολύ μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, επομένως η αιφνίδια επάνοδός τους στην επιφάνεια της θάλασσας δεν ήταν τυχαία, αλλά προκλήθηκε από ανθρωπογενή παρέμβαση. Επιπλέον, τα σπάνια κοίτη έφεραν πολλά αιματώματα στο δέρμα τους, γεγονός που ενισχύει, κατά τους ίδιους, τον ισχυρισμό τους.

Η μαρτυρία

«Τα υποθαλάσσια ηχοβολιστικά συστήματα που διαθέτουν μόνο τα πολεμικά πλοία, έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν κάθε κίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από το πλοίο. Η διάδοση του ηχητικού σήματος απλώνεται σε κωνοειδή μορφή», εξηγεί στην «R» αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Οταν ανοίγουν τα σόναρ, παίρνουμε μέτρα ασφαλείας πάνω στο πλήρωμα. Ποτέ δεν ανοίγουν μέσα σε περιοχές όπου βρίσκονται λουόμενοι ή ψαρεύουν ψαροντουφεκάδες, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες», συμπληρώνει.

Έρευνες

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι, φυσικά, πρωτόγνωρο. Δώδεκα ζιφιοί ξεβράστηκαν και πάλι στις ακτές της Κυπαρισσίας τον Μάιο του 1996. Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν πιστοποιήσει τότε ότι ο θάνατος των θηλαστικών οφειλόταν σε μεσαίες συχνότητες από σόναρ που είχαν ανοίξει για τις ανάγκες άσκησης, τις οποίες διεξήγαγαν οι πολεμικές φρεγάτες του ΝΑΤΟ.

«Αυτή τη φορά, όμως, είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα αφήσουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη σημαία του πολεμικού πλοίου που προξένησε τους εκβρασμούς στην Κέρκυρα», επισημαίνει ο Θ. Τσιμπίδης.

«Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσίαζαν τα θηλαστικά που εκβράστηκαν στις παραλίες του νησιού είναι αδιάσειστα και δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για την καταστροφή στο Ιόνιο θα ζητήσουμε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι που προκάλεσαν αυτή τη ζημιά. Παράλληλα, έχουμε ήδη ενημερώσει για το περιστατικό και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετώπισαν ανάλογες υποθέσεις από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, και σκοπεύουμε να κινηθούμε από κοινού», προσθέτει ο διευθυντής του Ινστιτούτου.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολεμικά πλοία σκότωσαν φάλαινες"

Αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο ο πρόεδρος της Γερμανίας

Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε βίλες επιχειρηματιών για τις ιδιωτικές του διακοπές
Αντιμέτωπος με σκάνδαλο βρίσκεται ο Γερμανός πρόεδρος και σύμμαχος της Άγγελα Μέρκελ Κρίστιαν Γουλφ.
Ο Γουλφ κατηγορείται ότι έκανε χρήση των πολυτελών κατοκιών επιχειρηματιών φίλων του για τις ιδιωτικές του διακοπές.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην Γερμανίδα Καγκελάριο , καθώς εκείνη ήταν που επέμεινε για τον διορισμό του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Γουλφ, δεχόμενος πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκε ότι φιλοξενήθηκε στα πολυτελή αυτά σπίτια έξι φορές ενώ υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας από το 2003 έως το 2010.


newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο ο πρόεδρος της Γερμανίας"

Δραματική αύξηση των ατόμων που μπαίνουν στη λίστα απόρων

Προστέθηκαν 470 άτομα σε 25 ημέρες

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης για τους άπορους. Η έρευνα του δήμου εντόπισε συνολικά 470 άτομα και τους κατέγραψε στη λίστα απόρων μέσα σε μόλις 25 μέρες από την έναρξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη οι περισσότεροι από τους μισούς αναγκάζονται να ζουν, στην καλύτερη περίπτωση, με 300 ευρώ το μήνα, ενώ το 80% αυτών εκπροσωπούν οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά.

«Προς το παρόν, ο αριθμός αυτός -που καταγράφηκε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου- δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουμε από την καθημερινή μας επαφή με τους δημότες που χρειάζονται οποιασδήποτε μορφής βοήθεια. Ως προς αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εν λόγω καταγραφή δεν αφορά τους άστεγους. Εξάλλου, τα στοιχεία αφορούν ανθρώπους που είτε ήρθαν στα γραφεία των δημοτικών κοινοτήτων, είτε υπήρχαν εγγεγραμμένοι στις λίστες μας και τα στοιχεία τους επικαιροποιήθηκαν», εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, στον «Αγγελιοφόρο».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική αύξηση των ατόμων που μπαίνουν στη λίστα απόρων"

Τα SOPA / PIPA ως Απόπειρα για την Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο & οι Κοινωνικές Αντιστάσεις

Σε κάθε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα (κογκρέσο/ γερουσία) των ΗΠΑ έχουν σχεδόν ταυτόχρονα εισαχθεί προς ψήφιση δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τελικά οποιοδήποτε από τα νομοσχέδια αυτά ψηφιστεί, θα συσταθεί με βάση αυτό ένας πανίσχυρος μηχανισμός διαδικτυακής λογοκρισίας, οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αλλάξουν για πάντα το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων προς ψήφιση έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην Αμερικάνικη κοινωνία, ενώνοντας ένα ευρώ μέτωπο κινημάτων, φορέων και οργανώσεων καθώς εταιρειών – κολοσσών.


SOPA / PIPA ή μάλλον «Σώπα(σε)»
Το SOPA (Stop Online Piracy Act), το πρώτο και πιο επικίνδυνο από τα δύο νομοσχέδια, το οποίο εισήχθη στις 26 Οκτωβρίου από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκέμβρη, προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία. Τυχόν ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι στον νομικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, καθώς θα καθιστά δίχως την δυνατότητα προηγούμενης δικαστικής προστασίας μη προσβάσιμες σε όλες τις ΗΠΑ ιστοσελίδες, που έχουν καταχωρηθεί ή/και φιλοξενούνται αλλού στον κόσμο. Η δε λογοκρισία, που επιφέρει η ψήφισή του, θα συγκρίνεται τόσο τεχνικά όσο και ποιοτικά με το ψηφιακό «Σινικό Τείχος» της Κίνας. Παρόμοιου χαρακτήρα προβλέψεις έχει και το PIPA (Protect IP), νομοσχέδιο που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ψήφισής του στην Γερουσία.

Οι Επιπτώσεις
Τα προτεινόμενα νομοσχέδια αποτελούν στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το μέγεθος περιστολής των ψηφιακών μας δικαιωμάτων. Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής. Η ραγδαία επέκταση των ιδιωτικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ουσιαστική ασυμβατότητά τους με τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα οδηγήσει στη επέκταση της χρήσης ενός τέτοιου μηχανισμού λογοκρισίας και για άλλους σκοπούς, όπως για την περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και για τον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό. Θα αυξήσει δε υπέρμετρα την ευθύνη και τα έξοδα λειτουργίας των μεσαζόντων του διαδικτύου, οδηγώντας σταδιακά σε μία υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του κυβερνοχώρου. Αν μάλιστα τέτοια νομοσχέδια ψηφιστούν στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά τη χώρα με τον κομβικό ρόλο στο διαδίκτυο, η ψήφιση πανομοιότυπων νόμων σε όλο τον κόσμο θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Οι Κοινωνικές Αντιστάσεις
Ενάντια στην αδιανόητη επίθεση καταστολής του κράτους των ΗΠΑ και των ισχυρών κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό κίνημα, που απλώνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου. Ακόμη όμως και επιχειρηματικοί κολοσσοί των νέων τεχνολογιών, όπως οι Google, Yahoo, Facebook, Twitter, έχουν εκδηλώσει με θετικές ενέργειες την αντίθεσή τους.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερη. Ήδη σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δρακόντιες νομοθεσίες υποχρεώνουν τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μην παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για έναν χρόνο σε χρήστες, που καταγγέλθηκαν ότι παραβιάζουν το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της ACTA, μίας υπό διαβούλευση διακρατικής σύμβασης, η οποία θα εγκαθιδρύει παγκόσμιο έλεγχο στο διαδίκτυο. Τέτοιες ωμές παρεμβάσεις δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας. Είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε τα πράγματα με δημιουργία μαχητικών και οριζόντιων κινημάτων και εδώ, στη χώρα μας σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Περισσότερα:
American Censorship Day
Electronic Frontier Foundation
Το SOPA στη Wikipedia

dln.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα SOPA / PIPA ως Απόπειρα για την Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο & οι Κοινωνικές Αντιστάσεις"

"Πυρηνικό σενάριο" εκκένωσης Βρετανών από την Ελλάδα!

Το σχέδιο εκκένωσης των Βρετανών πολιτών και της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Βρετανίας από την Ελλάδα ή και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου,όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που θα πληγούν από μείζοντες ταραχές, μόλις ολοκληρωθεί η οικονομική κατάρρευσή τους, δημοσίευσαν πριν λίγο δύο βρετανικές εφημερίδες η βρετανική Sunday Telegraph και οι Sunday Times.

Τα βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών που ερωτήθηκαν σχετικά, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχεδίου αυτού, αρνούμενα να προχωρήσουν σε διαψεύσεις!

Συγκεκριμένα, η Sunday Telegraph αποκαλύπτει σχέδια που φέρονται να επεξεργάζονται τα βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας, βάσει των οποίων αναζητείται η προσφορότερη λύση για την «εκκένωση χιλιάδων εκπατρισμένων που ζουν σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία, Πορτογαλία κλπ), στην περίπτωση που μείνουν χωρίς πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς τους από την κατάρρευση των οικονομιών τους»!

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το Foreign Office εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι σχεδόν ένα (1) εκατομμύριο Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στην Ισπανία και οι πάνω από 50 χιλιάδες που ζουν στην Πορτογαλία, ενδέχεται να «αποκοπούν» από τους λογαριασμούς τους, να μην έχουν για κάποιο διάστημα πρόσβαση στα λεφτά τους, στην περίπτωση που οι τράπεζες των δυο χωρών καταρρεύσουν λόγω διάλυσης του ευρώ ή χρεοκοπίας.

Οι Sunday Times που επικαλούνται πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών που δηλώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ναύλωσης αεροπλάνων, πλοίων και λεωφορείων για να μεταφέρουν τους Βρετανούς της νότιας Ευρώπης πίσω στη Βρετανία.

Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος δηλώνει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το αποκαλούμενο «πυρηνικό σενάριο», σενάριο που είχε εκπονηθεί για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου και το οποίο προβλέπει ότι χιλιάδες Βρετανοί εγκλωβίζονται στα αεροδρόμια τρίτων χωρών χωρίς τρόπο να κάνουν ανάληψη από τα ATMs και χωρίς τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Το ίδιο σχέδιο ισχύει και για την Ελλάδα, μια χώρα η οποία είναι η πρώτη για την οποία εκπονήθηκαν σχετικά σχέδια. Συγκεκριμένα ρποβλέπεται η αποστολή ειδικής μονάδας SAS και SBS, οι οποίοι θα συντονίσουν την αποχώρηση των Βρετανών, είτε με μεταγωγικά αεροσκάφη, είτε με πλοία του βρετνικού στόλου σε περίπτωση που οι ταραχές επεκταθούν και δεν είναι δυνατή η ρποσγείωση στα ελληνικά αεροδρόμια!

Να σημειώσουμε ότι τέτοια σχέδια πάντα υπάρχουν (στα σοβαρά κράτη, τουλάχιστον, που σέβονται τους υπηκόους τους), αλλά σπανίζει εξαιρετικά η δημοσιοποίησή τους και πιθανότατα να έχουμε ένα είδος "ψυχολογικού πολέμου" στους γαλλογερμανούς που προωθούν τη νέα δημοσιονομική ένωση και έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με την Βρετανία...

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Πυρηνικό σενάριο" εκκένωσης Βρετανών από την Ελλάδα!"

Facebook: όλοι το περίμεναν – κανείς δεν το πιστεύει!

Οι εκπρόσωποι τύπου του Facebook αρνήθηκαν οποιονδήποτε σχολιασμό σχετικά με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών που δημοσιεύτηκαν για την κορυφαία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών, το Facebook για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έχει σημειώσει πωλήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μυθικές οικονομικές λεπτομέρειες που αφορούν το Facebook είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά πρόσφατα και αναμένεται να δημοσιευτούν και επίσημα το επόμενο έτος για ολόκληρο το 2011.
Παρακάτω παραθέτουμε τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας:
Ενεργητικό: 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Ταμειακά διαθέσιμα / ισοδύναμα διαθεσίμων: 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρέος: 0 δολάρια
Ίδια Κεφάλαια: 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Λειτουργικές ταμειακές ροές: 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Έσοδα: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Τα λειτουργικά έσοδα: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρά έσοδα: 714 εκατομμύρια δολάρια

secnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Facebook: όλοι το περίμεναν – κανείς δεν το πιστεύει!"

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα πέλλετ

Για τους καταναλωτές που τα επιλέγουν για τη θέρμανση τους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι καταναλωτές για τα πέλλετ, όμως δεδομένου ότι το συγκεκριμένο καύσιμο δεν είναι ευρέως διαδομένο στη χώρα μας, συχνά εκφράζονται απορίες που έχουν να κάνουν είτε με το ίδιο το καύσιμο είτε με τις συσκευές που καίνε πέλλετ.

Παρακάτω, με τη μορφή ερωταπαντήσεων απο το «energypress», διευκρινίζονται κάποια βασικά ζητήματα σχετικά με τη χρήση των πέλλετ για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση:

Είναι εύκολη η δυνατότητα προμήθευσης των pellets;
Ναι είναι εύκολη,αφού τα pellets διανέμονται σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει δυνατότητα και επάρκεια να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της αγοράς.

Μπορώ να αλλάξω τον καυστήρα πετρελαίου με νέο pellet κρατώντας όμως τον λέβητα;
Φυσικά και υπάρχει αυτή η δυνατότητα αρκεί βέβαια να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.Επικοινωνήστε με κάποια εταιρία για να εξετάσετε και αυτό το ενδεχόμενο.

Υπάρχει κάποιος παράγοντας που να εγγυάται ότι η τιμή του καυσίμου pellets δεν πρόκειται να αυξηθεί σε συνάρτηση με το πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια;
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι παρά τη συνεχόμενη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης,η τιμή των pellets δεν μεταβάλλεται,για τον λόγο ότι δεν είναι παράγωγο του πετρελαίου.

Είναι δυνατόν ένας καυστήρας - λέβητας βιοκαυσίμου (pellets) να χρησιμοποιηθεί με τα συμβατικά καλοριφέρ και μέχρι ποιες θερμοκρασίες μπορεί να φτάσει το νερό;
Ναι,γίνεται να χρησιμοποιήσουμε και συμβατική τεχνολογία και ενδοδαπέδια θέρμανση,ενώ η θερμοκρασία του νερού φτάνει από τους 70 0C έως και τους 120 0C .

Αν υφίσταται ένα παλιό σύστημα πετρελαίου,τι αλλαγές απαιτούνται να πραγματοποιηθούν στο μηχανοστάσιο ούτως ώστε να τοποθετηθεί ένα σύστημα καυστήρα - λέβητα βιομάζας;
Συνήθως δεν απαιτείται κάποια αλλαγή στο ήδη υπάρχον μηχανοστάσιο.

Τι συντήρηση χρειάζεται να κάνω;
Απαιτείται μία ετήσια συντήρηση.Πέραν αυτού δεν χρειάζεται κάποια άλλη συντήρηση,διότι τα πιο πολλά συστήματα στις μέρες μας έχουν τη δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού του καυστήρα επιτυγχάνοντας την απομάκρυνση της στάχτης σε ένα ειδικό ενσωματωμένο δοχείο.

Yπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης;
Ναι υπάρχει με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με έναν καυστήρα πετρελαίου. 

newsbeast.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα πέλλετ"

«Οχι» σε κούρεμα 80% των ελληνικών ομολόγων

Κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν έχει η BNP Paribas σύμφωνα με τον πρόεδρο της

Η αύξηση του ύψους του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στο 80% «δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Il Sole 24 Ore», ο πρόεδρος της BNP Paribas, Baudouin Prot.

Όπως ισχυρίζεται, η BNP Paribas δεν έχει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης, ενώ χαρακτήρισε «θετικές» τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές του μήνα από τους ευρωπαίους ηγέτες. Τόνισε πως θα πρέπει οι αποφάσεις αυτές να εφαρμοστούν γρήγορα.

Ο κ. Prot δήλωσε επίσης πως οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στα assets της BNP Paribas θα είναι αρκετές εάν η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κρατηθεί περίπου στο 0,5%, ενώ διευκρίνισε πως η τράπεζα «δεν είχε ποτέ» πρόβλημα χρηματοδότησης σε ευρώ.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οχι» σε κούρεμα 80% των ελληνικών ομολόγων"

Let it snow... και χιονίζει στη Google!

H Google επιμένει να μας εκπλήσσει ευχάριστα! Έτσι, μετά τα βαρελάκια, που ανακάλυψαν surfers τον Νοέμβριο, κάνοντας αναζήτηση με τη φράση "do a barell roll", η μηχανή αναζήτησης επανέρχεται δριμύτερη και με χριστουγεννιάτικη διάθεση μας ντύνει στα λευκά!

"Let it snow" αλλά μόνο για Mozilla και Chrome
Κάνοντας αναζήτηση με τη φράση "let it snow"  στην οθόνη του υπολογιστή σας θα αρχίσουν να πέφτουν πυκνές νιφάδες χιονιού που για να τις σταματήσετε θα πρέπει να κάνετε απόψυξη... δηλαδή κλικ στην επιλογή defrost που θα δείτε να αντικαθιστά την αναζήτηση.

Οι μοναδικές εκπλήξεις, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τη Google, που προσαρμόζει πολύ συχνά το logo της σε παγκόσμια γεγονότα (επετείους, γενέθλια ακόμα και εκλείψεις σελήνης) για να μας τα υπενθυμίσει.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η εφαρμογή «δουλεύει» μόνο με Mozilla και Chrome.

Διαβάστε Περισσότερα » "Let it snow... και χιονίζει στη Google!"

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι στα ακίνητα το 2012

Σε πέντε δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 ως τον Ιανουάριο του 2013 θα πληρωθεί το επόμενο έτος το ειδικό τέλος ακινήτων.

Όλες οι τελικές ρυθμίσεις για το χαράτσι της επόμενης χρονιάς περιέχονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Έθνος, το υπουργείο προχώρησε στις ακόλουθες αλλαγές ως προς την εφαρμογή του μέτρου:

• Σε 5 ισόποσες δόσεις αντί για 4 θα καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων για το έτος 2012. Το τέλος θα καταβληθεί από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013.

• Αποκλειστικά ο έφορος θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου ο έφορος (και όχι τριμελής επιτροπή, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος του υπουργείου) θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να διαπιστώσει αν:

• Συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πέντε δόσεις το χαράτσι στα ακίνητα το 2012"

Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πάνε μόνοι τους στον ψυχίατρο..

Στο… φουλ δουλεύουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και οι ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ! Ολοένα περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται πλέον, θέλοντας και μη, λόγω της κρίσης, στον ψυχίατρο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα σχεδόν ένας στους δύο ψυχικά ασθενείς μπαίνει για νοσηλεία με τη θέλησή του.

Από το 2009 μέχρι σήμερα καταγράφεται αύξηση κατά 8,7% στη ζήτηση ψυχιατρικών υπηρεσιών, με τις συναισθηματικές διαταραχές, ιδίως τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη να καταλαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των ψυχικών ασθενειών.

Η αγωνία για το αύριο, η αβεβαιότητα που προκαλεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, οι περικοπές των μισθών δοκιμάζουν τα όρια των περισσοτέρων ανθρώπων. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τα ραντεβού με τους ψυχίατρους έχουν πολλαπλασιαστεί, στα δε Επείγοντα καταγράφεται σταθερή αύξηση των περιστατικών που διαγιγνώσκονται με οξεία κρίση άγχους.
Ευάλωτοι οι νέοι
Είναι ενδεικτικό ότι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της «ναυαρχίδας» των δημόσιων ψυχιατρείων της χώρας, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου οι γιατροί εξέτασαν περισσότερους από 36.000 ανθρώπους. Το περασμένο έτος το ΨΝΑ επισκέφθηκαν κατόπιν ραντεβού συνολικά 39.000 άτομα με ψυχικές, συναισθηματικές και άλλες διαταραχές. Είναι ενδεικτικό ότι εφέτος το 17% των ανθρώπων που πήγαν στα Επείγοντα του ΨΝΑ είναι ηλικίας 18 έως 30 ετών!

Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η περίοδος των εορτών πυροδοτεί τέτοιου τύπου διαταραχές ή τις επιτείνει εφόσον υπάρχουν.

«Αναμένεται αύξηση των περιστατικών. Ήδη τα σημάδια που έχουμε από τις αυξημένες επισκέψεις στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας δεν είναι θετικά. Κατακλυζόμαστε από ανθρώπους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ταλαιπωρούνται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, ιδίως αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κρίσεις πανικού. Μας ζητούν βοήθεια, πολλοί δε ομολογούν με ντροπή ότι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τους ψυχίατρο» λέει ο κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος στο ΨΝΑ Αττικής και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων.

Αύξηση 103% διαπιστώνεται στις εισαγωγές της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Μια αύξηση που, σύμφωνα με τον διευθυντή της, κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, «αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην καταθλιπτική διάθεση που προκαλεί η οικονομική κατάσταση της χώρας στους πολίτες. Άλλοι αντιστέκονται σθεναρά σε αυτή την κατάθλιψη, άλλοι όμως δεν αντέχουν και λυγίζουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο όρος depression (κατάπτωση, κατάθλιψη) αναφέρεται και στην οικονομία και στη ψυχολογία…» λέει ο ειδικός.

Αυξάνονται οι συναισθηματικές διαταραχές
Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας, τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση, όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική σε ό,τι αφορά τα περιστατικά. Τα στοιχεία του ΨΝΑ δείχνουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών κατά 2% μέσα σε μια διετία. Κατά τους γιατρούς, πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αύξηση, δεδομένου ότι οι αλλαγές στον χάρτη των ψυχικών νοσημάτων γίνονται με αργούς ρυθμούς και σε βάθος χρόνου, και έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην κοινωνία. «Εάν καταγράφεται αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών στα Επείγοντα του ΨΝΑ, όπου φτάνουν τα βαριά και οξεία περιστατικά κάθε νόσου, αναλογίζεται κανείς τις διαστάσεις της συγκεκριμένης διαταραχής σε ευρύτερο πλαίσιο» επισημαίνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού, τα προβλήματα ύπνου, η δυσφορία, η ήπια κατάθλιψη είναι στην καθημερινότητα για ποσοστό 30- 40% των Ελλήνων, ενώ μικρό ποσοστό εκδηλώνει πιο βαριά συμπτώματα όπως αυτοκτονικές τάσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, περισσότερο πλήττονται τα άτομα ηλικίας 21-35 ετών από το άγχος τόσο για την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών όσο και για τους όρους που προδιαγράφουν το εργασιακό παρόν τους.

Εκούσια πια σε πολλές περιπτώσεις η νοσηλεία στο Δαφνί
Δραματική αύξηση των εκούσιων νοσηλειών στο Ψυχιατρείο μαρτυρούν οι αριθμοί. Την τελευταία πενταετία οι ασθενείς που εισάγονται με τη θέλησή τους για νοσηλεία έχουν αυξηθεί κατά 11%. Σε αντίθεση με το προγενέστερο διάστημα που οι εισαγωγές στα ψυχιατρεία γίνονταν κυρίως ως αναγκαστικές, δηλαδή με εισαγγελική εντολή, πλέον οι ασθενείς δηλώνουν εκούσια εισαγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις το επιθυμούν οι ίδιοι προκειμένου να εξασφαλίσουν… διαμονή, φαγητό και φάρμακα για κάποιο διάστημα. Μέσω της νοσηλείας μοιάζουν να αναζητούν προσωρινή ανακούφιση από τα οικονομικά προβλήματα που τους στοιχειώνουν εκτός νοσοκομείου. Σε κάποιες περιπτώσεις πιέζονται ώστε να δηλώσουν ότι επιθυμούν τη νοσηλεία από τους οικείους τους οι οποίοι με τη σειρά τους θέλουν να απαλλαγούν από το οικονομικό άγος αυτών των ασθενών.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πάνε μόνοι τους στον ψυχίατρο.."

«Οι απειλές της Μέρκελ θυμίζουν τον Χίτλερ»

Ότι πρέπει να φύγουν όλοι το γρηγορότερο από την ευρωζώνη εκτιμά ο Νάιτζελ Φαράτζ.

Έχει γίνει θρύλος στο youTube χάρη στα βίντεο με τις ομιλίες του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βάλλει με ακραίο τρόπο κατά της ηγεσίας της Ε.Ε., με μια ιδιαίτερη αδυναμία στο Βέλγιο και τον Βαν Ρομπάι! Οι απόψεις του συγκινούν το ακροδεξιό κοινό αλλά κυρίως τον βρετανικό σοβινισμό.

Ο λόγος για τον Βρετανό ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ που απαντάει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σε μια σειρά ερωτήσεων.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου; Είναι πλέον η Ευρώπη γερμανοκρατούμενη;

Σχεδόν απόλυτα με οικονομικούς όρους αλλά όχι επίσημα. Επίσημα έχουμε τώρα ένα μείγμα ελέγχου από τις Βρυξέλλες στα περισσότερα θέματα, μαζί με μία διακυβερνητική ευρωζώνη, που ασχολείται με οικονομικά θέματα. Το δεύτερο συστατικό αυτού του μείγματος είναι απολύτως κυριαρχούμενο από τη Γερμανία.

Έχει, μεταξύ άλλων, ειπωθεί: «τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια Ευρώπη που έχει έναν Γερμανό για πάπα κι έναν Ιταλό για κεντρικό τραπεζίτη;» Εσείς τι λέτε;

Λοιπόν, το πρόβλημά μας εδώ είναι ότι έχουμε ένα εντελώς ακατάλληλο κοινό νόμισμα -και παράλληλα μια εντελώς ακατάλληλη ΕΚΤ- κι ένα Βατικανό το οποίο αγνοεί τον κληρονομικά αντιχριστιανικό χαρακτήρα της Ε.Ε. και υποστηρίζει την Ε.Ε. δίχως την παραμικρή επιφύλαξη.

Θα δούμε ένα ισχυρότερο ή ένα πιο αδύναμο ευρώ τα επόμενα χρόνια;

Το ευρώ μικραίνει. Χτίσθηκε πάνω σε σαθρά θεμέλια και όσο περισσότερο επιβιώνει τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες σε αυτό θα ξυπνήσουν από το μεγαλομανιακό πολιτικό όνειρό τους -γιατί αυτό είναι το ευρώ- και θα επιστρέψουν στα ελεύθερα κυμαινόμενα νομίσματα.

Γιατί συγκεντρώνετε τα πυρά σας στον Βαν Ρομπάι και τη χώρα του, το Βέλγιο; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι' αυτό;

Ναι, ο Ρομπάι είναι ο κατ' όνομα επικεφαλής της Ε.Ε. και η Ε.Ε. έχει τη βάση της στο Βέλγιο. Το Βέλγιο είναι μια μη ρεαλιστική συνάθροιση ετερόκλητων γλωσσικών ομάδων, που δεν έχουν καμία πραγματική δημοκρατική ενότητα, συνεπώς το Βέλγιο είναι -εξαιτίας αυτού τού χαρακτηριστικού του- το πρωτότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχετε χαρακτηρίσει τον Βαν Ρομπάι «σιωπηλό» αλλά και «θορυβώδη δολοφόνο». Τελικά, τι από τα δύο είναι;

Είπα ότι είναι ο σιωπηλός δολοφόνος της δημοκρατίας και είναι όντως αυτό -φτερουγίζει σαν στοιχειό από καγκελαρία σε καγκελαρία, από ινστιτούτο σε ινστιτούτο, εκτελώντας τη δολοφονική εργασία του.

Σας επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ επειδή απευθυνθήκατε στον Βαν Ρομπάι χρησιμοποιώντας μια κάπως βαριά λέξη («πατσαβούρα»).

Επρόκειτο για ένα παράλογο λάθος εκ μέρους των αρχών, η επιβολή του προστίμου. Εγώ, πάντως, δημιούργησα ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο απ' αυτό.

Όποτε κάνετε τέτοια σχόλια στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, τι ατμόσφαιρα επικρατεί;

Συνήθως εχθρική, που εκδηλώνεται με φωνές.

Πιστεύετε ότι τελικά η Ελλάδα θα κατορθώσει να μείνει στην ευρωζώνη ή θα πεταχτεί έξω, με τους όρους των Γάλλων και των Γερμανών;

Η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Όλοι πρέπει να φύγουν -και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Η Ελλάδα πρέπει να αποκηρύξει το χρέος της και να επιστρέψει στη δραχμή, τώρα!

Έχετε χαρακτηρίσει τις ορισθείσες από την Ε.Ε. κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας «κυβερνήσεις ανδρείκελων», αλλά ο κόσμος μοιάζει να τις εμπιστεύεται. Για ποιον λόγο;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε συνθήκες ισχυρού σοκ -προσθέστε σε αυτό το ρεύμα παραπληροφόρησης που βγαίνει προς τα έξω από τα μίντια και, παρότι σιχαίνομαι που το λέω, οι Έλληνες μοιάζουν να έχουν ξεχάσει την αξία της δημοκρατίας - ακόμη και το τι αυτή σημαίνει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πολιτική φιλοδοξία σας;

Να οδηγήσω τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. και να δω αυτή την ελεεινή αντιδημοκρατική αυτοκρατορία της Ε.Ε. να καταρρέει πίσω μας...

Ο θρίαμβος της Μέρκελ στη σύνοδο αποτελεί μια ρεβάνς για το «lebensraum», τον ζωτικό χώρο εξάπλωσης που επιζητούσε ο Χίτλερ, αυτή τη φορά με οικονομικά και όχι στρατιωτικά όπλα;

Υπάρχουν ομοιότητες, ιδίως στις απειλές και τις φιλοπόλεμες δηλώσεις που έχουν γίνει από κάποιους γερμανούς αξιωματούχους. Δυστυχώς οι περισσότεροι Γερμανοί τις αγνοούν -τόσο ανώδυνα που είναι τα μίντιά τους- και είμαι βέβαιος ότι θα ενίσταντο με σφοδρότητα, εάν τις γνώριζαν.

Σε μια από τις ομιλίες σας είπατε ότι «οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη υπό γερμανική κατοχή, κάτι για την αποφυγή του οποίου χιλιάδες προγόνων μας έχυσαν το αίμα τους». Νομίζετε ότι η Αγγλία, όπως συνέβη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη σωτηρία της Ευρώπης από τη γερμανική μπότα;

Ναι, αν και το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την παλιά «γερμανική μπότα». Πρόκειται για μια υπερεθνική συνωμοσία εμπορικών και πολιτικών ελίτ, η οποία επεκτείνεται πολύ πέρα από την Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, η ιστορία όντως δείχνει να επαναλαμβάνεται -και η Γερμανία βρίσκεται και πάλι στη λάθος πλευρά...

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι απειλές της Μέρκελ θυμίζουν τον Χίτλερ»"

Γ. Παπαδόπουλος: Βρήκαμε τη μέθοδο πρόβλεψης σεισμών

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το περασμένο καλοκαίρι στην Πελοπόννησο.
Τη δυνατότητα διάγνωσης των προσεισμών και κατ’ επέκταση πρόβλεψης των κύριων σεισμών έχουν πλέον οι σεισμολόγοι, μέσω μιας καινοτόμας μεθόδου, πίσω από την οποία κρύβεται η επιστημονική ομάδα του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά διεθνώς τον αλγόριθμο FORMA, τη μέθοδο αξιολόγησης μiας σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη μέθοδος -στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το περασμένο καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, όπου μελετήθηκαν μικροί σεισμοί, διαπιστώθηκε πως ήταν προσεισμοί και προβλέφθηκε ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. Κάτι που συνέβη ένα μήνα μετά, όταν η Μεσσηνία "ταρακουνήθηκε" από σεισμό εντάσεως 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

"Οι προσεισμοί είναι μικρότεροι σεισμοί που προηγούνται των κύριων σεισμών στην ίδια περιοχή. Παρότι το φαινόμενο των προσεισμών είναι γνωστό από χρόνια, μόνο πρόσφατα διαφαίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης για την πρόγνωση. Στο συνέδριο δείξαμε πώς μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός, παρουσιάζοντας ερευνητικά αποτελέσματα από πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, για παράδειγμα της Λ’ Ακουίλα (Ιταλία, 6-4-2009) και του Τοχόκου (Ιαπωνία, 11-3-2011)", αναφέρει στον "Τύπο της Κυριακής" ο κ. Παπαδόπουλος.
Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί ο γνωστός σεισμολόγος, έπειτα από κάθε σεισμική δραστηριότητα συνήθως οι επιστήμονες χρειάζονταν ένα χρονικό διάστημα μίας ή δύο ημερών για να καταλάβουν τη φύση και τις ιδιότητες του σεισμού. "Τώρα αυτό μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο, άμεσα, βάσει ενός αλγόριθμου που αποκαλείται FORMA, αρκεί να υπάρχει οργανωμένο σεισμογραφικό δίκτυο στην περιοχή που εκδηλώνεται ο σεισμός", λέει.

24h.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Παπαδόπουλος: Βρήκαμε τη μέθοδο πρόβλεψης σεισμών"

Δήμοι αξιοποιούν σχολικά αποθέματα για να καλύψουν ελλείμματα

Σκάνδαλο με άρωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ σε σχολικές επιτροπές, ωστόσο τα χρήματα έκαναν φτερά. "Παίρνουν τα χρήματα για να καλύψουν δημοτικά τέλη", λένε οι αρμόδιοι.Πρόεδροι και αντιπρόεδροι σχολικών επιτροπών λαμβάνουν αμοιβή παράστασης 400 έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για σημαντικές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης και άλλα λειτουργικά έξοδα στα σχολεία των περιοχών, στις οποίες είναι αρμόδιοι οι εν λόγω εκλεγμένοι "σχολικοί άρχοντες".

Επίσης, ανά την επικράτεια αρκετά σχολεία έχουν απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής", με τον τρόπο αυτό εξηγείται το ότι οι διευθυντές πολλών σχολείων εκλιπαρούν τους αρμόδιους δημοτικούς άρχοντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύπτονται τα σχολικά έξοδα.

Ενδεικτικά, στην Αττική, τα τέσσερα στα δέκα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία δεν έχουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Πρόκειται για ορισμένα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο Καλλικρατικό σύστημα διοικητικής οργάνωσης, βάσει του οποίου η αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής περνά στο δήμο, ενώ έως το 2010 ανήκε σε κάθε σχολείο ξεχωριστά.

Μάλιστα, πολλοί δήμοι σήμερα κάνουν λόγο για οσμή σκανδάλου, καθώς πολλοί καλλικρατικοί και υπερχρεωμένοι δήμοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων σχολικών επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα.

Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν στους δήμους 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Όμως όταν πλέον τα σχολεία μπήκαν στους κανονικούς ρυθμούς, φάνηκε ότι πολλοί δήμοι δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα ΟΤΑ καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο και προβλέφθηκε η λειτουργία δύο σχολικών επιτροπών σε κάθε δήμο.

Κάθε επιτροπή κατανέμει κονδύλια στα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μαθητών και των αιθουσών, καθώς και τις γενικότερες ανάγκες των σχολείων.

Για το λόγο αυτό ανοίγεται τραπεζικός λογαριασμός για κάθε σχολείο, σημειώνουν οι αρμόδιοι.

"Στους δήμους όμως έχουν καταβληθεί από την πολιτεία τρεις επιχορηγήσεις για το 2011. Ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε στα σχολεία να αντιμετωπίζονται προβλήματα", τόνισε στην εφημερίδα "Καθημερινή" περιφερειακός διευθυντής στην Αττική. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι σε 911 σχολεία στην Αττική, οι δήμοι άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό σε σχολεία.

Σε 425 σχολεία έχει ήδη μάλιστα κατατεθεί χρηματικό ποσό. Στα υπόλοιπα οι δήμοι έχουν καθυστερήσει.

cosmo.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμοι αξιοποιούν σχολικά αποθέματα για να καλύψουν ελλείμματα"

Telecom Serbia: Επαναγορά του 20% των μετοχών του ΟΤΕ

Την επαναγορά του μεριδίου 20% των μετοχών που κατέχει από το 1997 ο ΟΤΕ, έναντι του ποσού των 380 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Telecom Serbia.

Το Δ.Σ. συνεδρίασε την Παρασκευή και ενέκρινε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι απομένει να οριστικοποιηθούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο της εταιρείας.

Η Telecom Serbia θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά μετοχών μέσω δανεισμού, σε συμφωνία με προηγούμενες κυβερνητικές δηλώσεις στη Σερβία, ότι η κίνηση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου στην Telecom Serbia σκοπεύει να διευκολύνει το Βελιγράδι στην αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Telecom Serbia: Επαναγορά του 20% των μετοχών του ΟΤΕ"

Κράτησαν ενέχυρο τα κινητά της για να εξετάσουν τη μητέρα της!

Κι όμως συνέβη στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης...

Την απίστευτη ιστορία που έζησε η κ. Δήμητρα Σουσαμλή, από την Αγιάσο της Λέσβου περιγράφει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το lesvosnews.gr.

Πριν από λίγες ημέρες, η 75χρονη μητέρα της η οποία πάσχει από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, αισθάνθηκε μία έντονη αδιαθεσία, με δυνατό πόνο στην καρδιά της.

Αμέσως η κυρία Σουσαμλή τη μετέφερε με το αυτοκίνητό της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για να τις παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αφού της έκαναν αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, ζήτησαν από την κόρη να πληρώσει κάποια χρήματα, για να τις παραδώσουν τα αποτελέσματα και συνεχίσουν με περαιτέρω εξετάσεις..

Η κ. Σουσαμλή σύμφωνα με όσα καταγγέλει στο LesvosNews.gr, τους είπε ότι δεν είχε μαζί της χρήματα και ότι θα προσπαθούσε να βρει κάποιον γνωστό της, για να της φέρει, ή αν μπορούσε να τα πήγαινε η ίδια την επόμενη ημέρα.

Η απάντηση που πήρε, ήταν ως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και κάποιος υπάλληλος του Νοσοκομείου, μεταφέροντας εντολές ανωτέρων του, της πρότεινε να αφήσει ως... εγγύηση κάποιο προσωπικό της αντικείμενο, μέχρι να φέρει τα χρήματα!

Εκείνη τους είπε ότι τα μόνα πράγματα που είχε μαζί της, ήταν τα δύο κινητά της τηλέφωνα, τα οποία και τελικά κράτησαν ως ενέχυρο!

Να σημειωθεί πως η Δήμητρα Σουσαμλή είναι γνωστή επιχειρηματίας στην τοπική κοινωνία.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κράτησαν ενέχυρο τα κινητά της για να εξετάσουν τη μητέρα της!"

Τότε που ήμαστε «με το Ευρώ καλύτερα»

Πώς ήταν η ζωή μας τις πρώτες ημέρες του ενιαίου νομίσματος.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2001, η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφορούσε με τον τίτλο «ΕΥΡΩ-ΜΑΝΙΑ» και το Reuter μετέδιδε διεθνώς μια φωτογραφία με δύο ελληνικά σουβλάκια με γύρο που ήταν γαρνιρισμένα με κέρματα του ευρώ. Ηταν η μόνη φωτογραφία για το Reuter που θα μπορούσε να είχε διεθνή απήχηση για μια Ελλάδα που «σπαρταράει» στη θέα του νέου νομίσματος. Διανύαμε τις πρώτες μέρες εξοικείωσής μας με το ευρώ που έγινε ανάρπαστο τότε, με τους συνταξιούχους -τραγική ειρωνεία- να είναι οι πρώτοι στη λίστα των πολιτών που έσπευσαν να προμηθευθούν από τις τράπεζες έναντι 5.000 δραχμών τα σακουλάκια των 14,67 ευρώ!

Τα περίφημα «starter kits» δεν έτυχαν ανάλογης ανταπόκρισης μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη Γερμανία με τις ατέλειωτες ουρές των γερμανών πολιτών να στέκονται στο κρύο για να τα προμηθευθούν! Η μόνη χώρα που αδιαφόρησε ήταν η Ολλανδία, που αν και δινόταν δωρεάν το ευρωσακουλάκι, ελάχιστοι Ολλανδοί το πήραν.

Τρία εκατομμύρια starter kits αγοράσαμε και όλα κυλούσαν αισιόδοξα. Αν και λίγες ημέρες μετά θα μαθαίναμε ότι ανήκουμε στους πιο χαμηλόμισθους Ευρωπαίους, που μάλιστα πληρώνουμε πανάκριβα δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά. Μας χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να το εμπεδώσουμε στην πράξη με τον πιο σκληρό τρόπο.

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια η αμόλυβδη βενζίνη είχε 0,65 λεπτά το λίτρο, τώρα η φθηνότερη τιμή αγγίζει το 1,55. Το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 0,65 λεπτά το λίτρο ανέβηκε στο 0,95 ευρώ. Το τρίωρο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας πριν από δέκα χρόνια κόστιζε κατά μέσον όρο 4,40 ευρώ, τώρα η κάθε ώρα ξεκινάει από 6 ευρώ και πάνω (ανάλογα την περιοχή). Το εισιτήριο στο λεωφορείο και το τρόλεϊ στοίχιζε 0,44 λεπτά, τώρα 1,20 ευρώ. Το Intercity Αθήνα-Θεσσαλονίκη από 27,58 ευρώ, τώρα μας κοστίζει 55,40 ευρώ.

Εκείνες τις τελευταίες ημέρες του 2001 πριν από την επίσημη έλευση του ευρώ, την 1/1/2002 κανείς δεν ανησυχούσε για το πώς εξελισσόταν η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων ενόψει των εορτών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παρακολουθούσαν τις ανακοινώσεις του πρώτου προϋπολογισμού σε ευρώ που προέβλεπε αναδιανομή άνω των 600 δισ. δραχμών για αυξήσεις μισθών πέραν της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής. Η αύξηση που προβλεπόταν στους μισθούς τους ήταν 2,5% και στις συντάξεις 4%.

Και πάλι ελάχιστες «μουρμούρες» για τις ακριβές υπηρεσίες. Από την κοινοτική έκθεση «Καταναλωτές στην Ευρώπη» προέκυπτε ότι κάθε ελληνικό νοικοκυριό έδινε το 2,4% των συνολικών του δαπανών στην παιδεία. Στη λίστα μετά από εμάς ακολουθούσαν οι Ισπανοί και οι Ισλανδοί με 1,4%. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «15» τότε, ήταν μόλις 0,83%! Οσο για την υγεία, κι εκεί ακριβά την πληρώναμε. Δίναμε το 6,3% των δαπανών μας και κατείχαμε την πρωτιά, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να κινείται στο 3,28%.

Η αγοραστική μας δύναμη τότε ήταν η μισή απ' όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2001 η «Ε» κυκλοφορούσε με τον καθ' όλα προφητικό τίτλο: Οι ανεπάρκειες της «ψωροκώσταινας» βαρύνουν την «ευρωκώσταινα»!

Οι τιμές μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκαν στα ύψη!

Φυσικά και δεν μας πτοούσε τίποτα εκείνα τα Χριστούγεννα του 2001. Το μόνο εμπόδιο για την έξοδο των εορτών μας δεν ήταν αυτά τα δύο στοιχεία, αλλά ο έντονος χιονιάς που έπληττε τη χώρα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τότε που ήμαστε «με το Ευρώ καλύτερα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news