facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Κρίση - Μετακινήσεις στρατευμάτων στα τουρκοσυριακά σύνορα

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα τέθηκαν από αργά τη νύχτα δύο τουρκικές ταξιαρχίες τεθωρακισμένων και ένα σύνταγμα ειδικών δυνάμεων με απόκτηση ετοιμότητας για μεταφορά τους στα τουρκοσυριακά σύνορα εντός τριών ωρών μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, που συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με την παρουσία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε απάντηση αυτών των κινήσεων οι Σύροι υπό το φως του ήλιου μετακίνησαν στην περιοχή των συνόρων με την Τουρκία βαλλιστικούς πυραύλους Scud D (21 εκτοξευτές σύμφωνα με πληροφορίες των Ισραηλινών) πέντε εκ των οποίων μπορούν να φέρουν μη συμβατική κεφαλή με χημικά ή βιολογικά όπλα…

Άλλα βλήματα εδάφους-εδάγους τοποθετήθηκαν απέναντι από την επαρχία Χατάι, δηλαδή την πάλαι ποτέ Αλεξανδρέττα, περιοχή που κάποτε ανήκε στην Τουρκία… Επίσης, το καθεστώς της Συρίας ανέπτυξε δυνάμεις τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Τ-72 τόσο στα σύνορα με την Τουρκία, όσο και στα σύνορα με την Ιορδανία. Οι πτήσεις των μαχητικών της Συρίας (MiG-29 και Su-25) στα σύνορα με την Τουρκία έχουν πυκνώσει, ενώ αναφέρθηκε "εγκλωβισμός" τουρκικού πολιτικού αεροσκάφους που πετούσε κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, από ραντάρ των συστοιχειών S-300PMU2, κίνηση προφανώς προειδοποιητική.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, η ανάπτυξη των δυνάμεων γίνεται σε αντίδραση για την μετακίνηση από το Ιράκ μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεθωρακισμένα (η 1η αμερικανική ταξιαρχία που επιχειρούσε στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Ιράκ-Ιορδανίας), με την αιτιολογία ότι μεταβαίνουν στη χώρα και στα σύνορά της με τη Συρία, με σκοπό να υπερασπίσουν αν απαιτηθεί την εδαφική κυριαρχία της Ιορδανίας. Το θέμα αποκάλυψε το defencenet.gr την περασμένη Δευτέρα. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή της αεροπορικής βάσης «Βασιλιάς Χουσεΐν», 10 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία.

Ταυτοχρόνως ανακοινώθηκε από το Τελ Αβίβ, χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική αιτία, ότι "Ειδικές δυνάμεις της χώρας ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται για ασκήσεις στο εσωτερικό της εχθρικής ενδοχώρας"...

Χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα βρέθηκε στην Άγκυρα, αμέσως μετά την αποχώρηση από το Ιράκ, όπου συζήτησε το θέμα με τους Τούρκους ιθύνοντες

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίση - Μετακινήσεις στρατευμάτων στα τουρκοσυριακά σύνορα"

ΕΕ: "Ολοκληρώστε τα έργα ή δώστε τα χρήματα πίσω"

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε σε υποδομές στις περιφέρειες και ημιτελείς μεγάλους οδικούς άξονες του Γ' Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης (ΚΠΣ), η προθεσμία για την ολοκλήρωση των οποίων είναι είτε ο Σεπτέμβριος του 2012 είτε ο Μάρτιος του 2013.

Όπως σημείωσε χθες Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, εάν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα λεφτά που έχει ήδη λάβει στην ΕΕ.

"Θεμελιώδους σημασίας" χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των έργων, καθώς όπως είπε, "δεν υπάρχουν προθεσμίες διαπραγματεύσιμες", προειδοποιώντας πως "εάν αυτά τα προγράμματα δεν ολοκληρωθούν, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε 3,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι ασήμαντα τα ποσά".



Σημειώνεται δε, πως η ΕΕ ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 95%, ενώ ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, ζήτησε από τον επίτροπο να του υποδείξει τις προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε λόγο για διοικητικές εκκρεμότητες, που οφείλονται κυρίως στην εισαγωγή του "Καλλικράτη", οι οποίες θα πρέπει "να μαζευτούν, να επιλυθούν και στο τέλος να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα απολύτως για τη χώρα".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε και το σχέδιο των 181 έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 166 είναι έργα υποδομής αξίας 10,5 δισ. ευρώ, στα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, "θα προκύψει συνολική απασχόληση που αντιστοιχεί σε 126.514 ανθρωποέτη εργασίας".

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: "Ολοκληρώστε τα έργα ή δώστε τα χρήματα πίσω""

Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό

Εντείνονται πλέον οι πιέσεις στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και σε παράταση του βίου της κυβέρνησής του.

Μετά, μάλιστα, τη χθεσινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού (που θα σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων και προσπάθεια για την παράταση του βίου της υπάρχουσας κυβέρνησης) αναμένεται να πληθύνουν. Στην κατεύθυνση αυτή οδηγούν και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB που δημοσίευσε χθες το Real.gr, σύμφωνα με την οποία η φθορά της κυβέρνησης λαμβάνει ραγδαίους ρυθμούς.

Ήδη χθες ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από Βουλή, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τάχθηκε υπέρ της «ανασύστασης» -όπως είπε- της κυβέρνησης. «Μιλώ για πιο ευέλικτο σχήμα. Πείτε το ανασύσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ υπενθυμίζεται ότι το θέμα άνοιξε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου την επομένη της συνάντησης της με τον πρωθυπουργό.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό"

Μήνυμα Σαμαρά: "Η κυβέρνηση έχει θητεία δύο μήνες και μετά τέλος"

Mε τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς πως η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και πως η μοναδική λύση ειίναι η διεξαγωγή εκλογών σε δύο μήνες.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, λέγονταςε πως η κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους της χώρας.

«Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!» είπε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε πως συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε.

Μάλιστα, τόνισε πως η περίοδος η δύσκολη δεν είναι υπόθεση δύο ή τριών μηνών, αλλά θα κρατήσει τουλάχιστον τρία χρόνια και με βάση αυτό δεν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί από μία κυβέρνηση με τα κόμματα που τη στηρίζουην να μην έχουν συμφωνήσει σε τίποτα μακροχρόνιο.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σαμαρά: "Η κυβέρνηση έχει θητεία δύο μήνες και μετά τέλος""

Σημαντική ανακάλυψη Ελλήνων του ΙΤΕ Κρήτης για τις νόσους Αλτσχάιμερ και τα εγκεφαλικά.

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, οδήγησε στην αποκάλυψη ενός νέου, μη αναμενόμενου μηχανισμού εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων που ευθύνεται μεταξύ άλλων για τις νόσους Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η νόσοι Alzheimer, Parkinson και Huntington, καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι μερικές από τις πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ασθενειών είναι η σταδιακή δυσλειτουργία και τελικά η καταστροφή νευρώνων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Αποτέλεσμα της απώλειας των νευρώνων είναι οι ασθενείς να εμφανίζουν φυσικές και διανοητικές βλάβες (δυσκολία συντονισμού κινήσεων και προβλήματα κινητικότητας, απώλεια μνήμης και προβλήματα λόγου).

Η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα τέτοιων ασθενειών κάνει επιτακτική την ανάγκη εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας. Ωστόσο, παρόλο που η έρευνα προχωράει με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο, τον κύριο τρόπο εκφυλισμού των νευρώνων.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότερες κλινικές δοκιμές δεν έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η αποκάλυψη όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται σε φαινόμενα νέκρωσης και νευροεκφυλισμού είναι απαραίτητη για την εύρεση νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην πρόληψη, επιβράδυνση ή ακόμα και στην θεραπεία όλων των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Χρησιμοποιώντας ως πειραματικό σύστημα το νηματώδη Caenorhabditis elegans, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ Κωστούλα Τρουλλινάκη και Νεκτάριος Ταβερναράκης, αποκάλυψαν ότι δυο διαδικασίες, απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, συνεισφέρουν επίσης σημαντικά στη νέκρωση τους. Πρόκειται για τους μηχανισμούς της ενδοκύττωσης και ενδοκυτταρικής μεταφοράς.

Η ενδοκύττωση είναι απαραίτητη για την πρόσληψη θρεπτικών και άλλων μορίων από τα κύτταρα. Στην περίπτωση των νευρικών κυττάρων, η διαδικασία της ενδοκύττωσης είναι επίσης μείζονος σημασίας για την επεξεργασία και την μεταφορά σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες. Επιπλέον, η ενδοκυτταρική μεταφορά φορτίων στα κατάλληλα σημεία στο εσωτερικό του κυττάρου αποτελεί διαδικασία σημαντική για την κυτταρική σηματοδότηση και την φυσιολογική του λειτουργία.


Τα αποτελέσματα της έρευνας εμπλέκουν για πρώτη φορά την υπερ-ενεργοποίηση των διαδικασιών αυτών σε φαινόμενα εκφυλισμού νευρικών κυττάρων. Επίσης, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ αποκάλυψαν ότι η ενδοκύττωση και ενδοκυτταρική μεταφορά συνδέονται με άλλους ήδη γνωστούς κυτταρικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νέκρωση όπως η αυτοφαγία.


Παρεμπόδιση των διαδικασιών αυτών προστατεύει τους νευρώνες από καταστροφή. Τα παραπάνω ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της κυτταρικής νέκρωσης και είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή την θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων.

cosmo.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντική ανακάλυψη Ελλήνων του ΙΤΕ Κρήτης για τις νόσους Αλτσχάιμερ και τα εγκεφαλικά."

Φυγάς έπαιζε σε τηλεοπτικές σειρές!

Τον αναζητούσαν δεκατρία χρόνια κι εκείνος έκανε... καριέρα.

Ένας Κινέζος ηθοποιός που έπαιζε τον ντετέκτιβ σε τηλεοπτική σειρά συνελήφθη έπειτα από δεκατρία χρόνια που η αστυνομία τον αναζητούσε.

Ο Ji Siguang κατηγορείται πως μαζί με άλλους τρεις είχε επιτεθεί σε αστυνομικό στην Κίνα και κατά τη διάρκεια της επίθεσης το όπλο του αστυνομικού εκλάπη.

Έκτοτε, ο Ji κατηγορείται πως έγινε φυγάς, άλλαξε το όνομά του σε Zhang Guofeng κι έκανε... καριέρα ως ένας από τους πιο πετυχημένους ηθοποιούς.

Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από τριάντα σειρές- ανάμεσά τους και μία εξαιρετικά δημοφιλή το 2009.

Τελικά η αστυνομία τον εντόπισε στα νότια της χώρας ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα ταινίας υποδυόμενος έναν βουδιστή μοναχό.

Ο ηθοποιός-φυγάς παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην επίθεση του 1998 και ομολόγησε πως πάντα φοβόταν πως θα αναγνωριζόταν.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυγάς έπαιζε σε τηλεοπτικές σειρές!"

Βύθισαν τον Τιτανικό λόγω 3 Εβραίων μεγιστάνων;

Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας πρωτοεμφανίστηκε στο γαλλόφωνο δικτυακό τόπο conspiration.cc μέσα από ένα άρθρο του Joel Labruyere με τίτλο «Ο άρρωστος κόσμος των Ιησουιτών» (Le Monde Malade des Jesuites).

Ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε γιατί προσέκρουσε σε παγόβουνο αλλά ...στα συμφέροντα των μεγάλων οικογενειών των ΗΠΑ που εκείνη την εποχή προσπαθούσαν να ιδρύσουν την FED: την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με τον Labruyere στη συνωμοσία εμπλέκεται και η Αδελφότητα των Ιησουιτών οι οποίοι προσπαθούσαν να στήσουν μια παγκόσμια κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να έχει υπό τον έλεγχο της μια σειρά Ευρωπαίων μοναρχών αλλά και τον ίδιο τον Πάπα!

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι Ιησουίτες επιθυμούσαν την ίδρυση της τράπεζας και δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε δολοφονίες και συνωμοσίες προκειμένου να μην αφήσουν κανέναν να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Μία από αυτές τις συνωμοσίες φέρεται να είναι η βύθιση του Τιτανικού.

Ο Zoel Labruyere συνδέει την τραγωδία του Τιτανικού με την παρουσία τριών συγκεκριμένων ανθρώπων στη λίστα των επιβατών του πλοίου. Πρόκειται για τρεις πάμπλουτους Εβραίους που ταξίδευαν σε σουίτες της πρώτης θέσης και οι οποίοι αντιτάσσονταν στα σχέδια της αδελφότητας: ήταν ο John Jacob Astor IV,ο Benjamin Guggenheim και ο Isidor Straus.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Βύθισαν τον Τιτανικό λόγω 3 Εβραίων μεγιστάνων;"

Στις 15 Ιανουαρίου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Για τον επόμενο έλεγχο της οικονομίας

Στις 15 με 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα για την αξιολόγηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, όπως μεταδίδει το Reutres.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας έγιναν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Όπως σημειώνει στο τηλεγράφημά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι επιθεωρητές της τρόικας βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για συνομιλίες σχετικά με ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ.


newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 15 Ιανουαρίου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα"

Γερμανική έκθεση-κόλαφος για κακομεταχείριση προσφύγων στην Ελλάδα

Έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και υπογράφεται από όλα τα γερμανικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Ελεύθερους Δημοκράτες και Πράσινοι) παρουσιάστηκε ήδη χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Στην έκθεση περιγράφεται η κατάσταση στην περιοχή του Έβρου, που πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ στη γερμανική Βουλή. Κελιά κρατουμένων, στα οποία στριμώχνονται 30 και πλέον πρόσφυγες, έλλειψη ζεστού νερού, θέρμανσης και στρωμάτων, πλημμελής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και, ενίοτε, βάναυση και ταπεινωτική μεταχείριση των εγκλείστων από τους αστυνομικούς είναι μερικές εικόνες που αποκόμισε μια αντιπροσωπεία βουλευτών κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2011. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο και τον αστυνομικό σταθμό Τυχερό στην περιοχή του Έβρου.

Ταυτόχρονα διατυπώνεται σειρά αιτημάτων τόσο προς τη γερμανική, όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων.

«Ήταν πραγματικό σοκ» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και επικεφαλής της αντιπροσωπείας Στέφαν Μάγιερ. «Πριν από το ταξίδι δεν φανταζόμουν ότι μπορούν να υπάρχουν τέτοιες φρικτές συνθήκες κράτησης σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δη σε εκείνη που γέννησε τη δημοκρατία και το άσυλο».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανική έκθεση-κόλαφος για κακομεταχείριση προσφύγων στην Ελλάδα"

Στα ύψη το ποσοστό ανεργίας

Στο ιστορικό υψηλό του 17,7% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011, έναντι 16,3% του προηγούμενου τριμήνου και 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Έτσι, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 4.079.286 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 878.266, αυξημένοι κατά 8,3% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 41,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010.

zougla.gr
Δείτε εδώ αναλυτικά την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ύψη το ποσοστό ανεργίας"

Αιχμές Πρωτόπαπα κατά Βενιζέλου για τις πισίνες και τις off shore

Να πληροφορηθεί τα έσοδα από τις αδήλωτες πισίνες και τη φορολόγηση των offshore εταιριών ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ζητά, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Πρωτόπαπας άφησε αιχμές για την καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων, στρέφοντας τα βέλη και κατά του υπουργού κ. Ευ. Βενιζέλου.

Επικαλούμενος το φορολογικό νομοσχέδιο του 2010 που επέβαλλε ειδικό φόρο στις off shore, αλλά και νόμο του Ιουλίου του 2011 που επέβαλλε έκτακτη εισφορά για τις πισίνες – δηλωθείσες και αδήλωτες- ζητά να μάθει το ύψος των εσόδων από τις εν λόγω περιπτώσεις.

«Ενάμιση χρόνο μετά τις αρχικές εξαγγελίες και με δεδομένη την υστέρηση στον τομέα των κρατικών εσόδων, διερωτάται κανείς εύλογα ποια είναι η απόδοση εισπρακτικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν και για τα οποία δόθηκε η εντύπωση ότι θα αποτελούσαν καίρια πλήγματα στη φοροδιαφυγή.

Είναι ακόμη πιο εύλογη η απορία τη στιγμή που ακούγονται διάφορα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα οποία, ακόμη μία φορά, θα πλήξουν κυρίως αυτούς που πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους και για τους οποίους το βάρος έχει καταστεί δυσβάσταχτο", αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Πρωτόπαπα κατά Βενιζέλου για τις πισίνες και τις off shore"

Τέλος 15ος-16ος μισθός για τους υπαλλήλους της Βουλής

Ενιαίο μισθολόγιο και για τα «χρυσά παιδιά» του κοινοβουλίου
Από το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο δεν «γλίτωσαν» ούτε οι υπάλληλοι της βουλής, οι οποίοι, ύστερα σχετική τροποποίηση του κανονισμού που έγινε σήμερα από την ολομέλεια της βουλής, εντάσσονται και αυτοί.

Παράλληλα με την τροποποίηση, καταργείται ο λεγόμενος 15ος και ο 16ος μισθός που λάμβαναν, ενώ παράλληλα θεσπίζεται το κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου, το οποίο θα χορηγείται με τη λήξη των εργασιών της κάθε συνόδου της Βουλής και με απόφαση του προέδρου της, που θα καθορίζει τους όρους, το ύψος και τον τρόπο καταβολής.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το 24h.gr, καταργούνται 300 θέσεις, εκ των οποίων οι 250 ήταν κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων και οι 50 θέσεις υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου.

Ήδη πάντως οι υπάλληλοι της Βουλής μειώθηκαν από το 2009 κατά 80, ενώ οι αποχωρούντες υπάλληλοι δεν αντικαθίστανται καθώς δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος 15ος-16ος μισθός για τους υπαλλήλους της Βουλής"

Γεύμα με 2,16 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Με απόφαση του ΓΕΕΘΑ.

Με 2,16 ευρώ θα μπορούν πλέον να τρώνε μέσα στις μονάδες οι Επαγγελματίες Οπλίτες, οι υπαξιωματικοί και οι αξιωματικοί μέχρι το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Αυτό προβλέπεται από την απόφαση του ΓΕΕΘΑ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δοκιμάζονται και οικονομικά, ιδιαίτερα όταν υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες.

Το κόστος είναι 2,16 ευρώ ανά γεύμα. Το ζήτημα του συνολικού κόστους ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, όταν ελήφθη η απόφαση για το τελικό αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συσσιτίων, είχαν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό περίπου 14.000 άτομα.

Επιπλέον, έπειτα από την έγκριση και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και στελέχη του πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεύμα με 2,16 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις"

Δύο χρόνια με αναστολή για τον Ζακ Σιράκ

Για την υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.

Ένοχο έκρινε το δικαστήριο του Παρισιού τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ για την υπόθεση διαφθοράς. Ο Ζακ Σιρακ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Η υπόθεση, για την οποία ο Σιράκ δικάζεται από τις 5 Σεπτεμβρίου, αφορά τη χρηματοδότηση του πολιτικού κόμματός του, μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού μεταξύ 1977 και 1995. Ο Σιράκ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που παραπέμπεται σε δίκη.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο χρόνια με αναστολή για τον Ζακ Σιράκ"

Στο πλευρό της Ευρώπης η Ρωσία

Προσφέρει οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων.

Έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η Ρωσία, σύμφωνα με συνεργάτη της ρωσικής προεδρίας τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας, μέσω του ΔΝΤ. Έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε. Δέκα δισ. δολάρια είναι η ελάχιστη δέσμευση», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν την έναρξη της τακτικής συνόδου ΕΕ - Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της συμβολής της Ρωσίας στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλευρό της Ευρώπης η Ρωσία"

«Επόμενος πρωθυπουργός ο Ντ. Μεντβέντεφ»

Βέβαιος για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές εμφανίστηκε ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει σκοπό, μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες αναμένεται να αναδειχθεί νικητής, να διορίσει πρωθυπουργό το Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η Ενωμένη Ρωσία πήρε την πλειοψηφία», δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι μία απόλυτη νίκη».

«Πιστεύω ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα δουλέψει αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Επόμενος πρωθυπουργός ο Ντ. Μεντβέντεφ»"

Πάνω από ενα δισεκατομμύριο ευρώ τα έσοδα από τα αυθαίρετα

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των αυθαιρέτων που μπαίνουν στην διαδικασία της ρύθμισης. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 162.500 δηλώσεις ενώ τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο Ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 78 εκ. ευρώ.

Ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά, φτάνοντας περίπου τις 7.000 αιτήσεις τη μέρα, και με βάση τους ρυθμούς προόδου της συμμετοχής των πολιτών στη ρύθμιση..

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2011.

skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από ενα δισεκατομμύριο ευρώ τα έσοδα από τα αυθαίρετα"

Ακόμη ένας χρόνος παράτασης για τους πλειστηριασμούς

Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις,

Με εισήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έτσι ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν προς κύρωση στη Βουλή.


Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) του ν.4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμη ένας χρόνος παράτασης για τους πλειστηριασμούς"

Έγινε της... εφεδρείας στο υπουργικό

Τα πυρά συναδέλφων του δέχτηκε στο αποψινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας για το μέτρο της εφεδρείας και τον τρόπο εφαρμογής του. Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος, είναι ότι το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση επί σχεδόν τρεις ώρες. Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε παράλληλα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που προβλέπει μεταξύ άλλων παράταση για ένα έτος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.


Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μάκης Βορίδης άσκησαν έντονη κριτική στον Δημήτρη Ρέππα για την εργασιακή εφεδρεία, με αιχμή τη δυσκολία εφαρμογής του μέτρου. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν και για αποτυχία του προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δήμας και ο υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος ζήτησαν την εξαίρεση μικρού αριθμού υπαλλήλων από την εφεδρεία λόγω των ειδικών τους αρμοδιοτήτων. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη αξιολόγηση.

Από την πλευρά τους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Ρέππας άσκησαν έντονη κριτική στον Γιάννη Ραγκούση για την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή» κίνηση και απογραφή «μαϊμού», αποδίδοντας ευθύνες στον πρώην υπουργό Εσωτερικών για τη δυσκολία εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, αφού το μέτρο βασίστηκε στην απογραφή του 2010.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, πάλι, ζήτησε από τους υπουργούς να του αποστείλουν υπομνήματα με τις προτεραιότητές τους, ενώ τους ενημέρωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα ζήτησε γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του έργου τους και συγκεκριμένες προτάσεις για όσα εκκρεμούν.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, στην περίπτωση «που ένα παρόμοιο μέτρο υπηρετεί τη μεταρρύθμιση του κράτους», παρότι, όπως ανέφερε ο ίδιος, η τρόικα δεν ζήτησε επισήμως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της εφεδρείας, σημείωσε πως έσπασε ένα μεγάλο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Παρότι, όπως επισήμανε ο κ. Ρέππας, τα αποτελέσματα των αποχωρήσεων μέχρι τώρα δείχνουν ότι έχουν αποχωρήσει «μόλις 10.000 υπάλληλοι, μετά από δύο εβδομάδες καταγραφής», ενώ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να φύγουν άλλοι 20.000.

Παρατείνεται για ένα έτος η απαγόρευση πλειστηριασμών

Στο μεταξύ, πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει την παράταση για ένα έτος της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τις τράπεζες, προκειμένου να προστατευθούν οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, ρυθμίζονται επίσης μια σειρά από θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Αναλυτικότερα, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που θα υποβληθεί σύντομα προς κύρωση στη Βουλή:

- Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) του ν.4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες.

- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αυτοδίκαιη απόλυση των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

- Συμπληρώνονται άμεσα οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 7 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, σχετικά με τη θέση σε εφεδρεία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ν. 2362/1995) προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεσή του, χωρίς υπέρβαση του ορίου των ετήσιων συνολικών πιστώσεων του Π.Δ.Ε., καθώς από την πορεία του εξαρτάται και η απορρόφηση πόρων από την Ε.Ε..

- Διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των αποδοχών, τόσο στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες, όσο επίσης και στο αντίστοιχο προσωπικό που μετατάχθηκε σε Δήμους, με την δαπάνη αυτή να βαρύνει υπό όρους τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

- Υπάρχει πρόβλεψη για τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και στοιχείων των φορολογουμένων και μετά την 1.1.2012 που ορίζεται στη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του ν. 3888/2010 (Α΄ 175), μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας ενσωμάτωσης των αναγκαίων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στις διατάξεις της Φορολογίας Εισοδήματος, (ν. 2238/1994) ή σε άλλο φορολογικό νόμο,

- Παρατείνεται η ισχύς για ένα έτος του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

- Θεσπίζεται άμεσα η δυνατότητα, σε επείγουσες περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οι σχετικές διαδικασίες (υποβολή προσφορών, καθορισμός του ανταλλάγματος και μεταβίβαση) να χωρούν με βάση προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, για τη διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.

- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών ή κατόχων αδείας κυκλοφορίας ΚΑΚ φαρμακευτικών σκευασμάτων, με συμψηφιστική εξόφληση απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών.

- Ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, που αφενός αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς με τη θέσπιση ευρύτερων κανόνων εύρυθμης λειτουργίας και αφετέρου επιδιώκεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε., με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο κατά τον πλέον συμφέροντα για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας τρόπο.

tvxs.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγινε της... εφεδρείας στο υπουργικό"

Πού πήγαν τα λεφτά; Γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; Ποιά ήταν τα λάθη που έγιναν;

Γνωρίζετε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας κατά το 1974 έφθανε μόλις στο 22,5% του ΑΕΠ; Πώς έφθασε στο 111,0% του ΑΕΠ μέχρι το 1993; Και πώς εκτοξεύθηκε στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη του 162% του ΑΕΠ;

Γνωρίζετε ότι κατά το 1974, το Κράτος πλήρωνε για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους του, μόλις το 1,5% του ΑΕΠ; Πώς εκτινάχθηκε στο 11,1% του ΑΕΠ έως το 1993;

Γνωρίζετε ότι οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας το 1960 έφθαναν στο 1,7% του ΑΕΠ (7,5% του Προϋπολογισμού), ενώ το 2010 έφθασαν στο 7,0% του ΑΕΠ (27,8% του Προϋπολογισμού);

Γνωρίζετε ότι, το ελληνικό Κράτος, ποτέ στην ιστορία του, δεν πέτυχε πλεόνασμα στη διαχείρισή του;

Γνωρίζετε ότι οι συνταξιούχοι, κατά το 1962 αποτελούσαν το 8,6% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού, ενώ κατά το 2011 έφθασαν στο 27%; Ή, σε μία διακρατική σύγκριση, γνωρίζετε ότι η μέση ηλικία ενός Τούρκου είναι τα 28 χρόνια, ενώ η μέση ηλικία ενός Έλληνα είναι τα 41,5 χρόνια;

Πού πήγαν τα λεφτά; Γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; Ποιά ήταν τα λάθη που έγιναν;
Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρηθεί να δοθεί απάντηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, από τις 6:00 μμ έως τις 8:00 μμ, στην αίθουσα Ερατώ Α’ του ξενοδοχείου Hilton.

Η προσέγγιση του προβλήματος θα επιχειρηθεί μέσα από την ανάλυση των Προϋπολογισμών του Κράτους για την περίοδο 1960-2012, την ανάλυση των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά και των δημογραφικών εξελίξεων της χώρας μας.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική καταγραφή και συγκριτική εξέταση των στοιχείων των Προϋπολογισμών που επιχειρείται ποτέ, για μία τόσο μεγάλη χρονική περίοδο. Με τον τρόπο αυτό, οι εξελίξεις δε μπορούν να “κρυφτούν” και η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Η παρουσίαση του θέματος θα γίνει από τον οικονομολόγο κ. Γιάννη Σιάτρα, Πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας και την ιστορία του ελληνικού χρέους.

Τα θέματα που στα οποία θα δοθεί βαρύτητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι:

Το ιστορικό των δύο προηγούμενων χρεοκοπιών του Ελληνικού Κράτους
Η παραμονή της Ελλάδας εκτός χρηματοοικονομικών αγορών
Η εξέλιξη του χρέους κατά την περίοδο 1960-2012
Οι λόγοι για τη δραματική αύξηση του χρέους στην περίοδο 1980 - 1993
Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του Προϋπολογισμού στην περίοδο 1960 - 2012
Η δραματική αύξηση της κατηγορίας των “κοινωνικών δαπανών”
Η επίδραση του δημογραφικού προβλήματος στην κρίση
Η επίδραση της πτώσης της ανταγωνιστικότητας και του εμπορικού ελλείμματος
Η μεγέθυνση των δαπανών λειτουργίας του Κράτους
Τα μεγάλα λάθη της δεκαετίας του 2000
Τί μπορεί να γίνει στο μέλλον;


Μετά την παρουσίαση των θεμάτων, θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος και θα απαντηθούν ερωτήσεις του κοινού.
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της χρηματοοοικονομικής έκθεσης "Money Show 2011". Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

forologoumenos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πού πήγαν τα λεφτά; Γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; Ποιά ήταν τα λάθη που έγιναν;"

Εκατό χιλιάδες άνεργοι από την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση

Σήμα κινδύνου από τις αλυσίδες του κλάδου
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις που έχει για τις επιχειρήσεις του κλάδου η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, με πρόβλεψη ως τον επόμενο Μάρτιο το ποσοστό αυτό να φτάσει σε δυσθεώρητα μεγέθη.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συνδέσμου δεκάδες καταστήματα έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το φετινό Σεπτέμβριο ο κλάδος εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα. Η μείωση κατά 20% των θέσεων εργασίας, όπως διαφαίνεται για την επόμενη χρονιά αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερους από 100.000 νέους ανέργους.

Οι αλυσίδες εστίασης υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία, καθώς όπως λένε:

Οι μικροί μεμονωμένοι επιχειρηματίες, που αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν.

Οδηγεί τις οργανωμένες επώνυμες αλυσίδες στον αφανισμό

Επαναλαμβάνει ένα ήδη αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί χωρίς αποτέλεσμα σε τσιγάρα καύσιμα αλκοολούχα και αυτοκίνητα.

Οι επιχειρηματίες ζητούν μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9%, στο πρότυπο της μείωσης των αντίστοιχων συντελεστών στη Γαλλία από 19% σε 5,5% (που άνοιξε 40.000 θέσεις εργασίας) και της Ιρλανδίας από το 13 στο 9%.

Επικαλούνται ακόμα το γεγονός, ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι κατά πολύ χαμηλότερος για τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες (Ιταλία 10%, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία 8%).

Γι’ το σκοπό αυτό όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της Goody's και EVEREST Θανάσης Παπανικολάου «έχει αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, στην οποία παρατίθενται όλα αυτά τα επιχειρήματα και διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατό χιλιάδες άνεργοι από την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση"

Σπάει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο

To "ταμπού" των απολύσεων στο Δημόσιο φαίνεται ότι σπάει, αφού το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάζει στο τραπέζι και τις απολύσεις, "με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση, που θα βοηθούσαν στη μεταρρύθμιση του κράτους", όπως είπε ο Δ. Ρέππας. Aυτό που δεν διευκρίνισε, πάντως, ο κ Ρέππας είναι ποιοι θα αξιολογήσουν τους υπαλλήλους που θα οδηγηθούν στην ανεργία, με ποιες προϋποθέσεις και με ποια κριτήρια!

Στη διάρκεια ενημέρωσης, ο υπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά το "φιάσκο" της εφεδρείας, όπως είπε, που έφτασε μόλις τις 10.000 υπαλλήλους, μετά από δύο εβδομάδες καταγραφής, ενώ υπολοίπονται άλλες 20.000 που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ Ρέππα το ενδεχόμενο των απολύσεων είναι ανοιχτό, έπειτα από "αξιολογήσεις προσωπικού και κατάργηση οργανικών μονάδων και οργανισμών που αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους". Ο κ Ρέππας τάχθηκε επίσης υπέρ του λουκέτου σε ζημιογόνους οργανισμούς και να εξεταστεί το προσωπικό που εργάζεται εκεί και οι ειδικότητες.

Με την εφεδρεία είπε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης "έπεσε ένα κάστρο και ένα πολιτικό ταμπού". Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα 6μηνο, το υπάρχον σχέδιο της εφεδρείας που αφορά 30.000 υπαλλήλους ή να υπάρξει δεύτερο κύμα εφέδρων το 2012. Το σχέδιο αυτό δεν αποκλείεται να αφορά, επίσης, εκπαιδευτικούς και γιατρούς του ΕΣΥ, που τώρα είχαν εξαιρεθεί.

Βέλη για τον Τόμσεν: "Να μας πουν τι θέλουν"

Αιχμές άφησε όμως και για τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Τρόικα, Π. Τόμσεν, με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία, που ζήτησε οριστικό κλείσιμο οργανισμών και "οικειοθελή αποχώρηση υπαλλήλων". "Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους", είπε ο κ Ρέππας και πρόσθεσε ότι "θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας". Όσο για τη συνάντηση με την Τρόικα ο κ Ρέππας διευκρίνισε ότι δεν ζήτησαν απολύσεις.

"Δεν αποδίδει πολιτική με οριζόντια μέτρα":

Στη συνάντηση που είχαν το πρωί ο κκ Ρέππας και Ράιχεμπαχ συζήτησαν για τις προωθούμενες αλλαγές στην αναδιοργάνωση του κράτους και την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας.

Ο κ Ρέππας δήλωσε ότι μια πολιτική τομών και αλλαγών δεν αποδίδει, όταν επιλέγονται οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. η εργασιακή εφεδρεία «όπου εκ των πραγμάτων δεν ήταν εφικτή η αξιολόγηση, ενώ επιλέχθηκε ένα κριτήριο απολύτως αντικειμενικό, προκειμένου να μην υπάρξουν έστω υποψίες για μεροληψία, που έχει όμως ασυνέπεια, δυσλειτουργίες και ανισότητες».

Ο κ Ράιχενμπαχ είπε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και συμμερίζεται τους προβληματισμούς, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

star.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο"

Putin: «Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοήθησαν στη δολοφονία Qaddafi»

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin κατηγόρησε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μόσχα ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εμπλέκονται στη σύλληψη και εκτέλεση του Muammar Qaddafi.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργό9ς της Ρωσίας συνδέει τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με το θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης.

«Ποιος το έκανε αυτό;» αναρωτήθηκε ο Putin απατώντας σε σχετική ερώτηση «UAV συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών, επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του. Μετά μέσω των ειδικών τους δυνάμεων –οι οποίες δεν έπρεπε να υπάρχουν καν εκεί- έφεραν στην τοποθεσία την αποκαλούμενη ως λιβυκή αντίσταση και τον σκότωσαν χωρίς καν δίκη ή τουλάχιστον ανάκριση», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Putin στη συνέχεια επέκρινε και τον πρώην Αμερικανό προεδρικό υποψήφιο John McCain ο οποίος είχε γράψει στο twitter ότι «η Αραβική άνοιξη μπορεί σύντομα να έρθει και στη Ρωσία».

«Ξέρω τον McCain» είπε ο Putin, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε να τον αποκαλέσει ως φίλο για να συμπληρώσει:

«Το σχόλιο αυτό δεν είχε στόχο εμένα. Είχε ως στόχο τη Ρωσία. Κάποιοι θέλουν να μετακινήσουν τη Ρωσία στο περιθώριο των εξελίξεων ώστε να μην παρεμβαίνει, ώστε να μην παρεμβαίνει στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Ακόμη όμως φοβούνται τις πυρηνικές μας δυνατότητες και για αυτό ακριβώς το λόγο τους εκνευρίζουμε. Έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη γνώμη και διεξάγουμε τη δική μας ανεξάρτητη πολιτική. Και αυτό είναι ξεκάθαρο ότι ενοχλεί κάποιους», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Putin: «Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοήθησαν στη δολοφονία Qaddafi»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news