facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Γάμος χλιδής για την κόρη του Σπυρόπουλου

Με 1.000 περίπου καλεσμένους, το κόστος για τον γάμο της κόρης του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ

Σε ένα από τα πιο ακριβά κτήματα υποδέχθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου γνωστούς και φίλους ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με αφορμή τον γάμο της κόρης του.
Σε μία περίοδο που μισθοί και συντάξεις δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, το ποσό που δαπανήθηκε για τη δεξίωση του γάμο ακούγεται προκλητικό.
Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει η "Δημοκρατία της Κυριακής", ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τη σύζυγό του Άντα και το μισό σχεδόν πρώην υπουργικό του συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων εθεάθησαν οι δύο αντιπρόεδροι της νυν και της πρώην κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η πρώην υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, με τον σύζυγο της και άλλοι φίλοι του ζευγαριού, όπως διαβεβαίωνε παριστάμενος στον γάμο.
Στην εκκλησία Αγία Τριάδα Κηφισιάς, όπου έγινε ο γάμος, το παρών έδωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που όμως δεν ακολούθησε στη δεξίωση.
Το μίνιμουμ στους καταλόγους του κτήματος "Πεντελικόν" για μία γαμήλια δεξίωση ανέρχεται στα 100 ευρώ το άτομο, κάτι που σημαίνει ότι για περίπου 1.000 άτομα, το τελικό κόστος μόνο της δεξίωσης του γάμου πρέπει να ξεπέρασε κατά πολύ τα 100.000 ευρώ, καθώς δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι επελέγη το φθηνότερο από τα μενού για να προσφερθεί σε πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς και μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάμος χλιδής για την κόρη του Σπυρόπουλου"

Ποιοι είναι οι 117 πρώην βουλευτές που ζητούν αναδρομικά!

Την ώρα που ο ελληνικός λαός πλήττεται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, μετρώντας σοβαρές απώλειες στο μηνιάτικο εισόδημα του 117 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων, (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) διεκδικούν αναδρομικά (και με το νόμιμο τόκο) διαφορές αποδοχών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

Στη μακροσκελή λίστα των προσφευγόντων «φιγουράρουν» και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι που απασχόλησαν επί μακρόν την πολιτική ζωή του τόπου και τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν σε μεγάλα σκάνδαλα, όπως του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Τάσου Μαντέλη.

Το πρώτο πακέτο αγωγών, αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ η συζήτηση μερικών αγωγών αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012. Μάλιστα κάποιες αγωγές έχουν «περάσει» ήδη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών είναι «παγωμένες» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια έχουν προσφύγει από το ΠΑΣΟΚ 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές και από τη Ν.Δ 62 πρώην βουλευτές.

Από το ΠΑΣΟΚ είναι οι:

Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαϊνάς, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, ΓκαλήπΓκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – ΝόραΚατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Από τη ΝΔ είναι οι:

Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού ('89-'93) και του ΚΚΕ ('93-'04), η οποία όμως στη συνέχεια παραιτήθηκε. Το ίδιο έπραξαν και οι οι Μιχ. Λιάπης και Λεων. Τζανής.

Επίσης, έχει καταθέσει αγωγή ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους. Συγκεκριμένα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.

Οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους που «παράνομα», όπως ισχυρίζονται, δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Όπως είναι γνωστό, το 2006 με απόφαση του Μισθοδικείου (πρόεδρος ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου) οι αποδοχές των προέδρων των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) εξομοιώθηκαν με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) που ανέρχονταν τότε περίπου στα 9.500 ευρώ (και από 1.5.2000 αυξήθηκαν οι αποδοχές του προέδρου στα 10.271 ευρώ και του αντιπροέδρου στα 7.190 ευρώ).

Σύμφωνα με τους πρώην βουλευτές η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ. επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση.

Υπογραμμίζουν επίσης οι πρώην βουλευτές ότι οι αποδοχές τους ήταν «ουσιωδώς υποδεέστερες» από εκείνες που ελάμβανε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Τ.Τ.

Στις αγωγές τους επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες.


newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι είναι οι 117 πρώην βουλευτές που ζητούν αναδρομικά!"

«Δεν ξανανοίγει το θέμα του κατώτατου μισθού»

Ο Κουτρουμάνης «καθησυχάζει» μισθωτούς αλλά «καίει» συνταξιούχους

Βέβαια πρέπει να θεωρείται πλέον η μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «εάν δεν έχουμε δραματικές ανατροπές το 2012 δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις» τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα ασφαλή στοιχεία θα τα έχουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Χαρακτήρισε, όμως, «άλλο θέμα» τις επικουρικές συντάξεις λέγοντας ότι «αν ένα ταμείο μπορεί να καταβάλλει υψηλές επικουρικές συντάξεις» χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μπορεί να το κάνει, θεωρεί, ωστόσο, όπως δήλωσε, «όχι και τόσο πιθανό» κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στον Αθήνα 984, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι δεν θα ανοίξει εκ νέου με την τρόικα το θέμα του κατώτατου μισθού καθώς, όπως είπε, αυτό διευθετήθηκε κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν ξανανοίγει το θέμα του κατώτατου μισθού»"

«Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα πειστούν τελικά για το ευρωομόλογο»

Αισιοδοξεί ο Μάριο Μόντι

Την πεποίθηση ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί θα ενδώσουν στις πιέσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

«Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά επιχειρήματα για πείσουμε τους Γερμανούς», είπε σε συνέντευξη του στο Euronews, προσθέτοντας ότι το ευρωομόλογο είναι ένας χρήσιμος τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους.
Ο Μόντι εξέφρασε τη λύπη του, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνισαν με την αύξηση του δανεισμού στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) κατά περισσότερο από 500 δισεκατομμύρια €, (668.250 εκατομμύρια δολάρια), κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Ένα πιο ουσιαστικός τείχος προστασίας θα ήταν καλύτερη εγγύηση, έναντι των εντάσεων στην αγορά, είπε.

Αποκάλεσε το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής «αρκετά καλό», και επέκρινε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει μέχρι να συνταχτεί μια νέα συνθήκη με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα πειστούν τελικά για το ευρωομόλογο»"

«Aυτό που έρχεται είναι ένας νέος Μεσαίωνας»

«Ξέχνα το 1929, εδώ έρχεται Μεσαίωνας». Αυτό εκμυστηρεύθηκε ένας χρηματιστής, σε συντάκτη των Financial Times.

«Πριν τέσσερα χρόνια, ανέφερα στη στήλη μου έναν γνωστό μου χρηματιστή, ο οποίος παρομοίαζε τις τότε προοπτικές με το κραχ του 1929. Πριν από λίγες εβδομάδες με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: Ξέχνα το 1929, αυτό που έρχεται είναι ένας νέος Μεσαίωνας».

«Οι απόψεις του ακούγονται ακραίες και οφείλω να αναφέρω ότι ο φίλος μου είναι ορκισμένος εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων σχετίζονται με αυτήν, και αντιμετωπίζει την προοπτική διάλυσης του ευρώ με ανατριχιαστική ευχαρίστηση. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η πρώτη του εκτίμηση ήταν σίγουρα σωστή», σημειώνει ο συντάκτης.

Η τρέχουσα οικονομική συρρίκνωση, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για τη Βρετανία, θα είναι χειρότερη από του Μεγάλου Κραχ. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι προβλέπουν ότι το πραγματικό εισόδημα θα είναι χαμηλότερο το 2015 απ’όσο ήταν το 2002. Αντιθέτως, στην περίοδο 1929-39, οι πραγματικοί μισθοί είχαν αυξηθεί 10% και κάτι παραπάνω».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Aυτό που έρχεται είναι ένας νέος Μεσαίωνας»"

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είσαι παιδί;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποιεί στοιχεία που προκαλούν σοκ. Και αναρωτιόμαστε πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είσαι παιδί;

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 78 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους τέσσερις είναι παιδί. Με άλλα λόγια, 14.820.000 παιδιά, δηλαδή το 19% των παιδιών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούνται από τη φτώχεια.

Το 2005 το ποσοστό αυτό στα 27 κράτη μέλη έφτανε το 19% για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του πληθυσμού ήταν 16%.

Συμπέρασμα: Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Ακόμη, βάσει εκτιμήσεων του Διεθνούς Κέντρου για τα

Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης Παιδιά(International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012:

Ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως.
8.000.000 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να εξαφανιστούν.

Συνολικά, 300.000.000 παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους. Όσο αποκρουστική και αν ακούγεται, αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Θέλουμε αλήθεια ένα τέτοιο κόσμο για τα παιδιά;

Βάσει του ετήσιου report του Child Helpline International (CHI) για το 2009:

Οι Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν 14.087.484 κλήσεις.

Εδώ και 16 χρόνια, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που αποστολή του έχει την προάσπιση και την προστασία των παιδιών έχει στηρίξει υλικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και ιατρικάπερισσότερα από 30.000 παιδιά.

Κι όμως, λόγω έλλειψης χώρων δεν είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη φιλοξενία ακόμη 1230 παιδιών. Και ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη αυξάνεται καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια, 1 στους 5 Έλληνες, παιδιά και ενήλικες, έχουν καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου, με στόχο να καταγγείλουν ή να ζητήσουν στήριξη για την κάλυψη σημαντικής ανάγκης κάποιου παιδιού.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο καισε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την προστασία των παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, την προάσπιση και τη διασφάλιση των «αυτονόητων» δικαιωμάτων τους τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω των διεθνών συνεργασιών του.

Με συναίσθηση του έργου που επιτελούμε με αγάπη και αφοσίωση, ανταποκρινόμαστε θετικά σε χιλιάδες αιτήματα που δεχόμαστε κάθε χρόνο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί οι ανάγκες των παιδιών είναι διαρκείς και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας και σας χρειαζόμαστε πάντα πλάι μας, συνεχίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είσαι παιδί;"

Διέλυσε τη χώρα, διαλύει και το ΠΑΣΟΚ

«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Γιώργου», πιστεύουν οι κομματικοί του φίλοι, ενώ οι αντίπαλοί του μέσα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα πέσει στη λογική του «ώριμου φρούτου».

Όποια και αν είναι η σωστότερη προσέγγιση, το συμπέρασμα παραμένει κοινό και για τις δύο πλευρές: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα καθυστερήσει όσο μπορεί τις εξελίξεις και οι δελφίνοι δεν θα τον αμφισβητήσουν ανοιχτά, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Επιστρέφοντας από την Αφρική, ο Παπανδρέου θα συνεχίσει από αύριο τις συναντήσεις με βουλευτές, είτε προσκείμενους σε αυτόν, είτε άλλων επιρροών. Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να σκέφτεται προς το παρόν να ξεκαθαρίσει εκεί τις προθέσεις του.

Άλλωστε, το πολιτικό συμβούλιο είναι ένα όργανο που ελέγχεται κυρίως από τον ίδιο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο φαίνεται να έχει κάνει ανακωχή. Μια έκπληξη μόνο από κάποιο μέλος ίσως προκαλέσει κάποια αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό το μέλος ίσως να είναι ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Επίσης τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι φωνές από προεδρικούς να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο επίσης μέχρι πρόσφατα ελεγχόταν από τον κύκλο Παπανδρέου.

Εκεί, κάποιοι θέλουν να συζητήσουν:

α) Αν θα πρέπει να είναι άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός

β) Αν αυτός θα πρέπει να εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα

γ) Αν πρέπει να γίνει συνέδριο

δ) Αν σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες μπορεί να γίνει εκλογή προέδρου από τη βάση.

Το σκεπτικό των ανθρώπων του προέδρου είναι να προσπαθήσουν με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου να νομιμοποιήσουν την αδράνεια που επιδεικνύει ο Παπανδρέου, ούτως ώστε να σταματήσουν οι δηλώσεις αμφισβήτησης από ορισμένους βουλευτές.

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα από την πλευρά του προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο Παπανδρέου, δηλαδή, μέχρι τότε συνεχίσει να μην παίρνει πρωτοβουλίες, τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά, αφού δεν αποκλείεται το σενάριο ακόμα και συμφωνίας όλων των δελφίνων για την ίδρυση ενός άλλου κομματικού σχηματισμού.

newscode.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διέλυσε τη χώρα, διαλύει και το ΠΑΣΟΚ"

Συνέντευξη-σοκ: Σε πόσο χρόνο θα τυπωθούν τα νέα εθνικά νομίσματα!

Ελάχιστο χρονικό διάστημα θέλει ένα νέο νόμισμα το οποίο κυκλοφορούσε πριν την είσοδο μιας χώρας στο ευρώ, για να επανακυκλοφορήσει στην αφορά στην θέση του παλιού, από την στιγμή που δεν υπάρξει επανασχεδιασμός του, αποκαλύπτει στο πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires, ο Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής χαρτοποιίας Fortress Paper, Chad Wasilenkoff, η οποία χαρτοποιία παράγει το χαρτί υψηλής ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα χαρτονομίσματα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης!

Ο C.Wasilenkoff, στην συνέντευξή τονίζει τονίζει πως η επιστροφή της δραχμής, της ιταλικής ή της ιρλανδικής λίρας είναι δύσκολη στην παρούσα φάση και αυτό είναι λογικό αφού θα έχανε η εταιρεία του τον καλύτερο πελάτη.

Σύμφωνα με τον Wasilenkoff η διαδικασία σχεδιασμού, ετοιμασίας, κατασκευής, διανομής και κυκλοφορίας ενός νέου νομίσματος διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – όπως θα ήταν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ – η διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης και κυκλοφορίας νέων νομισμάτων μπορεί να μειωθεί το πολύ στο ένα έτος.

Εκτός και αν to κράτος επιλέξει παλαιό νόμισμα και χρησιμοποιήσει παλαιές μήτρες, επιλέγοντας επιστροφή στο παλαιό νόμισμα! Προϋπόθεση να μην έχουν καταστραφεί οι μήτρες του παλαιού νομίσματος. Τότε μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες, ακόμα και από το εθνικό τυπογραφείο, αφού πρώτα παραγγελθεί το ειδικό χαρτί!

Χαρακτηριστικό της ταχύτητας που μπορεί να εκδοθεί ένα εξ ολοκλήρου νέο νόμισμα είναι το παράδειγμα του Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, όταν κανείς δεν ήθελε να βλέπει το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα και μέσα σε δέκα μήνες τυπώθηκαν νέα νομίσματα. ,

Ο Καναδός ειδικός απέκλεισε και οποιαδήποτε μεταβατική λύση του διπλού ευρώ (εθνικού και διεθνές) όπως για παράδειγμα το τύπωμα συμβόλων για παράδειγμα της δραχμής πάνω σε υφιστάμενα χαρτονομίσματα του ευρώ.

Κι αυτό γιατί, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογραφήματα και ειδικές ίνες τα οποία θα πρέπει να περαστούν σε φύλλα χαρτιού και όχι σε κάθε χαρτονόμισμα ξεχωριστά. Με δεδομένο, πως η αξία του νέου νομίσματος θα υποχωρήσει άμεσα οι παραχαράκτες θα έχουν το κίνητρο και τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν αυτά τα χαρτονομίσματα ως γνήσια, συμπληρώνει ο Wasilenkoff.

Πάντως σημείωσε ότι απ’ότι γνωρίζει γνωρίζει καμία κεντρική τράπεζα δεν τυπώνει νέα νομίσματα, μέχρι στιγμής, ούτε η εταιρεία του έχει δεχθεί καμία μεγάλη παραγγελία, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες…

Βάσει των υφιστάμενων συνθηκών παραγωγής χαρτονομισμάτων χρειάζεται χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για να παραχθούν νέες ποσότητες νομισμάτων που βρίσκονταν πριν σε κυκλοφορία…

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη-σοκ: Σε πόσο χρόνο θα τυπωθούν τα νέα εθνικά νομίσματα!"

Τζάμπα οι συλλήψεις διασήμων - Κανένας δεν πλήρωσε

-“Εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τους αφήνουν” φωνάζει το ΣΔΟΕ και η οικονομική αστυνομία
- Πασίγνωστοι επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς επικαλέστηκαν υπαγωγή στο άρθρο 99
- Η αντιμετώπιση απο τις δικαστικές αρχές ενθαρρύνει κι άλλους οφειλέτες να μην τακτοποιούν τα χρέη τους

Ολοι είδαμε εικόνες απο τις συλλήψεις διάσημων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου τους τελευταίους μήνες. Εικόνες γνωστών επιχειρηματιών με χειροπέδες στα χέρια, να σέρνονται στα δικαστήρια. Αλλά μείναμε στις εικόνες. Επι της ουσίας τίποτα δεν έγινε αφού όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς ούτε ένα ευρώ εγγύηση.

Η οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ εκφράζουν αγανάκτηση για το γεγονός οτι αυτοί οι οφειλέτες αντιμετωπίζονται ευνοϊκά απο τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής οι διωκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο που μιλάνε πια για “ασυλία των γκλαμουράτων”, ενώ αποδίδουν “έλλειψη αναστήματος στους δικαστικούς, που δεν έχουν το σθένος να στείλουν έναν από αυτούς τους επώνυμους στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα”.



Ο Λάκης Γαβαλάς λίγο μετά τη σύλληψή του.

Μάλιστα κύκλοι του ΣΔΟΕ μιλώντας στην εφημερίδα κάνουν λόγο για “τηλεοπτική δημοκρατία” και “τηλεοπτικά δικαιώματα, που υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ενώ υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις των συλληφθέντων για αδικήματα κακουργηματικής φοροϋπεξαίρεσης, καταδεικνύουν ότι “η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή”.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής το γεγονός οτι κανείς απο τους συλληφθέντες δεν προφυλακίστηκε ενθάρρυνε και άλλους οφειλέτες να µην τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είκοσι από τους επιχειρηµατίες που συνελήφθησαν για φοροδιαφυγή επικαλέστηκαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καµία συνέπεια, άλλοι εξακολουθούν να εφαρµόζουν παρελκυστικές τακτικές, ενώ στο ποινικό µέρος οι περισσότερες υποθέσεις έχουν παραπεµφθεί στις ελληνικές καλένδες. επίσης σχεδόν κανένας από τους επιχειρηµατίες οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα για χρέη προς το ∆ηµόσιο δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισµό των οφειλών του.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζάμπα οι συλλήψεις διασήμων - Κανένας δεν πλήρωσε"

Δικαστική απόφαση-σοκ:Στα δύο χρόνια,όλες οι διεκδικήσεις κατά δημοσίου παραγράφονται

Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που «γλιτώνει» το κράτος από την καταβολή τεράστιων κονδυλίων,γνωστοποιεί η ΑΝΕΑΕΔ.

Ως οριακά συνταγματική, παρά τα προφανή προβλήματα ανισότητας που προκαλεί, παραμένει τελικά «ζωντανή» η προνομιακή για το Δημόσιο διετής μόλις παραγραφή των αξιώσεων που υπάρχει σε βάρος του για κάθε είδους αποδοχές και αποζημιώσεις, μολονότι είχε κριθεί πρόσφατα αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο -σύμφωνα με πληροφορίες- έβαλε φρένο στιςοικονομικές διεκδικήσεις των κρατών και στις απαιτήσεις των πολιτών-υπαλλήλων να μπορούν να ζητούν κι αυτοί αναδρομικά σε βάθος 5 ετών, αξιοποιώντας την ίδια πενταετή παραγραφή, με την οποία έχει «εξοπλιστεί» το Δημόσιο. Στην πράξη το Δημόσιο γλιτώνει προσωρινά την καταβολή υπερδιπλάσιων κονδυλίων σε χιλιάδες εκκρεμείς δίκες.

Συνταγματικότητα


Για την τεράστιας σημασίας υπόθεση για τα οικονομικά του κράτους, που περίμεναν με αγωνία πολλές χιλιάδες πολίτες και ο νομικός κόσμος, δόθηκε αληθινή «μάχη» γύρω από τη συνταγματικότητα της προνομιακής για το Δημόσιο παραγραφής, που τελικά σώθηκε, με οριακή πλειοψηφία χάρη στη διαμόρφωση τριών διαφορετικών απόψεων.

Είναι όμως αμφίβολο αν θα διασωθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα ακολουθήσουν προσφυγές από τους θιγόμενους πολίτες-εργαζόμενους, αφού θεωρείται δεδομένη η ανισότητα «των όπλων» ανάμεσα σε αυτούς και στο κράτος, με βάση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υπόθεση έφθασε στο ΑΕΔ ύστερα από αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Αρειος Πάγος έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις των Νομοθετικών Διαταγμάτων 321/69 και 2362/95 (για το Δημόσιο Λογιστικό) που επιβάλλουν τη βραχύχρονη διετή παραγραφή των αξιώσεων (για κάθε είδους απολαβές, αποζημιώσεις, κ.λπ.) σε βάρος του Δημοσίου. Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε
αντισυνταγματικές τις ίδιες διατάξεις, επιβάλλοντας την πενταετή παραγραφή διευρύνοντας έτσι τις οικονομικές διεκδικήσεις κατά του Δημοσίου.
Μπροστά στη σύγκρουση αυτή, το ΑΕΔ -σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή του

- τάχθηκε κατά πλειοψηφία, υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των εργαζομένων για ευνοϊκή απόφαση, αφού η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα με ψήφους 19-8.

Παράλληλα, πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της συνταγματικότητας της παρόμοιας παραγραφής που ισχύει για τα ΝΠΔΔ, εκδόθηκε με οριακή πλειοψηφία 9-7 ψήφων αν και με απουσία την τελευταία στιγμή από τη διάσκεψη 3 αρεοπαγιτών (2/11).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του ΑΕΔ 6 από τα 13 μέλη του τάχθηκε υπέρ της γνώμης του Αρείου Πάγου και της συνταγματικότητας της σύντομης διετούς παραγραφής. Υπέρ της άποψης του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα τάχθηκαν 3 δικαστές, ζητώντας να εφαρμοστεί και υπέρ των πολιτών η μακρύτερη πενταετής παραγραφή που ισχύει για το Δημόσιο.

Συνταγματικά προβλήματα


Πάντως στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του ΑΕΔ αναγνώρισε ότι η ρύθμιση της παραγραφής έχει συνταγματικά προβλήματα, αφού οι υπόλοιποι 4 ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι πράγματι υφίσταται αδικαιολόγητη ανισότητα ανάμεσα στους πολίτες και το Δημόσιο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να αυξηθεί (από διετή σε πενταετή) η παραγραφή υπέρ των πολιτών, αλλά αντίθετα να μειωθεί (από πενταετή σε διετή) η προνομιακή παραγραφή του Δημοσίου απέναντι στους οφειλέτες του.

Από την ασυνήθιστη αυτή εξέλιξη με τη διαμόρφωση τριών τελικά διαφορετικών απόψεων, ωφελημένο έμεινε το Δημόσιο, αφού φαινομενικά πλειοψήφισε η άποψη υπέρ της συνταγματικότητας της σύντομης παραγραφής μιας και οι δύο άλλες απόψεις διαφώνησαν ως προς το αν πρέπει να
αυξηθεί ή να μειωθεί η παραγραφή υπέρ της μιας ή σε βάρος της άλλης πλευράς.

Διεκδικήσεις


Με δεδομένη την κάκιστη πορεία των δημοσιονομικών, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσουν οι πολίτες αυτήν την περίοδο μια τόσο κρίσιμη μάχη για τις αναδρομικές οικονομικές διεκδικήσεις τους.
Η πλειοψηφία του ΑΕΔ δέχθηκε ότι η σύντομη παραγραφή δικαιολογείται γιατί πρέπει να εκκαθαρίζονται γρήγορα τέτοιες οικονομικές αξιώσεις και είναι απαραίτητη για την προστασία της περιουσίας του Δημοσίου και της οικονομικής κατάστασης του, στην οποία συμβάλουν οι πολίτες με την καταβολή φόρων. Αντίθετα η μειοψηφία έκρινε ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και το λόγο έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου θα
κρίνει αν θα ανοίξει για το ελληνικό δημόσιο τον ασκό του Αιόλου.

onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική απόφαση-σοκ:Στα δύο χρόνια,όλες οι διεκδικήσεις κατά δημοσίου παραγράφονται"

Περικοπές δρομολογίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ


Κατά 1.000 έχουν μειωθεί οι βάρδιες

Περικοπές δρομολογίων και «εκπτώσεις» στο συγκοινωνιακό έργο συνθέτουν την εικόνα των επίγειων αστικών μετακινήσεων, με τους επιβάτες να εκφράζουν έντονα παράπονα για καθυστερήσεις δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ.
Η εργασιακή εφεδρεία έρχεται να προστεθεί στο εκτενές πρόγραμμα μετατάξεων εργαζομένων και τα τρία κύματα περικοπών δρομολογίων, που πρακτικά έχουν αποδεκατίσει τις εταιρείες της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ).

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας ΟΣΥ, έχουν ήδη κοπεί 1.000 καθημερινές βάρδιες δρομολογίων λεωφορείων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010, ενώ η μείωση του προσωπικού έχει οδηγήσει 550 οχήματα στα αμαξοστάσια.

Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», αναλυτικά, τον Δεκέμβριο του 2010 το πρόγραμμα της ΕΘΕΛ περιλάμβανε 3.350 βάρδιες και 1.600 λεωφορεία, τον Σεπτέμβριο του 2011 οι βάρδιες περιορίστηκαν στις 3.060 και τα λεωφορεία στα 1.430, ενώ πλέον κυκλοφορούν ημερησίως 1.320 λεωφορεία με 2.500 βάρδιες. Μόνο οι οδηγοί της ΕΘΕΛ είναι περιορισμένοι κατά 1.240 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010. Οι μετατάξεις οδήγησαν στην έξοδο 1.500 άτομα από όλες τις συγκοινωνιακές εταιρείες, εκ των οποίων οι 840 από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Στο μεταξύ ακόμη 600 άτομα συνταξιοδοτήθηκαν το ίδιο διάστημα, με αυξητική τάση, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν προ πολλού κινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων.

Τα 1.320 λεωφορεία που βγαίνουν στους δρόμους από τα 1.870 έχουν περιορίσει κατά το ήμισυ τη συχνότητα διέλευσης των οχημάτων σε όλες σχεδόν τις γραμμές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κύριας γραμμής 550 (Δέλτα Φαλήρου – Κηφισιά) με τις χρονοαποστάσεις πλέον να αγγίζουν το ένα τέταρτο της ώρας από 8 λεπτά που ήταν μέχρι πρότινος.

Για ποιότητα υπηρεσιών που θα περιοριστεί κατά 50% κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ η καθυστέρηση των διοικήσεων των εταιρειών στη σύνταξη των σχετικών καταλόγων με τους υπό εφεδρεία εργαζομένους –παρά το γεγονός ότι έχουν και στο παρελθόν οριστεί καταληκτικές προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν όμως από σχεδόν καμία εταιρεία του Δημοσίου– καταδεικνύει τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει για τον τρόπο εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ΕΘΕΛ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν 510 εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των λεωφορείων που βρίσκεται στα αμαξοστάσια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω ελλείψεων σε οδηγούς, ανταλλακτικά αλλά και τεχνικούς. Περίπου 90 τεχνικοί αναμένεται να υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας από τους συνολικά 500 που απασχολούνται στην εταιρεία, όταν το οργανόγραμμα της ΕΘΕΛ προέβλεπε 1.152 άτομα.

Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 32%-35% των μετακινήσεων που πραγματοποιούνται εντός της πόλης έως το τέλος του έτους θα αναλογούν σε μετακινήσεις με ΜΜΜ, καθώς το ποσοστό παραμένει στάσιμο εδώ και πολλά χρόνια. Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται 3 εκατ. μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ τα μέσα της ΟΣΥ «Οδικές Συγκοινωνίες» (λεωφορεία και τρόλεϊ) αναμένεται να αναλάβουν το 60% της ημερήσιας επιβατικής κίνησης των αστικών συγκοινωνιών (περίπου 2 εκατ. επιβάτες).

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές δρομολογίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ"

Τέρμα στα σκασμένα λάστιχα

Η Bridgestone δίνει τη λύση.

Η Bridgestone έχει εφεύρει μια μορφή ελαστικού που χρησιμοποιεί μία «φανταχτερή» θερμοπλαστική ρητίνη ως μια εσωτερική δομή υποστήριξης αντί για αέρα.

Δηλαδή, αντί να είναι γεμάτο με αέρα τα ελαστικά θα έχουν σταθερές ακτίνες για να υποστηρίζουν το βάρος του εκάστοτε οχήματος, που σημαίνει τέλος στα τρυπήματα, στα σκασμένα λάστιχα και στους ελέγχους για σωστή πίεση ελαστικών.

Ο σχεδιασμός χρειάζεται κάποιες μικροαλλαγές ώστε να αποφευχθεί η προσκόλληση ξένων σωμάτων ανάμεσα στις ακτίνες, ωστόσο η όλη ιδέα σίγουρα θα χαροποιήσει αρκετούς, ειδικά όσους έχουν ξεμείνει σε καμιά ερημιά περιμένοντας την οδική βοήθεια, σε περίπτωση που δεν είχαν ρεζέρβα και φυσικά όλους όσους χρειάστηκαν ώρες μέχρι να καταφέρουν να αλλάξουν λάστιχο.

Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ελπίζουμε τουλάχιστον να κάνουν την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέρμα στα σκασμένα λάστιχα"

Η Γερμανία είδε τις εξαγωγές της να υποχωρούν σε χαμηλό 6 μηνών

Τελικά ακόμα και η Γερμανία βλέπει πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει σιγά σιγά να βλάπτει και την ίδια την χώρα της.

Τα στοιχεία των εξαγωγών για τον Οκτώβριο έδειξαν πως οι εξαγωγές της μειώθηκαν κατα 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών.Αντίθετα, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι εξαγωγές θα μειωθούν μόλις 1%.Μείωση είχαμε και στις εισαγωγές της χώρας κατά 1%,ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαμε αύξησει των εισαγωγών κατά 0,50%.

xrimanews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία είδε τις εξαγωγές της να υποχωρούν σε χαμηλό 6 μηνών"

Eπιστροφή στην κομματική γραμμή για τον Δ.Αβραμόπουλο...

Στροφή "κομματικής νομιμοφροσύνης" για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο, σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" όπου εκφράζει θέσεις που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή του Α.Σαμαρά.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, φυσικά υπερασπίζεται την συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τοζίοντας, πως μετά την περιδίνηση του δημοψηφίσματος η αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησε υπεύθυνα εθνική στάση απέναντι στον τόπο και την κοινωνία ενώ κάνει λόγο και για πλήρη δικαίωση της αντιμνημονιακής στάσης του Αντώνη Σαμαρά.

«Χρειάζεται αλήθεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμός για να φύγουμε προς τα εμπρός» δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος υπενθυμίζει πως σε όλη του την πολιτική διαδρομή υπήρξε συνεπής υποστηρικτής της συναίνεσης, της εθνικής συνεννόησης, της συνεργασίας και του πολιτικού πολιτισμού.

Χαρακτηρίζοντας πολύ ουσιαστική τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει πως ο χρονικός βίος της κυβέρνησης έχει προσδιορισθεί και πως αν υπάρξει μια χρονική απόκλιση αυτή θα είναι μικρή.

Ο κ. Αβραμόπουλος τάσσεται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απ' ευθείας από το λαό ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την αδυναμία πολιτικής συνεννόησης στην τελευταία διετία.

Φροντίζει μάλιστα να στείλει και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του τονίζοντας πως «ποτέ οι μικρές ομάδες μέσα στα μεγάλα κόμματα δεν έπαιξαν στον τελικό». Υπενθύμισε μάλιστα πως ο ίδιος αισθάνεται πως ενώνει και δεν διχάζει, γεφυρώνει και δεν χωρίζει.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Eπιστροφή στην κομματική γραμμή για τον Δ.Αβραμόπουλο..."

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 253 εκ. ευρώ σε τράπεζες

Τον φάκελο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα ανοίγει η εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Έμφαση δίνεται στους όρους που έχουν χορηγηθεί τα δάνεια έως το 2015 σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο κ. Πεπόνης ζήτησε να διερευνηθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις του τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα δυο μεγάλα κόμματα χρωστούν συνολικά στις τράπεζες 253 εκατομμύρια ευρώ που τα έχουν πάρει δίνοντας ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές τους επιχορηγήσεις που κατά την εισαγγελική αρχή δεν πληρούν τις προϋπόθεσεις της δανειοδότησης.

skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 253 εκ. ευρώ σε τράπεζες"

Ουρες για την καταθεση πινακίδων

Όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες που θα αναγκαστούν να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους, κατόπιν αδυναμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των εφοριών. Έτσι ήδη δημιουργούνται ουρές στις εφορίες, μιας και οι πολίτες σπεύδουν να προλάβουν τις προθεσμίες, παραδίδοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εφοριακών, οι περισσότεροι παραδίδουν τα «δεύτερα» και τα «τρίτα» αυτοκίνητά τους, αφού πλέον αποτελούν περιττή πολυτέλεια. Όμως υπάρχει και η κατηγορία αυτών που παραδίδουν το μοναδικό τους όχημα, οι οποίοι δεν είναι λίγοι.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουρες για την καταθεση πινακίδων"

Νέα σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή

Σε μια κλωστή κυριολεκτικά φαίνεται να κρέμεται η Ελλάδα μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου οι χώρες της Ευρωζώνης συνειδητοποιούν πλέον ότι κινδυνεύει η συνοχή της Ε.Ε.

Η σύγκρουση του γερμανογαλλικού άξονα με τους Βρετανούς, που ουσιαστικά έθεσαν την Αγγλία με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να πυροδοτεί απρόβλεπτες εξελίξεις που απειλούν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της έκδοση τον τίτλο «Η Ευρώπη των 27 έπαψε πλέον να υπάρχει». Η αδυναμία των ευρωπαίων να διαχειριστούν την κρίση χρέους, τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φαίνεται να δημιουργούν μεγάλες φυγόκεντρες δυνάμεις με αποτέλεσμα να σπάει για πρώτη φορά το ταμπού της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όλες πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβληματίζονται σοβαρά για το πως η Ε.Ε. θα βγει από το σοβαρό αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει.

Η κατάσταση μοιάζει ακόμα πιο απειλητική για την Ελλάδα η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το χρέος της ενώ η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το ήδη ναρκοθετημένο περιβάλλον στο οποίο κινείται η χώρα. Ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αποτέλεσμα το PSI να βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα. Η απροθυμία των ιδιωτών να συμμετάσχουν στο ελληνικό κούρεμα που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ δημιουργεί μεγάλα διλήμματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό γιατί είτε οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να καλύψουν αυτοί τα 100 δισεκατομμύρια που δεν θέλουν να βάλουν οι ιδιώτες ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος είτε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Το βέβαιο είναι ότι αυτήν την ώρα η μεγάλη αστάθεια που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απειλή κατάρρευσης της Ευρωζώνης μειώνει δραματικά τις πιθανότητες διάσωσης της Ελλάδας. Τον κίνδυνο αυτό τον συνειδητοποιεί πλέον η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και οι υπουργοί που φοβούνται ότι έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και η επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Πληροφορίες από το Συμβούλιο Κορυφής αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξαιρετικά θορυβημένοι για τις εξελίξεις και ελπίζουν πλέον σε ένα θαύμα για τη διάσωση της Ελλάδας. Κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις ούτε μπορεί να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας και κατά προέκταση το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο ενώ οι πιθανότητες οι εξελίξεις να είναι αρνητικές φαίνεται να κυριαρχούν αυτήν την ώρα. Ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν επανέλθει τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή"

Άνοιξε πόλεμος πρακτόρων - Παπουτσή.

Δύο αγωγές και δύο μηνύσεις θα «κοστίσουν» στον Χρήστο Παπουτσή οι αναφορές του για «κατασκόπους μέσα στην Ε.Υ.Π.»
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την διαφάνεια στις ενέργειες αυτές, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επί ημερών ΠΑ.ΣΟ.Κ. εντοπίστηκαν καταχραστές των κονδυλίων της Ε.Υ.Π. αλλά και «κατάσκοποι οι οποίοι πουλούσαν πληροφορίες και δικάζονται».

Το ακριβές απόσταμα της ομιλίας του κ. Παπουτσή είναι το εξής:

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αμφισβητούμε και να λέμε ότι ήταν ξέφραγο αμπέλι και ότι υπάρχουν κυκλώματα τα οποία δραστηριοποιούνται εδώ και εκεί. Βεβαίως και υπάρχουν κυκλώματα, τα οποία όμως έχουν πάει στη Δικαιοσύνη. Και έχουν πάει ακριβώς γιατί η διοίκηση τους η σημερινή, με την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης μας τα έστειλε στη Δικαιοσύνη. Και τα έστειλε στη Δικαιοσύνη για διαφορετικούς λόγους. Κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται το χρήμα της ΕΥΠ από τη μία πλευρά και κυκλώματα τα οποία πουλούσαν πληροφορίες. Στο πλαίσιο της κατασκοπίας όμως. Και γι’ αυτό αυτή τη στιγμή δικάζονται για λόγους κατασκοπίας».

Αγωγές και μηνύσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BriefingNews, η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση δύο στελεχών της Ε.Υ.Π. και κορυφαίων συνδικαλιστών της υπηρεσίας, του Κ.Α. και του Θ.Χ., (προέδρου και αντιπροέδρου της ΠΟΣΕΥΠ αντίστοιχα), οι οποίοι τελούν υπό δίωξη, ο πρώτος για κατοχή απόρρητων εγγράφων και ο δεύτερος για διακίνηση υπηρεσιακών εγγράφων μέσω e-mail. Να σημειωθεί ότι και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες και τις αποδίδουν σε «πολιτικοσυνδικαλιστικό πόλεμο εντός και εκτός της υπηρεσίας».

Η υπόθεση του Κ.Α. έχει φτάσει στο Δικαστικό Συμβούλιο όπου η κακουργηματική κατηγορία που είχε αρχικά (σύμφωνα με το άρθρο 148 παρ. 1 & 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 146 του ΠΚ) έγινε πλημμέλημα της «κατοχής απορρήτων εγγράφων» (σύμφωνα με το άρθρο 148 παρ. 1του ΠΚ), ενώ η υπόθεση του Θ.Χ. βρίσκεται ακόμη στην Ανάκριση.

Ο Κ.Α. ήταν για δύο δεκαετίες στέλεχος της Κατασκοπειίας επικεφαλής των επιχειρήσεων και τα έγγραφα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είχαν βρεθεί σε ντουλάπια του γραφείου την εποχή που παρέδιδε στον αντικατάσταση του, μετά το «φάγωμά» του και μάλιστα εν τη απουσία του, γεγονός που σύμφωνα με την υπεράσπισή του αποδεικνύει ότι ούτε κατείχε παράνομα έγγραφα, ούτε πολύ περισσότερο επρόκειτο να τα διαθέσει σε κάποιον, έτσι ώστε να στέκει η κατηγορία της κατασκοπίας.

Μάλιστα το Δικαστικό Βούλευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «... Ωστόσο από την ως άνω καθ´ όλα παράνομη ενέργειά του (δηλαδή της κατοχής απορρήτων) δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι επιδίωκε να διαθέσει αυτά περαιτέρω καθιστώντας αυτά προσιτά σε τρίτα πρόσωπα κατά τρόπο ώστε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους ή κάποιου από τους συμμάχους του, ούτε από την κυρία ανάκριση προέκυψε κάποια έστω αμυδρή ένδειξη πρός τούτο.»

«Αυτό το σημείο αλήθεια πως και διέλαθε της προσοχής του κ. υπουργού ώστε να μην εκτεθεί κατ´ αυτόν τρόπο στη Βουλή;» αναφέρουν οι συνήγοροι των δύο πρακτόρων.

Ο Χ.Θ. υπήρξε επί πολλά έτη στέλεχος της Αντικατασκοπείας επικεφαλής της ειδικής ομάδας επιχειρήσεων που συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκάλυψη και διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων την τελευταία δεκαετία και κατηγορήθηκε ότι από υπολογιστή του Τμήματός του (που ήταν όμως σε κοινή χρήση) εστάλησαν κάποια e-mail στο εξωτερικό.

Έτσι μετά την ομιλία του Χρήστου Παπουτσή στην Βουλή και οι δύο «πράκτορες» της Ε.Υ.Π. έδωσαν εντολή στο δικηγόρο τους Ανδρέα Πάτση, να καταθέσει αγωγές και να υποβάλλει μηνύσεις εναντίον του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αφού -όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες τους- «δεν κατηγορούνται ότι πουλούσαν απόρρητα έγγραφα και ούτε «δικάζονται», αφού η υπόθεση ειδικά του Θ.Χ. δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ενώπιον του Ανακριτή και είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό ο υπουργός από βήματος μάλιστα της Βουλής να προδικάζει υποθέσεις».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα δύο στελέχη της Ε.Υ.Π. ουδέποτε συνελήφθησαν (παγκόσμια πρωτοτυπία για υποθέσεις κατασκοπείας) και ούτε τους είπαν υπέρ ποίου ασκούσαν κατασκοπεία...

briefingnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε πόλεμος πρακτόρων - Παπουτσή."

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ- ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 90ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑΓΙΑΔΩΝ

Η Νέα Οδός αφού δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει το κίνημα μας με την
προσπάθεια κατάσχεσης του αυτοκινήτου μου μετά την εντολή πληρωμής
που έχει εκδώσει σε βάρος μου για διελεύσεις 530 ευρώ και αφού πήρε μια
πρώτη απάντηση με τη δυναμική κινητοποίηση του κόσμου που απέτρεψαν την
κατάσχεση προχώρησαν σε νέα θρασύτατη επίθεση (ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόφαση
αναστολής από το δικαστήριο) ζητώντας από όλες τις τράπεζες κατάσχεση των λογαριασμών μου.
Επειδή δεν βρέθηκαν άλλα χρήματα έφτασε στο αναίσχυντο σημείο η Νέα Οδός να δεσμεύσει
λογαριασμό που έμπαινε μόνο η σύνταξη της 90χρονης μητέρας μου και ήταν κοινός με εμένα
μόνο για βοήθεια της. Το θράσος τους δεν έχει όρια να κατασχέσουν καθαρά συνταξιοδοτικό
λογαριασμό 90χρονης που δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Αν νομίζουν ότι με τις κινήσεις τους αυτές πανικού θα μας τρομοκρατήσουν κάνουν πολύ
μεγάλο λάθος. Μας συσπειρώνουν να αγωνιστούμε πολύ πιο δυναμικά.

Σοφία Κοροβέση κατοικος Αφιδνων

epitropesdiodiastop.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ- ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 90ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑΓΙΑΔΩΝ"

Άρχισε το "κυνήγι κεφαλών" για ... κούρεμα

Δύο χρόνια τώρα Ευρώπη και αγορές συζητούν για το τι θα πάθουν όσοι έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα που δεν θα τους τα πληρώσει η Ελλάδα, αν θα χάσουν 21% ή 50% ή 65% ή 100% τα λεφτά τους, αν θα δεχθούν «εθελοντικά» το κούρεμα για να σημάνει χρεοκοπία, τώρα όμως για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος προσλαμβάνει συμβούλους που θα ψάξουν και θα τους πουν ...σε ποιούς «θα κάτσει πάνω ο παππάς» και αν αυτοί το δέχονται...

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει ποσό ύψους 113.000 ευρώ στην κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ και BONDHOLDER COMMUNICATION GROUP, ως αμοιβή για να διερευνήσουν και να παραδώσουν μια λίστα που θα αναφέρει ποιοι είναι σήμερα οι θεματοφύλακες και ποιοι ενδιάμεσοι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Με τη λίστα αυτή θα γίνει και η προετοιμασία της ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκτός από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ που κινείται στο χώρο της θεματοφυλακής και των συναλλαγών τίτλων, η αμερικανική BONDHOLDER COMMUNICATION επελέγη επειδή ειδικεύεται στην έρευνα και την διαχείριση της συμπεριφοράς των επενδυτών και ειδικά των κατόχων ομολόγων.

Η κοινοπραξία θα παραδώσει μία μόνο λίστα –κάτι σαν «στιγμιαία φωτογραφία» της ελληνικής αγοράς ομολόγων – και το ποσό της αμοιβής μπορεί να μην εξαντληθεί καθώς πρέπει, με τα λεφτά αυτά, να καλυφθούν και έξοδα τρίτων.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισε το "κυνήγι κεφαλών" για ... κούρεμα"

Τέλος το δώρο Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα

Σημειώστε την ημερομηνία που θα πάρετε το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί θα είναι και το… τελευταίο, αφού η τρόικα βάζει πλέον ξεκάθαρα χέρι κα στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.


Το μικτό κλιμάκιο των επιτρόπων ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να πιέσει τους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με την RealNews,ώστε να τους καταργήσουν οριστικά στο όνομα της… ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του μισθολογικού κόστους.


Πριν από περίπου ένα χρόνο οι κοινωνικοί εταίροι, σε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχαν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται την συγχώνευση των δύο μισθών, όμως τελικά το θέμα δεν «προχώρησε».


Ωστόσο, το επιχείρημα ότι φέτος πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν χρήματα για το δώρο των Χριστουγέννων, λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, επανέφερε το θέμα.


Αρκετοί επιχειρηματίες, προκειμένου να πληρώσουν το δώρο, το οποίο είναι υποχρεωτικό να καταβληθεί μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν πληρώνουν τους μισθούς.


Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, αφού αναμένεται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών εντός του 2012 περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οπότε θα.. λέτε και «ευχαριστώ» αν παίρνετε τον μισθό σας!

star.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το δώρο Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα"

Συνέντευξη-βόμβα από τον τυπογράφο του ευρώ!

Είναι... τόσο απλό: Η Ελλάδα και ενδεχομένως και άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν στο κοινό νόμισμα, μόνο και μόνο επειδή η προοπτική της αποχώρησής τους και της συνεπακόλουθης επιστροφής τους στα «παλαιά» εθνικά τους νομίσματα είναι ένας «λογιστικός εφιάλτης»!

Στην απίστευτη αυτή δήλωση προχώρησε ένας άνθρωπος που στον τομέα του είναι ίσως ο κορυφαίος στον πλανήτη. Πρόκειται για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της καναδικής χαρτοποιίας Fortress Paper, Chad Wasilenkoff, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που πρακτικά και ουσιαστικά παράγει το χαρτί υψηλής ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα χαρτονομίσματα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της ευρωζώνης.

Ο Wasilenkoff, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires, χαρακτήρισε ως περίπου καταστροφική μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης και μια επιστροφή ορισμένων χωρών στα παλιότερα νομίσματά τους καθώς, όπως ισχυρίζεται, η παγκόσμια οικονομία και σίγουρα η παγκόσμια βιομηχανία ΔΕΝ είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο.
Ο επικεφαλής της Fortress Paper τονίζει πως η επιστροφή της δραχμής, της ιταλικής ή της ιρλανδικής λίρας είναι λογιστικά αδύνατη στην παρούσα φάση και γι’ αυτό η ευρωζώνη «δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει ενωμένη».

Σύμφωνα με τον κ. Wasilenkoff, η διαδικασία σχεδιασμού, ετοιμασίας, κατασκευής, διανομής και κυκλοφορίας ενός νομίσματος διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης –όπως θα ήταν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ– η διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης και κυκλοφορίας νέων νομισμάτων μπορεί να μειωθεί το πολύ στο ένα έτος.

Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα απίστευτο παράδειγμα, λέγοντας πως ακόμα και στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, όταν κανείς δεν ήθελε να βλέπει το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα, χρειάστηκε να περιμένουν όλοι πάνω από έναν χρόνο για να τυπωθούν καινούργια!

Ο Καναδός ειδικός απέκλεισε και οποιαδήποτε μεταβατική λύση, όπως για παράδειγμα το τύπωμα συμβόλων για παράδειγμα της δραχμής πάνω σε υφιστάμενα χαρτονομίσματα του ευρώ. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογραφήματα και ειδικές ίνες τα οποία θα πρέπει να περαστούν σε φύλλα χαρτιού και όχι σε κάθε χαρτονόμισμα ξεχωριστά.
Με δεδομένο, πως η αξία του νέου νομίσματος θα υποχωρήσει άμεσα οι παραχαράκτες θα έχουν το κίνητρο και τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν αυτά τα χαρτονομίσματα ως γνήσια, συμπληρώνει ο κύριος Wasilenkoff. Ο οποίος τέλος δήλωσε πως σύμφωνα με όσα γνωρίζει καμία κεντρική τράπεζα δεν τυπώνει νέα νομίσματα, ούτε η εταιρεία του έχει δεχθεί καμία μεγάλη παραγγελία…

Αντίθετα, δηλώνει πως η παραγωγή ευρώ έχει ενισχυθεί, ενώ έχει αυξηθεί και η ζήτηση για ελβετικά φράγκα.

aorata-gegonota.blogspot.com από DefenceNet
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη-βόμβα από τον τυπογράφο του ευρώ!"

Οικονομική βοήθεια Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ θα λάβει χρηματική βοήθεια από την ΕΕ ύψους 59,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τμήματος του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10, και συγκεκριμένα του τμήματος Ντέμιρ Κάπια - Σμόκβιτσα (νότιο μέρος της ΠΓΔΜ που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα), μήκους 28 χιλιομέτρων.


Τα υπόλοιπα 14,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην πόλη Πρίλεπ.

Το κονδύλι αυτό παραχωρείται προς την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) της ΕΕ.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν την Παρασκευή στα Σκόπια ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι και ο διευθυντής της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, Ζαν Μαρί Σεϊλέρ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10.

Η ΠΓΔΜ, με τη σημερινή συμφωνία, εξασφάλισε ουσιαστικά το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου αυτού, το ύψος του οποίου αναμένεται να φθάσει τα 288 εκατ. ευρώ.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομική βοήθεια Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ"

Ξεμένει από χρήματα το ΠΑΣΟΚ

Εντείνονται τα οικονομικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, όπως πρώτο ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα το newsbomb. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι του κόμματος παρά το γεγονός ότι έχει μπει για δέκατη ημέρα ο Δεκέμβριος, περιμένουν ακόμα να πληρωθούν.

Μάλιστα σε ένα είδος συνέλευσης που έκαναν πριν από λίγες ημέρες έπεσε η πρόταση να απεργήσουν, προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, κάτι που θα συμβαί για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» αναφέρουν εργαζόμενοι και περιμένουν από τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου να βρει μια λύση. Ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους εργαζόμενους και τους ανακοίνωσε πως αγνοεί πότε θα πληρωθούν. Δεσμεύτηκε πάντως πως καταβληθεί κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, μιας και ο νόμος προβλέπει αυτόφωρο σε περίπτωση μη καταβολής του.

Όλοι οι εργαζόμενοι ήλπιζαν πως με την απόφαση εκταμίευσης της έκτης δόσης το πρόβλημα που τείνει να χρονίσει θα λυνόταν. Παρ' όλα αυτά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και ο προβληματισμός εντείνεται.

Άγνωστο προς το παρόν παραμένει ο τρόπος που αποπληρώνονται τα δάνεια του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ μηνιαίως έχει υπέρογκες υποχρεώσεις στην αποπληρωμή δανείων και ως εκ τούτου χρειάζεται συνεχώς διαθέσιμα στα ταμεία του. Πολλά στελέχη σκέφτονται να θέσουν άμεσα το θέμα ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση στα αρμόδια όργανα, ενώ το σημείο αυτό αποτελεί και έναν επιπλέον προβληματισμό για τους δελφίνους. «Μήπως να ιδρύσουμε ένα νέο κόμμα, παρά να παραλάβουμε ένα παλιό χρεοκοπημένο;» αναρωτιόταν μεταξύ σοβαρού και αστείου ένας εξ' αυτών προ ολίγων ημερών.

newscode.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεμένει από χρήματα το ΠΑΣΟΚ"

Νέο σκληρό πακέτο μέτρων ζητάει η Κομισιόν


Έκθεση καταπέλτης για την ελληνική οικονομία

Νέο σκληρό πακέτων μέτρων ετοιμάζει η Κομισιόν. Σε νέα πολυσέλιδη έκθεση αναφέρει ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ καλούν εργοδότες
και εργαζομένους να μειώσουν με νέες συμβάσεις τα κατώτατα μεροκάματα, τους μισθούς και τις εισφορές.

Μάλιστα, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να ζητήσουν και την ακύρωση των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής εθνική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010, παρόλο που ήταν πενιχρή: περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Τα νέα μέτρα, που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα φτάνουν τα 7,7 δις ευρώ για την διετία 2013 – 2014, ενώ για το 2012 ζητούν προκαταβολικά 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ με μέτρα που δεν προσδιορίζονται.

Η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η Κομισιόν ζητάει να μειωθούν και άλλο τα προβλεπόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Για την ακρίβεια, ρίχνουν τις εκτιμήσεις στο μισό, εξηγώντας ότι δεν θα «μαζευτούν» 50 εκατ. ευρώ, αλλά το πολύ 22.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκληρό πακέτο μέτρων ζητάει η Κομισιόν"

Πειραιάς - Ικαρία σε 12 ώρες αντί για 7


Με την αντικατάσταση του πλοίου «Μύκονος» από το «Ιεράπετρα»

Τουλάχιστον πέντε ώρες περισσότερο αναμένεται να διαρκεί το ταξίδι από τον Πειραιά για την Ικαρία έπειτα από την αντικατάσταση του σύγχρονου επιβατηγού-οχηματαγωγού «Μύκονος» με το ηλικίας 36 ετών πλοίο «Ιεράπετρα».


«Με τέτοια καράβια επιστρέφουμε σε εποχές της δεκαετίας του 1980 στην ακτοπλοϊα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο η Αργυρώ Συρίγγα από την Ικαρία η οποία ασφαλώς δεν είναι και η μόνη που διαμαρτύρεται.

Οι κάτοικοι και φορείς σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους έχουν ξεσηκωθεί και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις ζητώντας καθημερινή, γρήγορη και οικονομική

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς - Ικαρία σε 12 ώρες αντί για 7"

«Δεν ήρθαμε για να μείνουμε»


Για τις προτεραιότητες του στην Ελλάδα μίλησε ο Χορστ Ράϊχενμπαχ

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι άνθρωπος που δίνει λύσεις σε προβλήματα. Ωστόσο, ο ρόλος του και τα όρια των δικαιοδοσιών του έχουν γίνει αντικείμενο δημόσιας κριτικής και αντιπαράθεσης.
Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης των Βρυξελλών για την Ελλάδα, μίλησε για τις προτεραιότητες του δύο μέρες πριν επιστρέψει στην Ελλάδα μαζί με τα στελέχη της τρόικας για σκληρές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» σημειώνει ότι πρώτο ζήτημα είναι η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ακολουθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τρίτον η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η «Ομάδα» δεν ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και ότι από τα 45 άτομα που την αποτελούν, τα 30 εργάζονται στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο Γερμανός αξιωματούχος εξηγεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή του, κατά συνέπεια το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων.

Είναι καθήκον των ελληνικών αρχών, υπογραμμίζει, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Για το σχέδιο «Ήλιος», το χαρακτηρίζει ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και το μέλλον της, αλλά ακόμα μπορούν να γίνουν πολλά.

Εκτιμά, πάντως, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και ξένους επενδυτές για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.

Τέλος, για τα κοδύλια του ΕΣΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει η αποδέσμευση.

newsbeast.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν ήρθαμε για να μείνουμε»"

Μαζική η συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

Στους δρόμους πενήντα πόλεων κατέβηκαν οι πολίτες

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μόσχα αμφισβητώντας τη νίκη του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου.

Εκτός από την πρωτεύουσα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο και σε περίπου πενήντα άλλες πόλεις.



Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και μερικές χιλιάδες στη Σιβηρία και τα Ουράλια. 

Πρόκειται για ένα κίνημα χωρίς προηγούμενο κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν που ανήλθε στην εξουσία το 2000, μεταπήδησε στην πρωθυπουργία το 2008 και ανακοίνωσε την πρόθεση του να επανέλθει στο Κρεμλίνο τον ερχόμενο Μάρτιο.






newsbeast.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζική η συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά του Πούτιν"

Διεργασίες στο Βερολίνο για το ποσό του δανείου προς το ΔΝΤ

Μεταξύ της διοίκησης της Bundesbank και της γερμανικής κυβέρνησης
Πυρετώδεις συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας βρίσκονται σε εξέλιξη,
σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters προκειμένου να καθοριστεί το ύψος του δανείου που θα χορηγηθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις αξιωματούχου της Bundesbank που επικαλείται το Reuters, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το ύψος της συνεισφοράς του στο ευρωπαϊκό πακέτο δανείων που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι θα επιβεβαιώσουν εντός των προσεχών ημερών την πρόθεση τους να προσφέρουν επιπλέον 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ με τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου το ΔΝΤ να έχει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει την κρίση.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεργασίες στο Βερολίνο για το ποσό του δανείου προς το ΔΝΤ"

Η ΕΥΠ και το "ξέφραγο αμπέλι"

Βολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για τον έλεγχο της ΕΥΠ. Επίθεση στον πρόεδρό της για τις καταγγελίες αναφορικά με τα καφάο του ΟΤΕ

Δριμεία επίθεση στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για ανεπάρκεια ως προς τον έλεγχο της λειτουργίας της ΕΥΠ εξαπέλυσε από τη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Απαντώντας στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που υποστήριξε ότι "η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, παρακολουθώντας ακόμη και πολιτικές συγκεντρώσεις και την ίδια στιγμή η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία της", ο Χρήστος Παπουτσής αποκάλυψε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στην υπηρεσία την τελευταία διετία.
Ο Χρήστος Παπουστής, σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", καταφέρθηκε εναντίον της Αρχής λέγοντας πως ο έλεγχος της ΕΥΠ από την ΑΔΑΕ δεν είναι απλά δικαίωμά της αλλά υποχρέωσή της και ο ρόλος της δεν είναι διακοσμητικός.
"Τελευταία φορά που εκπλήρωσε η ΑΔΑΕ την υποχρέωσή της και έκανε έλεγχο στην ΕΥΠ ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2009. Λυπάμαι γιατί το νομικό πλαίσιο έχει θωρακίσει με τεράστιες αρμοδιότητες την ΑΔΑΕ όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την ΕΥΠ, και πρέπει και αυτή να ελεγχθεί", σημείωσε.
Καταλόγισε, δε, προσωπικά στον πρόεδρό της ανευθυνότητα, όσον αφορά τις καταγγελίες του Α. Λαμπρινόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για παρακολούθηση των καφάο του ΟΤΕ.
"Όφειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, που είναι και αρμόδιος για τον έλεγχο των επικοινωνιών, να γνωρίζει ότι τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι ηλεκτρονικές, και όχι ανεύθυνα να δημιουργεί θέμα", υπογράμμισε.
Αφού ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι εδώ και τρία χρόνια η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, ανεξέλεγκτα, ζήτσε από τον υπουργό να προωθήσει την αλλαγή θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ ώστε να μην είναι έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε υπουργού ή περισσότερο των κυκλωμάτων που βρίσκονται και πίσω από τους υπουργούς.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε για τα κονδύλια που διατίθενται για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΥΠ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ανέφερε συγκεκριμένα πως το 2007 διατέθηκαν 9,2 εκατομμύρια ευρώ για το εσωτερικό και 3 εκατομμύρια ευρώ για το εξωτερικό, το 2008 4,7 εκατομμύρια ευρώ για το εσωτερικό και 7,7 εκατομμύρια ευρώ για το εξωτερικό, το 2009 7,2 εκατομμύρια ευρώ για το εσωτερικό και 2,7 για το εξωτερικό, το 2010 8,6 εκατομμύρια ευρώ για το εσωτερικό και 2,7 για το εξωτερικό, ενώ για το 2011 3,3 εκατομμύρια ευρώ για το εσωτερικό και 2,7 εκατομμύρια ευρώ για το εξωτερικό.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΥΠ και το "ξέφραγο αμπέλι""

«Το ευρώ είναι σε καλύτερη θέση τώρα»

Ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών επικροτεί τις αλλαγές, αλλά και τη στάση του Κάμερον
Παρά την αρνητική στάση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν πιστεύει ότι το ευρώ βρίσκεται «σε καλύτερη θέση» μετά τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης για βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση.

Ο Τ. Όσμπορν υπεραμύνθηκε της επιλογής του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ότι η Βρετανία έπρεπε να εξαιρεθεί από το σχέδιο για μια δημοσιονομική ένωση την Παρασκευή, επειδή δεν ήταν προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αν είχαμε υπογράψει αυτή τη συνθήκη, τότε θα είχαμε βρει την πλήρη ισχύ των ευρωπαϊκών συνθηκών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλους αυτούς τους θεσμούς που εφαρμόζουν τις εν λόγω Συνθήκες, χρησιμοποιώντας αυτή την ευκαιρία για να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Βρετανίας, να υπονομεύσουν την ενιαία αγορά. Δεν ήμασταν έτοιμοι να το αφήσουμε αυτό να συμβεί» τόνισε.

Μιλώντας στο BBC, o Τζόρτζ Όσμπορν, ανέφερε σχετικά με την οικονομική αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη ότι «τα πράγματα είναι καλύτερα από ό, τι ήταν επειδή τώρα θα συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους με τον τρόπο που πιθανώς ήταν αναγκαίος... αλλά είναι μια αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για να κάνουν το ευρώ να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το ευρώ είναι σε καλύτερη θέση τώρα»"

Οι πολιτικές δυναστείες τραγουδάνε ακόμα

Στις οικογένειες που κατέχουν την εξουσία εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, αναφέρεται σε άρθρο του το Reuters. Το τέλος που έρχεται με βήμα σημειωτόν, η κρατική χρηματοδότηση και ο... Ανδρέας, που προκαλεί ακόμα και σήμερα δέος

Πιθανότατα ζούμε το τέλος των πολιτικών δυναστειών που εξουσιάζουν την Ελλάδα εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα μει το Reuters, το οποίο σε άρθρο με τίτλο "πέφτει η αυλαία για τις πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας", σημειώνει ότι πολλοί Έλληνες ελπίζουν μέσω της κρίσης να απαλλαγούν από αυτές.
"Κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίες, πήγαν στα ίδια κολέγια, μοιράστηκαν τα ίδια δωμάτια, αλλά πάντα πάλευαν σκληρά για να κατακτήσουν την εξουσία" σημειώνει η αρθρογράφος, αναφερόμενη στους Σαμαρά και Παπανδρέου.
Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ακόμα και αν έρθει η αλλαγή συσχετισμών, κάτι που αρχίζει να φαίνεται δειλά και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτή θα είναι μια αργή διαδικασία, καθώς ο νεποτισμός έχει βαθιές ρίζες και η οικογενειοκρατία μεγάλη δύναμη.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία και στην σύνδεση συγκεκριμένων ονομάτων με τη διακυβέρνηση του τόπου.
"Οι οικογένειες Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και 50 χρόνια. Τα ονόματα αυτά εξασφαλίζουν μια σίγουρη θέση στο κοινοβούλιο αν όχι και σε κάποιο υπουργείο" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απαξίωση και οργή
Το Reuters ωστόσο, επικαλείται τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και μαρτυρίες πολιτών που αποδεικνύουν ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.
"Δεν με νοιάζει ποιος είναι αρκεί να μην τον λένε Καραμανλή, Παπανδρέου ή Μητσοτάκη", δηλώνει στο πρακτορείο ο 41χρονος μηχανικός Αλ. Καράμπελας και προσθέτει "Θέλω κάποιον που να μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο, από ένα όνομα και που θα έχει αποδειχθεί άξιος πριν μπει στην πολιτική".
Σύμφωνα με την αρθρογράφο μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου, να αποτελεί παρελθόν, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς που είναι πιθανό να γίνει πρωθυπουργός, προέρχεται από οικογένεια της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας και είχε μοιραστεί το ίδιο δωμάτιο με τον πρώην πρωθυπουργό, όταν και οι δύο σπούδαζαν στη Βοστώνη.
Αναφορά γίνεται και στο όνομα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπορεί να συνετρίβη στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο όπως σημειώνει η αρθρογράφος "κρατάει χαμηλούς τόνους, επιθυμώντας να παίξει τον ρόλο της 'χρυσής εφεδρείας' του πολιτικού συστήματος στο μέλλον".
Στάση αναμονής τηρεί και η τρίτη οικογένεια, με την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει το δικό της κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει στη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας όμως να διατηρεί την αυτονομία του ως προς τις τοποθετήσεις του.
Σύμφωνα με το Reuters το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές, καθώς ο κόσμος δύσκολα θα τους ψηφίσει.
Ωστόσο το σύστημα εμποδίζει την ανάδειξη κάποιου νέου κόμματος, λόγω της κρατικής χρηματοδότησης που συνεχίζει να ενισχύει τα υπάρχοντα.
Το χρήμα της Ευρώπης και ο... γιος του Ανδρέα
Όπως αναφέρει το Reuters, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ευνόησε τα μεγάλα κόμματα, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν τα εκατομμύρια που έρρεαν τη δεκαετία του '80 για να ενισχύσουν τις πελατειακές σχέσεις και να εδραιώσουν την εξουσία τους.
"Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παραπονιούνται ότι τα γραφεία στο δημόσιο καταλαμβάνουν ανίκανοι υπάλληλοι που έχουν ανταλλάξει την ψήφο τους με μια προστατευμένη θέση εργασιας" τονίζει η αρθρογράφος.
Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών Στέφανου Μάνου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάθε φορά που επιχειρούσε μεταρρυθμίσεις συναντούσε λυσσαλέα αντίσταση.
"Το τέλος των δυναστειών είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί" υποστηρίζει ο κ. Μάνος.
Το Reuters, φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, το όνομα του οποίου εξακολουθεί να προκαλεί δέος 15 χρόνια μετά τον θάνατό του και να λειτουργεί ως ασπίδα για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρά την αποτυχία του.
Το άρθρο καταλήγει με μια δήλωση του καθηγητή οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος σημειώνει ότι οι δυναστείες στην Ελλάδα, έκαναν τους πολίτες να πιστεύουν ότι "η Δημοκρατία είναι ένα παιχνίδι για εκλεκτά μέλη συγκεκριμένων οικογενειών" και γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθούν από την πολιτική ζωή του τόπου.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πολιτικές δυναστείες τραγουδάνε ακόμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news