facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Επίθεση της Κομισιόν στη Standard & Poor’s

«Αδικαιολόγητη» η προειδοποίηση του οίκου για το αξιόχρεο της Ένωσης

Η απειλή του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard &Poor’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την προειδοποίησή του ότι μπορεί να το κάνει για τις 15 χώρες της ευρωζώνης, είναι αδικαιολόγητη, έκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης είχε προειδοποιήσει αργά χθες ότι η ΕΕ -όπως και η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)- ενδέχεται να υποβαθμιστεί από τη σημερινή της βαθμολογία, το τριπλό A, λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι το σκεπτικό του S&P's για την τοποθέτηση πολλών κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ υπό παρακολούθηση με αρνητικές επιπτώσεις δεν μπορεί να επεκταθεί στην ίδια την ΕΕ», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία Όλι Ρεν, σε ανακοίνωσή του.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ -τον οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή- δεν μπορεί να αναγράφει ελλείμματα ή χρέη και υποστηρίζεται από δικούς της πόρους και εισφορές των κρατών μελών.

Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση θα καθιστούσε ακριβότερη για την ΕΕ κάθε προσπάθεια να συγκεντρώνει χρήματα για να χρηματοδοτεί δάνεια προς κυβερνήσεις. Ως τώρα, η Ένωση έχει δεσμεύσει 48,5 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες μέλη της ευρωζώνης και 14,6 δισ. ευρώ για χώρες μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στο ευρώ, σύμφωνα με τον Αλταφάζ.

Ο S&P’s άρχισε να εκδίδει τις προειδοποιήσεις για τις πιθανές υποβαθμίσεις την Δευτέρα, γεγονός που επισκίασε τις εξελίξεις στις αγορές εν όψει της σημερινής και αυριανής συνόδου κορυφής στην οποία συζητείται ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες επέκριναν τον οίκο για το χρόνο που επέλεξε να προβεί στις ανακοινώσεις αυτές.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news