facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2012


Tην έκθεση με τις «Εξωφρενικές Προβλέψεις» για το έτος που έρχεται, εξέδωσε όπως κάθε χρόνο η Saxo Banko. Ο χαρακτηρισμός «εξωφρενικές» μπορεί να σημαίνει ότι οι προβλέψεις αυτές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατον.
Όπως σημειώνει η τράπεζα στο εισαγωγικό της σημείωμα, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβούν τα ακόλουθα γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία το 2012, απ’ όσες υπολογίζουν οι αγορές.
Όπως γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, κ. Steen Jakobsen: «οι Εξωφρενικές Προβλέψεις μας συντάχθηκαν γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές να σκεφτούν βγαίνοντας από τα «κουτάκια». Δεν είναι εύκολη δουλειά να κάνεις αντισυμβατικές προβλέψεις, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο να πέφτεις σε μια δυσάρεστη έκπληξη για την οποία κανένας δεν σε προετοίμασε».
Οι Outrageous Predictions της Saxo Bank για το 2012, είναι οι παρακάτω:
1. Η Apple βουλιάζει 50% από το υψηλό 2011
Η Apple είναι μια από τις πιο αγαπημένες εταιρίες της Αμερικής, αν όχι του πλανήτη. Όμως η κληρονομιά που άφησε ο Steve Jobs θα υποστεί πολυμέτωπο ανταγωνισμό από Google, Amazon, Microsoft/Nokia, Samsung, πάνω στα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της, iPhone και iPad. Δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς 55% και η μετοχή της θα βουλιάξει.
2. Μακρά «τραπεζική αργία» στην Ε.Ε.
Οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και η κρίση χρεών στην ευρωζώνη θα επιτεθεί ξανά με δριμύτητα στα μέσα του έτους. Οι ευρωαγορές θα υποκύψουν και θα διολισθήσουν 25% μέσα σε λίγες ώρες, υποχρεώνοντας τους πολιτικούς της Ε.Ε. να επιβάλλουν «παρατεταμένη τραπεζική αργία» κλείνοντας όλα τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες για μια βδομάδα τουλάχιστον.
3. Ο «άγνωστος Χ» στον Λευκό Οίκο
Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ο B. Obama κατάφερε λίγες αλλαγές και πρόσθετο αποπροσανατολισμό στο πολιτικό σύστημα. Οι συνθήκες για υποψήφιο από τρίτο κόμμα στις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν τόσο πρόσφορες. Αυτός ή αυτή θα εμφανιστεί, με δυνατό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές στις αρχές του ’12 και θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, με 38% των ψήφων.
4. Ύφεση στην Αυστραλία
Καμία οικονομία δεν εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα, απ’όσο η Αυστραλία. Καθώς η ζήτηση της Κίνας για τα μεταλλεύματα και τους φυσικούς πόρους της Αυστραλίας θα μειωθεί, η χώρα θα υποστεί ύφεση, η οποία θα διογκωθεί εξαιτίας του επί μακρόν αναμενόμενου «κραχ» στην αγορά ακινήτων.
5. Κρατικοποίηση 50 ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ και των υπολοίπων ρυθμιστικών αρχών, θα φτάσει στα όριά του το τραπεζικό σύστημα και θα επιφέρει «ξεπούλημα» σε ενεργητικά –με ελάχιστους αγοραστές διαθέσιμους στην αγορά. Το απόλυτο πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς θα εξαναγκάσει τους καταθέτες σε πανικόβλητες αναλήψεις. Πάνω από 50 τράπεζες θα καταλήξουν κρατικοποιημένες και πολλές πασίγνωστες σήμερα εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης, θα σταματήσουν να υπάρχουν.
6. Σουηδία και Νορβηγία αντικαθιστούν το ελβετικό «καταφύγιο»
Το να είναι «καταφύγιο» σε έναν κόσμο γεμάτος υποτιμήσεις, ενέχει σειρά κινδύνων για την οικονομία μιας χώρας. Αυτό θα συμβεί στην Ελβετία, που υποχρεώνεται σε επιθετικές υποτιμήσεις του φράγκου, ωθώντας τους διαχειριστές σε αναζήτηση νέων «καταφυγίων». Οι ροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα της Σουηδίας και της Νορβηγίας θα γίνουν τόσο διάσημες, που θα πιέσουν τα 10ετή επιτόκια 100 μονάδες βάσης και πλέον χαμηλότερα από τα γερμανικά Bunds.
7. Η SNB κερδίζει τον πόλεμο του φράγκου στο 1,5
Ο επίμονος πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα αποδώσει καρπούς και, μετά την και την επιβολή πρόσθετων μέτρων με ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η Ελβετία θα κατορθώσει την μεταβολή της ισοτιμίας Ευρώ/Φράγκου έως το υψηλό του 1,50 φράγκου.
8. Ανατίμηση δολαρίου στα 7 γουάν
Καθώς η Κίνα θα φτάσει στα πρόθυρα της «ύφεσης», δηλαδή θα έχει ανάπτυξη μόνο 5-6%, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να διασώσει τους εξαγωγείς, επιτρέποντας την διολίσθηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Το δολάριο θα ανατιμηθεί 10% στα 7,00 γουάν.
9. Αύξηση 100% στον Baltic Dry Index
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2012 θα ανεβάσει τον δείκτη Baltic Dry Index, καθώς θα μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα. Η Βραζιλία και η Αυστραλία θα αυξήσουν την προσφορά σιδηρομεταλλεύματος, χαμηλώνοντας περαιτέρω τις τιμές και συνακόλουθα αυξάνοντας την ζήτηση από την Κίνα. Σε συνδυασμό με την πιστωτική χαλάρωση, θα προκληθεί μαζική εκτίναξη στην ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.
10. Διπλασιασμός στην τιμή σίτου
Η τιμή του σιταριού θα διπλασιαστεί το 2012, μετά τις πολύ κακές σοδειές του 2011. Με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπινα στόματα στον πλανήτη και τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος να δουλεύουν σαν τρελές, οι κακοκαιρίες -δυστυχώς- θα επιστρέψουν σε όλο τον κόσμο και θα κάνουν την χρονιά πολύ δύσκολη για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικά το στάρι θα καταθέσει δυναμικό ράλι τιμών, καθώς οι κερδοσκόποι θα συνδράμουν σε επιστροφή της αξίας στα επίπεδα ρεκόρ του 2008.

newscode.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news