facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το PSI

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και τραπεζών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με τις αρχές να εμφανίζονται πρόθυμες να μελετήσουν τρόπους βελτίωσης της ποιότητας των νέων τίτλων.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εστίασε χθες στην «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την απομείωση κατά 50% του δημόσιου χρέους της χώρας που διακρατούν ιδιώτες πιστωτές. «Οι διαβουλεύσεις σημείωσαν πρόοδο στο Παρίσι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IIF, το τραπεζικό λόμπι που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές.

«Ο ιδιωτικός τομέας χαιρέτισε τη βούληση των αρχών να εργαστούν για τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ανταλλασσόμενου χρέους. Έχει σημειωθεί πρόοδος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να βρουν μια εθελοντική λύση», προσθέτει το Ινστιτούτο.

Το IIF είχε δεχτεί κατά τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, μια συμφωνία με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ζώνης του Ευρώ για την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέους τίτλους. Ένδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκπροσωπούνται στη μόνιμη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ίση μεταχείριση των ιδιωτικών τραπεζών με τους διεθνείς πιστωτές είχε αφήσει ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η συμφωνία ανταλλαγής να προβλέπει ίση μεταχείριση των ιδιωτικών τραπεζών με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, με τα κουπόνια στα νέα ομόλογα να αποπληρώνονται το ίδιο χρονικό διάστημα με τις καταβολές τόκων σε δάνεια.

Στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων αναφέρθηκε και ο Αθανάσιος Ορφανίδης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα να μην επιδιώξουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικά πακέτα διάσωσης είναι θετική, τα λόγια όμως θα πρέπει να συνοδευθούν και από πράξεις.

«Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί... Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις», δήλωσε από τη Φλορεντία ο κ. Ορφανίδης.

Αβεβαιότητες

Το μεσημέρι μέλος της ηγεσίας της τρόικας είχε διατυπώσει τον προβληματισμό του στο Reuters για την επιτυχία και τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI, αλλά και για την τύχη της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είτε καθυστερούν είτε προωθούνται σε λάθος βάση, όπως η εφεδρεία.

Οι επαφές για την ανταλλαγή των ομολόγων, συνεχίστηκαν χθες στο Παρίσι, μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των εκπροσώπων των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες προχωρούν, με βήματα σημειωτόν, αλλά χωρίς καμία θεαματική εξέλιξη προς το παρόν.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και οι τράπεζες πιέζονται για να κλείσει το PSI, αφού η εκκρεμότητα εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο πλευρές, αλλά υπάρχει ακόμα το πρόβλημα της διαφοράς στα επιτόκια των νέων ομολόγων. Οι τράπεζες επιμένουν σε επίπεδα κοντά στο 8% ώστε να περιορίσουν τη ζημιά στα χαρτοφυλάκιά τους και το Δημόσιο θέτει «οροφή» το 5%, ώστε να μειώσει τη δαπάνη των τόκων στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας δηλώνει στο Reuters πως «οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν αυτό είναι πιθανό, το στέλεχος της τρόικας υπογράμμμισε ότι «στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και τις ελληνικές προσδοκίες για τη λήψη 90 δισ. ευρώ, στις αρχές του 2012, εκ των οποίων 30 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 30 δισ. ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει, ο αξιωματούχος της τρόικας ήταν επιφυλακτικός.

Αρχικά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό, σημειώνοντας με νόημα πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια. Όπως είπε «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο» και πρόσθεσε με έμφαση «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».

Σημείωσε, πάντως, ότι στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου.

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας

Στην άντληση ποσού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αποσκοπεί η έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία οι πιέσεις των αγορών θα είναι ισχυρές, υπό το βάρος της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι υποβαθμίσεις τραπεζών και χωρών της ευρωζώνης.

Ειδικότερα την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προγραμμάτισε τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων ποσού 1 δισ. ευρώ. Με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (60% του αρχικού ποσού) το συνολικό ποσό που θα αντληθεί φτάνει σε 1,6 δισ. ευρώ.

Οι λήξεις από την έκδοση του Σεπτεμβρίου των τριμήνων εντόκων, ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, και το υπόλοιπο ποσό, που απομένει από το 1,6 δισ. ευρώ που θα αντληθεί από τη νέα έκδοση, θα εξοφληθεί. Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο, παρά την κρίση και τις πιέσεις των αγορών, τα επιτόκια των ελληνικών εντόκων γραμματίων εμφανίζουν αντιστάσεις.

Στις δύο προηγούμενες εκδόσεις Νοεμβρίου και Οκτωβρίου τα επιτόκια που προέκυψαν ήταν 4,63% και 4,61% αντίστοιχα. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:

- Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, από Δευτέρα έως και Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν, μέσω αυτής της διαδικασίας, θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

- Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Αισιοδοξία Βενιζέλου

Την αισιοδοξία του σχετικά με την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων που στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους, εξέφρασε, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έχω θετικές ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της σχετικής συζήτησης» ανέφερε και επισήμανε ότι η επιτυχία του προγράμματος θα προσφέρει «απάλυνση» στον ελληνικό λαό η οποία θα αποτελεί ανταπόδοση στις θυσίες του και προοπτική για τη νέα γενιά.


Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Α. Τσίπρα στον Ευ. Βενιζέλο.
«Το PSI θα μας επιτρέψει να μειώσουμε δραστικά τους τόκους και άρα να επιτύχουμε τους στόχους μας για πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη χώρα παρά μόνο η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ως εκ τούτου μάλιστα, όπως είπε, η κρίσιμη διαπραγμάτευση γίνεται τώρα εν όψει της υπογραφής της νέας συμφωνίας. «Μετά την υπογραφή δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας, δε στις επίμονες ερωτήσεις, του κ. Τσίπρα σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη δήλωση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου πως δεν προβλέπεται μείωση των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

naftemporiki.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news