facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Goldman Sachs: H απελπισία θα «γυρίσει» σε... ελπίδα το 2012 (!)

Μετά την καταιγίδα του 2011, η Goldman Sachs βλέπει ένα ουράνιο τόξο να σκάει πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό το 2012.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs για την Ευρώπη, κ. Peter Oppenheimer, η απελπισία θα γίνει ελπίδα το 2012 μετά από τις απώλειες που θα ζήσουν στο α' τρίμηνο οι ευρωπαϊκές μετοχές.
Στο επόμενο διάστημα, η ευρωπαϊκή αγορά θα σημειώσει περαιτέρω απώλειες καθώς θα αρχίσουν να αποτιμώνται η ύφεση που αναμένεται να χτυπήσει την Ευρώπη καθώς και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις της κερδοφορίας των εταιρειών, υπογραμμίζει ο αναλυτής .

Ωστόσο, μετά την πτώση του πρώτου τριμήνου του 2012 και πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να έλθει ισχυρό ράλι στην ευρωπαϊκή αγορά , με όλους τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να τελειώσουν το έτος 10% υψηλότερα από τα σημερινά τους επίπεδα.

Ο κ. Opperheimer επισημαίνει πως το timing αυτού του ριμπάουντ πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις της πολιτική της ΕΕ.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσει ύφεση της τάξης του 0,8% το 2012 σύμφωνα με τους οικονομολόγους του διεθνούς οίκου, οι οποίοι βλέπουν επίσης μία απότομη αλλά βραχύβια ύφεση στην Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, καθώς και μία παρατεταμένη και πολύ βαθύτερη ύφεση στις οικονομίες των χωρώ της περιφέρειας.

Παρά την ύφεση, κάποιου είδους λύση που οποσδήποτε θα υπάρξει στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, θα οδηγήσει σε ράλι τις μετοχές και σε ισχυρή αποκλιμάκωση των spreads, όπως προσθέτει ο Oppenheimer.

Ακόμη και εάν φτάσουμε σε αυτή τη λύση πώντως, θα είναι μάλλον πολύ αργά για να αποφευχεί η οικονομική επιβράδυνση. Το ράλι που αναμένεται, θα είναι της τάξης του 28% από τα χαμηλά, ή σχεδόν 40% σε ετήσια βάση. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ υψηλό όμως, εξηγεί ο αναλυτής, είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις μέσες ετήσιες αποδόσεις από τα χαμηλά της bear market σε προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης, ή σε προηγούμενες «φάσεις ελπίδας».

Σε ότι αφορά το σενάριο διάλυσης της ευρωζώνης, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο είναι χαμηλός, όμως εάν συμβεί αν είμαστε σίγουροι ότι οι συνέπειες θα είναι χαοτικές και απόλυτα καταστροφικές για την οικονομία.

reporter.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news