facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Fitch: Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του EFSF

Για ενδεχόμενο υποβάθμισης της "Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων" αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF), προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αυτή τη στιγμή είναι ΑΑΑ, μπορεί να υποβαθμιστεί κατά μια ή και δύο βαθμίδες στο επίπεδο "ΑΑ+" ή "ΑΑ".

Η Fitch προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή, επισημαίνοντας ότι θέτει τη συγκεκριμένη αξιολόγηση υπό παρακολούθηση, ενώ αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει την προηγουμένη Παρασκευή αναφορικά με τις αξιολογήσεις έξι κρατών μελών της ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Σλοβενίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

Όπως διευκρίνισε ο οίκος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβαθμιστεί αν υπάρξει προηγουμένως υποβάθμιση της Ισπανίας η οποία κατέχει ποσοστό 9,7% της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Η εν λόγω Τράπεζα είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηριζόμενο από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει σε αναπτυξιακά έργα όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά συνολικά σε 150 χώρες.
Στο στόχαστρο και το EFSF
Στο στόχαστρο του Fitch μπαίνει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF).
Η βαθμίδα ΑΑΑ που αποδίδεται στους τίτλους που εκδίδει τo EFSF και είναι η καλύτερη δυνατή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η Γαλλία και η Γερμανία που είναι οι μεγάλοι εγγυητές του EFSF θα διατηρήσουν τη αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως εξηγεί ο Fitch σε ανακοίνωσή του.

Αλλά κυρίως η αναθεώρηση προς τα κάτω της προοπτικής της Γαλλίας σε "αρνητική" είναι αυτή που "έχει ως συνέπεια έναν αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου του EFSF", σύμφωνα με τον οίκο.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ που προσφέρουν το μεγαλύτερο ύψος των εγγυήσεων στο EFSF, δηλαδή σχεδόν το 80% του συνόλου τους (369,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των περίπου 451,5 δισεκατομμυρίων ευρώ των εγγυήσεων που προσφέρουν οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ).
Οι εγγυήσεις αυτές δίδουν στο EFSF τη δυνατότητα να δανειστεί έως 440 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γαλλία, η οποία προσφέρει εγγύηση 158,5 δισεκατομμυρίων στο EFSF, είναι "η πιο εκτεθειμένη χώρα" στην επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο οίκος.

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news