facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πανικός σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη - Στα «βράχια» ο EFSF

Σε πανικό βρίσκονται οι Βρυξέλλες και οι επίσημοι θεσμοί της ΕΕ και της ευρωζώνης μπροστά στα αλλεπάλληλα χτυπήματα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, καθώς οι πάντες αυτή τη στιγμή δυσπιστούν σε σχέση με το αν το γερμανικό σχέδιο μπορεί να δουλέψει.


Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε το Real.gr εδώ και εβδομάδες, ο EFSF έχει πέσει και επισήμως στα... βράχια, με την S&P να θέτει υπό αμφισβήτηση το αξιόχρεο ΑΑΑ που διαθέτει. Η κίνηση αυτή του οίκου τινάζει στον αέρα κάθε σχέδιο για «μόχλευση» και εξεύρεση του περίφημου 1 τρισ. ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό ο οίκος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει συλλήβδην και τα ίδια τα κράτη - μέλη. Αντίθετα, όμως, με την κοινή άποψη, η Γερμανία και ο ίδιος ο Σόιμπλε θεωρεί, εν ολίγοις, την κρίση «ευκαιρία» για να περάσει την σκληρή εποπτεία και την αναθεώρηση των συνθηκών.

Η ΕΚΤ, όμως, έχει ήδη γνωματεύσει πως αυστηρό σύμφωνο υπήρχε και στο παρελθόν, όμως όταν ακούμπησε τη Γερμανία και τη Γαλλία, περιέργως χαλάρωσε με πολιτική απόφαση. Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ζήτημα δεν είναι το αν θέλουμε να φτάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σύντομα, αλλά τι θα μας προστατεύει μέχρι κατά τη διαδρομή.

Την έντονη ανησυχία αυτή μεταδίδουν στον Τύπο οι κοινοτικές υπηρεσίες και το περιβάλλον του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε μόνιμη ανοικτή γραμμή με το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη. Το μεν Βερολίνο σε όλη αυτή τη συνεννόηση δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να προσφέρει στην κοινότητα κάτι άλλο από αυτά που ήδη έχει ανακοινώσει δημόσια, προειδοποιώντας ότι οι δηλώσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε «δεν αποτελούν διαπραγματευτικό προπέτασμα για κάποια άλλη στρατηγική επιδίωξη». Από την άλλη, η Φρανκφούρτη διά του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ξεκαθαρίζει στην Κομισιόν και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ότι «η τράπεζα μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες τις Ένωσης, μόνο όμως για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη βάση πολύ αυστηρής αιδεσιμότητας». Η λύση του δανεισμού των απειλούμενων οικονομιών μέσω του ΔΝΤ, από κεφάλαια που θα παράσχει στο Διεθνές Ταμείο η ΕΚΤ κερδίζει μεν έδαφος, όμως, τον τελικό λόγο θα τον έχει το διοικητικό της συμβούλιο, που θα σκεφτεί το τι θα κάνει αφού εξετάσει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια στιγμή αυτή σε αυτή τη λύση λένε ένα διστακτικό «ναι» και οι ΗΠΑ, όπως διεμήνυσαν μέσω του κ. Γκάιντερ στο Βερολίνο, μετά από μια ιδιαίτερα «πιεστική συζήτηση». Διπλωματικοί παρατηρητές μεταφέρουν στις Βρυξέλλες ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος διέγνωσε μια «δυστοκία στην ικανότητα του Βερολίνου να αντιληφθεί την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και να ξεφύγει από τις χρόνιες αγκυλώσεις της γερμανικής οικονομική πολιτικής για την ΕΕ και το ευρώ». Αυτός είναι ένας εύσχημος διπλωματικός τρόπος να πουν οι ΗΠΑ πως αφενός γνωρίζουν ότι η Γερμανία σε αυτή τη φάση δε θα κάνει καμία θεαματική κίνηση, ότι και αν ζητούν οι αγορές, αφετέρου στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί πως η Σύνοδος θα δώσει απλά «παράταση ζωής σε μια θνησιγενή κατάσταση». Το μέλλον της ζώνης του κοινού νομίσματος θα συνεχίσει να διακυβεύεται, όμως όπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής «όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά και είναι λογικό να πλέουμε με τους κανόνες που πλέει κανείς σε αχαρτογράφητα ύδατα».

Παρόλ’ αυτά οι ΗΠΑ διά του κ. Γκάιντερ φέρεται να έχουν δώσει το σήμα πως και η FED με τη σειρά της θα ενισχύσει το ΔΝΤ που «από τα στοιχεία που υπάρχουν θα κληθεί να επέμβει σε μια μεγάλη οικονομία στις αρχές του επομένου έτους». Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr δεν θέλησε να επεκταθεί ως προς το είδος της στήριξης ή το χρόνο που κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητηθεί η βοήθεια του ΔΝΤ, υπενθύμισε όμως ότι έστω και οικειοθελώς μια αποστολή του ταμείου ήδη ελέγχει τους εθνικούς λογαριασμούς της Ιταλίας. Η άποψη της Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πως «δεν έχουμε δει ακόμα όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην Ιταλία που θα μπορούσαν να πείσουν τις αγορές, όμως υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη και συμπαράσταση στις προσπάθειες του κ. Μόντι».

Σε σχέση τώρα με την ελληνική υπόθεση, κύκλοι της Κομισιόν επαναλαμβάνουν πως «η δήλωση του προέδρου Μπαρόζο στην γερμανική Welt, έγινε για ένα συγκεκριμένο δύσπιστο και κουρασμένο ακροατήριο, το οποίο δεν σκοπεύει να συναινέσει σε νέα πίστωση χρόνου». Ο Μπαρόζο μίλησε για μια ευρωζώνη ακόμα και χωρίς την Ελλάδα, αν η χώρα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Το σενάριο αυτό υπάρχει πάντα στους φακέλους των Βρυξελλών, αλλά το αν θα παραμείνει εκεί εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Αθήνα.

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news