facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κραυγή αγωνίας από μια γυναίκα που έζησε στην Ελλάδα

Τη συγκλονιστική ιστορία μίας γυναίκας που εργάστηκε, αρρώστησε, έμεινε παραπληγική - ενώ πάσχει και από καρκίνο - στην Ελλάδα παρουσιάζει το βρετανικό πρακτορείο, BBC, στο πλαίσιο έρευνας για το ελληνικό σύστημα υγείας, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

H Marina Derdevian δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πλούσια, όμως είχε καταφέρει με την εργασία της, να ζει αξιοπρεπώς. Για δεκαετίες είχε ένα μικρό μαγαζί στη Σάμο με παραδοσιακά γλυκά, από το οποίο κατάφερε να εξοικονομήσει κάποια χρήματα.

Μέχρι που όλα άλλαξαν, όπως λέει και η ίδια στο BBC, το 2009, που λόγω ακάλυπτων επιταγών η τράπεζα της έκλεισε την επιχείρηση.

Όλες οι οικονομίες της, περίπου 30.000 ευρώ πήγαν σε δικηγόρους, ενώ τα χρέη της βάθαιναν και μέσα στην ατυχία και την αγωνία της, έπαθε εγκεφαλικό, που την άφησε παραπληγική σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής της.

Ένα χρόνο αργότερα, οι γιατροί της διέγνωσαν και καρκίνο ωοθηκών, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην μπορεί να αναλάβει τη νοσηλεία της, καθώς δεν έχει ιατρική ασφάλιση. Το ίδιο και με τους γιατρούς που την παρακολουθούσαν μετά το εγκεφαλικό, που τώρα αρνούνται να της χορηγήσουν φάρμακα.

Τελικά και ευτυχώς, οι κοινωνικές υπηρεσίες ανέλαβαν και παρά την επιμονή της να παραμείνει στη Σάμο, την έφεραν στην Αθήνα, όπου ζει πλέον σε οίκο ευγηρίας.

Η "τιμωρία" του να είσαι φτωχός

"Δεν φαντάστηκα ποτέ μου, ότι θα κατέληγα έτσι. Αλλά, αξίζω να πεθάνω, επειδή η χώρα μου έχει καταστραφεί οικονομικά και το σύστημα υγείας έχει αποτύχει να εξυπηρετεί ανθρώπους σαν εμένα;", διερωτάται.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα χάνει το δικαίωμα στην υγεία.

"Αν τα οικονομικά ανακάμψουν, τότε η υγεία θα αναχθεί και πάλι σε προτεραιότητα. Προς το παρόν όμως, όταν πολεμάς να επιζήσεις, θα παραλείψεις ακόμα και να πας στον γιατρό ή ακόμα να κάνεις χημειοθεραπεία, όταν απλά δεν έχεις να πληρώσεις 2.000 ευρώ για το φάρμακό σου", δηλώνει ο Νικήτας Κανάκης, από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Ελλάδα.

"Το σύστημα υγείας απέχει κατά πολύ από την τελειότητα και πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά για να επαναλειτουργήσει", σημειώνει.

Η Ελληνίδα αρθρογράφος στέκεται ακόμη στην έξαρση ασθενειών εξαφανισμένων εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και ιερόδουλων.

"Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στην υγεία. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι περισσότεροι από το 20% των Ελλήνων θα οδηγηθούν σε συνθήκες εξαθλίωσης τα επόμενα χρόνια", προσθέτει ο κ. Κανάκης.

Πηγή: BBC
nooz.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news