facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

«Σφίγγα» ο Παπανδρέου, έριξαν το «γάντι» Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης

Πενήντα ημέρες μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ενώ το ΠΑΣΟΚ «βράζει» κυριολεκτικά από τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συγκάλεσε ένα άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να δηλώσει ότι ...θα παραμείνει ο εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και θα διευκολύνει τις διαδικασίες!
Στην πρωτομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επι μία ώρα και δέκα λεπτά στο σημαντικό έργο της κυβέρνησής του και στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αγνόησε κάθε προηγηθείσα έκκληση για «καθαρή λύση» άμεσα! Οι αντιδράσεις όμως των επίδοξων διαδόχων του Κινήματος, δεν άφησαν περιθώρια στον κ. Παπανδρέου, για νέα παράταση χρόνου: Λοβέρδος, Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Μίχος, κ.α, έθεσαν σαφώς θέμα διαδικασιών διαδοχής, πετώντας το «γάντι» στον κ. Παπανδρέου.
Εάν και στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν «σηκώσει το γάντι» να απαντήσει ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του που δεν μπορεί να είναι άλλες από την απόφασή του να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργού στις προσεχείς εκλογές ή να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, τότε είναι σαφές ότι ο τέως πρωθυπουργός «ροκανίζει» τον χρόνο προκειμένου να φέρει προ τετελεσμένων το κόμμα του. Δηλαδή, να οδηγηθεί στις εκλογές υπό την ηγεσία του, την προσεχή Άνοιξη. Ή τουλάχιστον μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η πρόθεσή του να μην τοποθετείται πολιτικά για την «επόμενη ημέρα».
Μάλιστα σε μια τέτοια επιλογή, συνηγορεί και η άποψη, ότι η συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου (με τη συμμετοχή 36 υπουργών και πολιτικών στελεχών) και η προαναγγελία και επόμενου την προσεχή εβδομάδα, έξω από τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ τα οποία θα κληθούν σε «δεύτερο χρόνο» να λάβουν αποφάσεις, είναι ένα εξόφθαλμο «ροκάνισμα» του πολιτικού χρόνου μέχρι τις προσεχείς εκλογές.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επί μακρόν στον απολογισμό της διετίας, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος αφού εξάντλησε την αυτοκριτική – όπως ο ίδιος είπε – λέγοντας ότι «στα δύο αυτά χρόνια υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν» κάλεσε για «ρεαλιστικό και ψύχραιμο» απολογισμό και όχι για «αυτομαστίγωμα» για να μην «προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα άλλα πολικά κόμματα και τις χειρότερες υπηρεσίες στη Χώρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας». Έκλεισε δε την ομιλία του χωρίς καμία αναφορά στο θέμα της διαδοχής, αλλά με κριτική στα «συμφέροντα» και στις «αγορές» που θέλουν να πλήξουν την παράταξη.
Λοβέρδος: Η ασάφεια δεν συμφέρει κανέναν
Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έλαβε αμέσως μετά το λόγο και επικαλούμενος τη φράση του κ. Παπανδρέου ότι «θα κάνω το χρέος μου», ζήτησε διευκρίνηση για το «ποιό απ΄ όλα» τα χρέη εννοεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου με τις φράσεις ότι η εισήγησή σας δεν είναι ξεκάθαρη, επικρατεί η ασάφεια, η οποία δεν συμφέρει κανέναν».
Ο κ. Λοβέρδος αντιπρότεινε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου να εγγυάται γι΄αυτές. Ζήτησε 3ήμερης διάρκειας εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέου προέδρου μέσα από μια διαδικασία «λιτή και αδάπανη», χωρίς καμία περιοδεία υποψηφίων «διότι όλοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται συστάσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, προσδιόρισε τις εκλογικές διαδικασίες μέσα στον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο». Πρότεινε, δε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν, να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρει σχετικές αποφάσεις.
Βενιζέλος: Να τελειώσουν όλα μέχρι 15 Ιανουαρίου
Με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το λεγόμενο του PSI, συνέδεσε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Φέρεται να δήλωσε πως δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή Προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά ζήτησε «μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να έχουν τελειώσει όλα». Επέμεινε δε σε «καθαρή» και «σταθερή» λύση , όχι δηλαδή δυαρχία με άλλο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και άλλο πρωθυπουργό,
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μεταξύ άλλων , μιλώντας ανακοίνωσε ότι οι προσεχείς εκλογές «θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου» (γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε πει λίγες ώρες πριν ο εκπρόσωπος της ΝΔ).
Σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, «εφόσον μου το ζητήσετε».
Χρυσοχοϊδης: Όχι στο μετέωρο βήμα
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, «συντεταγμένη συζήτηση, απόδοση ευθυνών, ξεκαθάρισμα των απόψεων» ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί με εσωκομματικές εκλογές άμεσα », ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μίλησε για «λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία «Δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού» φέρεται να σημείωσε προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στα πραγματικά δεδομένα με τα οποία είναι αντιμέτωπο το ΠΑΣΟΚ σήμερα, λέγοντας: «Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη».
Μίχος: Να μας πει εάν θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου
Ο Λάμπρος Μίχος έθεσε θέμα ταχύτατων διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε «κλειδί» στις εσωκομματικές εξελίξεις τη στάση του κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι είναι δική του ευθύνη να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος ή εάν θα εγγυηθεί τις εκλογικές διαδικασίες και πρότεινε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις οποίες δεν έγιναν γνωστές άλλες πληροφορίες, μέχρι αυτή την ώρα, ενώ όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, στη δευτερομιλία του πριν από τη λήξη της.

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news