facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ενιαία άδεια εργασίας και διαμονής σε μη ευρωπαίους εργαζόμενους

Για πρόσφυγες, επί μακρόν διαμένοντες και αποσπασμένους

Νέα «ενιαία άδεια», που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει πως οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που εργάζονται νόμιμα στην Ε.Ε θα έχουν κοινά δικαιώματα, ανάλογα με αυτά των Ευρωπαίων, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, τις συντάξεις, την ασφάλιση και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η οδηγία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους να αποκτούν άδεια εργασίας και διαμονής, μέσω μίας ενιαίας διαδικασίας.

Πάντως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν εντός τεσσάρων μηνών, για το εάν θα χορηγήσουν την ενιαία άδεια. Η αίτηση για την «ενιαία άδεια» εντός της ΕΕ θα μπορεί να υποβάλλεται από τον υπήκοο της τρίτης χώρας ή από τον εργοδότη του.

Ποιοι καλύπτονται από τη νέα οδηγία

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τους υπηκόους τρίτων χωρών, που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν ή που ήδη διαμένουν νόμιμα και εργάζονται σε μια χώρα της Ε.Ε. Η νέα νομοθεσία δεν θα καλύπτει τους επί μακρόν διαμένοντες, τους πρόσφυγες και τους αποσπασμένους εργαζόμενους, τους εποχιακούς εργαζομένους και τους εργαζομένους που μετατίθενται ενδοϋπηρεσιακά. Εξαιρούνται επίσης οι ναυτικοί που εργάζονται σε πλοία υπό τη σημαία ενός κράτους μέλους.

Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια στέγαση και συντάξεις

Κατά γενικό κανόνα, οι μη Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, ανάλογη με αυτήν των Ευρωπαίων υπηκόων. Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς σε εργαζόμενους, που έχουν συμβόλαια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών. Κατόπιν αιτήματος των ευρωβουλευτών, η οδηγία διασφαλίζει ότι οι υπήκοοι των τρίτων χωρών θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη τους, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους υπό τις ίδιες συνθήκες και με τον ίδιο συντελεστή όπως και οι πολίτες των οικείων κρατών μελών, όταν μεταβαίνουν σε τρίτη χώρα.

Επόμενα βήματα

Η ψήφιση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το ΕΚ είναι το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς τα κράτη μέλη την έχουν ήδη εγκρίνει. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια προκειμένου να μεταφέρουν τους κανόνες της νέας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news