facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγει πόλεμος ασφαλιστικών ταμείων, ΤτΕ , υπουργείου για τα αποθεματικά

Πόλεμος με δικαστικές προεκτάσεις ανοίγει μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των ασφαλιστικών ταμείων με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου .


Η αρχή έγινε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΕΑΜ, ΕΔΟΕΑΠ που καταγγέλλουν και ζητούν πίσω αποθετικά της τάξεως των 10 δις ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2010 και επενδύθηκαν σε ομόλογα του δημοσίου , ισχυριζόμενα οτι δεν υπήρξαν σχετικές αποφάσεις των διοικήσεων τους.

Αρχικά το υπουργείο και στην συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν οτι “τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα διαθέσιμα κεφάλαια των ΦΚΑ αρμοδιότητας ΓΓΚΑ ανέρχονταν την 30.9.2011 στο ποσό των 15,87 δις ευρώ” και προσθέτουν ότι “η Τράπεζα τα επενδύει υποχρεωτικά σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου”.

Επίσης το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του, και για δικαστική έρευνα μετά από ερώτηση βουλευτή ανακοίνωσε οτι “ουδέποτε προέβη σε αγορά ή πώληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το 2011, τα οποία και διακρατεί έως τη λήξη τους, τονίζει με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, «τα ομόλογα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του αποκτήθηκαν, είτε λόγω μεταβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο διενήργησε τη μεταβίβαση σε εξόφληση ισόποσων οφειλών του προς αυτό, είτε λόγω συγχωνεύσεων Ασφαλιστικών Φορέων, των οποίων κατέστη καθολικός διάδοχος”.

Ειδικότερα η επιστολή της Τράπεζα της Ελλάδος, προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν θέσει θέμα κακοδιαχείρισης έχει ως εξής :

Τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου σας, όπως και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κοινό Κεφάλαιο) το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, η διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν διενεργείται ελεύθερα, αλλά αυστηρά εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος και ειδικότερα στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει το άρθρο 15 παρ. 11 υποπαρ. Γ’ ν. 2469/1997. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (σε «κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου» κατά τη διατύπωση του νόμου).

Το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου, το οποίο κατά το νόμο αποτελεί ομάδα περιουσίας, ανήκει εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες στο Κοινό Κεφάλαιο φορείς ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους (άρθρο 15 παρ. 11 υποπαρ. Β’ ν. 2469/1997). Συνεπώς, στην περιουσία του Ταμείου σας περιλαμβάνεται η μερίδα του στο Κοινό Κεφάλαιο.

Όσον αφορά την κάλυψη έκτακτων ταμεικών αναγκών του Ταμείου σας, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 11 υποπαρ. Στ’ ν. 2469/1997, επισημαίνουμε ότι είναι δυνατή η ανάληψη χρηματικών ποσών με την αξιοποίηση των ρευστών διαθεσίμων του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχούν στη μερίδα του Ταμείου σας, όπως γινόταν παγίως μέχρι σήμερα. Σημειώνουμε μάλιστα ότι τα ρευστά διαθέσιμα που τηρούνται στο Κοινό Κεφάλαιο ανέρχονται σε ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με αυτό που συνηθίζεται από τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Περαιτέρω, εφόσον οι ταμειακές ανάγκες του Ταμείου σας υπερβαίνουν την αξία των ρευστών διαθεσίμων του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχούν στη μερίδα του Ταμείου σας, η κάλυψη των εν λόγω αναγκών θα γίνει με ρευστοποίηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχούν στη μερίδα του Ταμείου σας με βάση την αγοραία αξία των στοιχείων του ενεργητικού κατά τον χρόνο της ρευστοποίησης, το δε προϊόν της ρευστοποίησης θα αποδοθεί στο Ταμείο σας με τη μορφή μετρητών (βλ. άρθρο 15 παρ. 11 υποπαρ. στ’ ν. 2469/1997).

Σημειώνεται, ως εκ περισσού, ότι τα ανωτέρω διευκρινίζουν την εξ’ αρχής έννοια των σχετικών διατάξεων (η οποία άλλωστε προκύπτει αβίαστα από την απλή ανάγνωσή τους). Επίσης, το ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει τις διαστάσεις μιας συνήθους διαχειριστικής απόφασης.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρέχει, οσάκις ζητείται, κάθε πρόσφορη ενημέρωση, τόσο προς τους συμμετέχοντες στο Κοινό Κεφάλαιο ασφαλιστικούς φορείς όσο και προς τους ασκούντες τη σχετική εποπτεία. Στη βάση αυτή είμαστε στη διάθεσή σας, αν χρειάζεστε περαιτέρω διευκρινίσεις».

asfalisinet.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news