facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι σπάταλοι υπουργοί θα λογοδοτούν!

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στη χώρα μας καθώς από τούδε και στο εξής θα λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Οποιος υπουργός υποπίπτει στο παράπτωμα της κακοδιαχείρισης και της υπέρβασης δαπανών, θα αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και απιστία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπουργός θα είναι πλέον υπόλογος για το πού και πώς ξοδεύει τα χρήματα που διαχειρίζεται, και αν κριθεί ένοχος θα έχει σημαντικές ποινικές κυρώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στη δήμευση περιουσιακών του στοιχείων! Η ατομική, νομική ευθύνη του εκάστοτε υπουργού είναι κάτι συνηθισμένο στο εξωτερικό και ήδη εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία, τον περασμένο Μάιο, ο πρώην υπουργός των Εργατικών Ελιοτ Μόρλεϊ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δεκαέξι μηνών επειδή εμφάνισε ως βουλευτικά έξοδα 30.000 λίρες προκειμένου να αποπληρώσει στεγαστικά δάνεια και υποθήκες που όφειλε.

Ο δικαστής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός μαζί του, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ατιμία». Πέραν της δικαστικής ποινής, ο πρώην υπουργός διεγράφη από το Εργατικό Κόμμα. Επίσης, άλλοι τρεις πρώην Εργατικοί βουλευτές έχουν φυλακιστεί για απάτη πριν από αυτόν.

Ενας άλλος υπουργός στη Μεγάλη Βρετανία, το περασμένο έτος, περιέλαβε στις κρατικές δαπάνες προσωπικές αγορές ύψους 17.000 λιρών. Ο εν λόγω υπουργός αποπέμφθηκε κατευθείαν από την κυβέρνηση, αναγκάστηκε να επιστρέψει όλα τα χρήματα και του ασκήθηκε ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε διαπράξει και άλλες παραβάσεις.

Στη χώρα μας όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα καθώς ο κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται το κρατικό χρήμα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, όπως έχουν δείξει οι πράξεις. Οι ασφαλιστικές δικλείδες εμφανίζονταν διάτρητες, με αποτέλεσμα οι κατηγορίες εναντίον του πολιτικού κόσμου για κακοδιαχείριση να είναι πάμπολλες.

Οι πιέσεις της τρόικας όμως αυτή την περίοδο αναγκάζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να φέρει λίαν συντόμως το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τα διεθνή ειωθότα.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μονάχα να περάσει ο νόμος από το Κοινοβούλιο, αλλά και να εφαρμοστεί, καθώς αν κρίνει κανείς από το παρελθόν, οι καχυποψίες είναι -αν μη τι άλλο- βάσιμες.

madata.gr
Espressonews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news