facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Προς αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το Ισραήλ

Τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις μετά την απόφαση του Τελ Αβίβ να ακολουθήσει την στάση της Γαλλίας και να αναγνωρίσει και αυτό με την σειρά του τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ειδική επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, απόφαση η οποία αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη προβληματικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Η επιτροπή εκπαιδευτικών θυμάτων θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση νόμο που θα ορίζει την 24η Απριλίου την ημέρα που ξεκίνησαν οι σφαγές στην Αρμενία το 1915-- ως ημέρα μνήμης της "σφαγής του αρμενικού λαού".

Το κοινοβούλιο είχε απορρίψει μια παρόμοια πρόταση το 2007, όταν το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Από τότε όμως μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δύο χωρών με αποκορύφωμα το θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σταματήσουν το στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010. Τον Οκτώβριο, η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και ακύρωσε τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε συνάψει με τη χώρα.

"Είναι χρόνια που επεξεργαζόμαστε" αυτό το νομοσχέδιο, είπε η Ζορζέτ Αβακιάν, μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο. "Ελπίζουμε πως ήρθε η ώρα", πρόσθεσε.

"Επί χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση αρνιόταν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία για κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που συνδέονταν με τις σχέσεις της με την Τουρκία", είπε η Ζαχάβα Γκαλ-Ον, βουλευτής με το αριστερό κόμμα Μερέτζ, που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Η σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 ως γενοκτονία, όμως η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το χαρακτηρισμό κάνοντας λόγο για νεκρούς σε μάχες και για απελάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αντέδρασε έντονα όταν το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι παγώνει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Γαλλία, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και κατηγόρησε με τη σειρά της τους Γάλλους για γενοκτονία στην Αλγερία.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι τουρκικές αντιδράσεις μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μετά τις επίσημες αντιδράσεις της Άγκυρας ήρθε η σειρά τούρκων χάκερς να δώσουν την δική τους απάντηση καθώς «εισέβαλαν» σε περίπου εκατό ιστότοπους που σχετίζονται με την αρμενική διασπορά στη Γαλλία, λίγο αφότου το ίδιο συνέβη και στον ιστότοπο του βουλευτή και εισηγητή του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της απόρριψης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η ομάδα Τούρκων εθνικιστών χάκερ MilliKuvvetler.net ανέλαβε την ευθύνη, μέσω του τούρκικου ιστότοπου cyberhaber.com, τη «σημερινή» πειρατεία σε περίπου 100 ιστότοπους στη Γαλλία που σχετίζονται με δράσεις των Αρμένιων στη Γαλλία, καθώς και σε ιστότοπους πολιτικών όπως του βουλευτή του UMP Μπερνάρ Ντεπιέρ.

Στους ιστότοπους εμφανίζονταν μηνύματα στην τουρκική γλώσσα, τα οποία κατηγορούσαν τη Γαλλία για τη «γενοκτονία στην Αλγερία». «Οι Γάλλοι στρατιώτες έσφαξαν τους Αλγερινούς και βίασαν τις γυναίκες» ανέφεραν τα μηνύματα, σύμφωνα με το cyberhaber.com.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news