facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ευρωδιαβατήριο για δουλειά στο εξωτερικό

Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες συμπληρώνουν τον φάκελο Europass

Ολοκαι περισσότεροι Ελληνες συμπληρώνουν τον τελευταίο καιρό το Επαγγελματικό Ευρωδιαβατήριο, με την ελπίδα να ξεφύγουν από την Ελλάδα της κρίσης βρίσκοντας εργασιακή διέξοδο στο εξωτερικό. Η συμμετοχή των πολιτών στο Europass εμφανίζει μεγάλη αύξηση, με περισσότερες από 190.000 επισκέψεις στον σχετικό ιστότοπο (http: //europass.cedefop.europa.eu/el/home) εφέτος.
Το Europass είναι ουσιαστικά ένας φάκελος προσόντων, τυποποιημένος με την ίδια δομή για όλη την Ευρώπη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ξένο εργοδότη να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων ενός υποψηφίου για πρόσληψη, ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά.
Οπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε χθεσινή εκδήλωση για τη χρησιμότητα του Europass, ο αριθμός των νέων που έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους αυξήθηκε πολύ. «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που έχουμε εμείς».
Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη αύξηση των ελλήνων πολιτών που συμπληρώνουν το βιογραφικό τους διαδικτυακά μέσω του Cedefop Europass CV. Ενδεικτικά, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο εφέτος προστέθηκαν 30.000 βιογραφικά ανεβάζοντας σε 89.300 τον συνολικό αριθμό, με πρόβλεψη μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεράσουν τα 100.000. Καθώς ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός συμπληρωμένων Europass βιογραφικών στη χώρα μας για το 2010 ανήλθε στα 46.399 CV, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της τάσης των Ελλήνων για κινητικότητα.
Ο φάκελος Europass, που μπορεί να συνταχθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο στο Ιντερνετ (http: //europass.eoppep.gr) αποτελείται από πέντε επιμέρους έγγραφα περιγραφής των προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που έχει αποκτήσει ο κάτοχός του κατά την εκπαιδευτική και εργασιακή πορεία του. Ετσι, μπορεί να προβάλει τα επαγγελματικά προσόντα και τις δεξιότητές του.

Τα έγγραφα του φακέλου εξειδικεύονται ως εξής:
- Βιογραφικό Σημείωμα (CV)
- Διαβατήριο Γλωσσών (LP) που γνωρίζει ο κάτοχος
- Κινητικότητα (Mobility), δηλαδή τυχόν επαγγελματικά ή σπουδαστικά ταξίδια που έχει κάνει
- Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού (CS), έγγραφο που περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι κάτοχοι πιστοποιητικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Παράρτημα Διπλώματος (DS), το οποίο δεν υποκαθιστά το πτυχίο, όμως είναι πολύ χρήσιμο καθώς εξηγεί λ.χ. ότι ένας αγιογράφος που σπούδασε στην Ελλάδα, έχει εξειδικευθεί και σε προγράμματα σχεδιασμού σε υπολογιστές, πέρα από την τέχνη του.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news