facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Φεύγουν για την Πόλη

Νέες ευκαιρίες στην Τουρκία αναζητούν πολλοί Έλληνες.

Την πρώτη επιλογή αποτελεί για πολλούς Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν, η Κων/πολη σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής τηλεόρασης.

«Θέλω να φύγω με τον σύζυγο και την κόρη μου. Για την κόρη μου δεν υπάρχει πλέον μέλλον εδώ. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά παντού είναι καλύτερα από ότι εδώ. Εάν όλα πάνε καλά, θέλουμε να πάμε στην Κων/πολη. Εάν όχι τότε μπορεί να πάμε Αυστραλία. Το θέμα είναι να φύγουμε», δηλώνει μια κυρία, κάτοικος Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος διδάσκει εδώ και ένα χρόνο στην Κων/πολη σε αυτό έχει συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η φάση βελτίωσης στις σχέσεις των δυο χωρών, δηλαδή πριν από 12 χρόνια, έχει αλλάξει κάτι και στον τρόπο σκέψης των δυο λαών, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο. Αυτή η αλλαγή οδήγησε πολλούς Έλληνες, ανάλογα και με το μορφωτικό τους επίπεδο, να σκεφτούν ‘γιατί να μην δοκιμάσω την τύχη μου και στην Τουρκία’ πέρα από τις παραδοσιακές χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Γαλλία;»

Για τον ίδιο η προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Σήμερα διευθύνει το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κων/πολης. «Ως ακαδημαϊκοί γνωρίζουμε για μια στατιστική που θέλει τουλάχιστον δυο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να είναι τουρκικά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Ο κ. Τριανταφύλλου ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης. Γνωρίζει ωστόσο 20 περιπτώσεις καθηγητών που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και 300 περίπου φοιτητές που μαθαίνουν εντατικά την τουρκική γλώσσα.

Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των 40 Ελλήνων πιλότων που εργάζονται στο μεταξύ σε τουρκικές αεροπορικές εταιρίες, όλοι πρώην μέλη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Για πολλούς Έλληνες, σημειώνει το ρεπορτάζ, η Τουρκία είναι ένας ελκυστικός προορισμός όχι μόνον λόγω της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης, αλλά και εξαιτίας των μικρών αποστάσεων που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Σε αυτό ο κ. Τριανταφύλλου προσθέτει και τον παρόμοιο τρόπο ζωής μεταξύ των δύο λαών:
«Πιστεύω ότι όταν έρχονται Έλληνες σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν έρχονται στην Κων/πολη, την οποία πολλοί διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Τουρκία, τότε διαπιστώνουν πόσο κοντά βρίσκονται οι δυο λαοί. Στο φαγητό, στη νυχτερινή ζωή και πολλά άλλα. Αυτό διευκολύνει πολλούς Έλληνες στην απόφασή τους».

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news