facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η Λερναία Υδρα των εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Το φαινόμενο της Λερναίας Υδρας έχει, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, αλλά επισημαίνουν και οι αρχές η εμπλοκή του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με τις οποίες κατείχε αλλά στη συνέχεια φέρεται να έχει πουλήσει σε άλλα πρόσωπα, συνήθως στενούς του συνεργάτες.

Ο κ. Λαυρεντιάδης κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Είναι ο άνθρωπος που: Αναγορεύθηκε από τους Financial Times επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2008, δήλωνε συνομιλητής του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ και βοηθούσε τη Νέα Δημοκρατία, ήταν προνομιακός συνομιλητής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται κατηγορούμενος για παράνομες συναλλαγές και στην ουσία για την καταλήστευση, μέσω δανείων μαϊμού, μιας τράπεζας την οποία είχε αγοράσει και διοικούσε.

Το χαρακτήρισαν μάγο του Χρηματιστηρίου και των εξαγορών, ήταν το αγαπημένο παιδί των media καθώς εκτός των άλλων έκανε κάτι πολύ απλό: Αντί να δημιουργήσει από την αρχή ένα δικό του όμιλο με media εξαγόρασε επιλεκτικά όσα επί μέρους μέσα ήθελαν μάλλον να ξεφορτωθούν οι άλλοι αλλά και απέκτησε ισχυρές συμμετοχές σε ομίλους, όπως ο Πήγασος. Προσπάθησε να εξαγοράσει επιθετικά την εφημερίδα Ελευθεροτυπία μαζεύοντας όσες μετοχές υπήρχαν διαθέσιμες στο Χρηματιστήριο αλλά συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση της Μάνιας Τεγοπούλου.

Η αντίστροφη μέτρηση

Και μετά άρχισε το ξέφτισμα. Ανεξαρτήτως του τι έκανε προηγουμένως ο κ. Λαυρεντιάδης, τα τελευταία χρόνια -όπως τουλάχιστον προκύπτει με απόλυτη ασφάλεια από τις εισαγγελικές έρευνες και τα κατηγορητήρια που του έχουν ήδη απαγγελθεί αλλά και από τις τραπεζικές αρχές και τη διοίκηση της Νέας Proton Bank- έκανε κάτι πολύ απλό.

Αρχισε να ξεφορτώνεται επιλεκτικά ορισμένες από τις εταιρείες που είχε εξαγοράσει. Οι πράξεις του αυτές ήταν μάλλον εικονικές καθώς χρηματοδοτούσε τους αγοραστές των εταιρειών, συνήθως στενούς του φίλους και συνεργάτες, με δάνεια από την Proton Bank που ανήκε στο δικό του έλεγχο. Συνολικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Λαυρεντιάδης ελέγχεται για δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν εταιρείες που μόλις είχε πουλήσει. Συνήθως με μειωμένες ή και ελάχιστες εγγυήσεις τα δάνεια αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταπέσει και τα εξώδικα αποστέλλονται στους νέους ιδιοκτήτες προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του συνόλου ή έστω ενός τμήματός τους.

Ετσι, ο κ. Λαυρεντιάδης πούλησε συνολικά 8 θυγατρικές εταιρείες της Alapis τον Ιούνιο του 2010 έναντι ποσού 144,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρεις από αυτές, μεταξύ των οποίων η Γερολυμάτος Cosmetics και η Beauty Works πουλήθηκαν στον κ. Κωνσταντίνο Μπαλλή, μια άλλη εταιρεία του οποίου την Χημικά ΑΕΒΕ είχε εξαγοράσει το 2005 ο κ. Λαυρεντιάδης, μόλις είχε εισαχθεί στη ΝΕΧΑ.

Η Ballis Home Care χρηματοδοτήθηκε με 72,7 εκατομμύρια ευρώ από την Proton Bank. Μόλις όμως έσκασε η υπόθεση των δανείων-μαϊμού και ο κ. Μπαλλής βρέθηκε συγκατηγορούμενος του κ. Λαυρεντιάδη με βάση το πόρισμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ballis Home Care πουλήθηκε στην εταιρεία Mideas Bholdings Limited, αγνώστων λοιπών στοιχείων όπως επισημαίνεται σε σχετικό εξώδικο της Νέας Proton Bank. Ο δε κ. Μπαλλής ίδρυσε στις 30 Νοεμβρίου μια νέα εταιρεία την Coba Α.Ε. με αντικείμενο την παραγωγή απορρυπαντικών.

Ο κ. Φράνς Σεκούλα, η Γερολυμάτος και η Νεοχημική

Μόλις προχθές στις εγκαταστάσεις της Γερολυμάτος συνελήφθησαν μετά από μηνύσεις των 337 εργαζομένων της εταιρείας οι κύριοι Φρανς Σεκούλα και Κώστας Χρηστίδης οι οποίοι φέρονται ως εκπρόσωποι της νέας εταιρείας Mideas αν και οι ίδιοι απέφυγαν να το δηλώσουν καθαρά στους εργαζόμενους δείχνοντας ο ένας το άλλο όπως προκύπτει και από το σχετικό βίντεο.

Η σοβαρότερη από τις κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι η απόπειρα κλοπής από τις αποθήκες της Γερολυμάτος Cosmetics εμπορευμάτων αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η προσπάθειά τους αυτή εντάσσεται στη στρατηγική πτώχευσης της εταιρείας.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο κ. Σεκούλα ως εκπρόσωπος του Consilian Fund είναι ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται να ελέγχει τη μητέρα όλων των εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη, την οικογενειακή επιχείρησε που κληρονόμησε και πάνω της έχτισε μια αυτοκρατορία, τη Νεοχημική.

Το πρώην στέλεχος της πολυεθνικής Jefferies φέρεται να έχει εξαγοράσει πρόσφατα από την Lamda Partners στην οποία ο κ. Λαυρεντιάδης διατηρεί ισχυρή θέση, τη Νεοχημική τις μετοχές τις οποίας είχε μεταβιβάσει εκεί όταν την επαναγόρασε από το Carlyle Group στο οποίο την είχε πουλήσει πριν μερικά χρόνια εξασφαλίζοντας απίστευτη ρευστότητα 749 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οταν το Carlyle Group υποχρέωσε τον κ. Λαυρεντιάδη να ξαναπάρει πίσω τη Νεοχημική ουσιαστικά άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση.

iefimerida.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news