facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Νέα σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή

Σε μια κλωστή κυριολεκτικά φαίνεται να κρέμεται η Ελλάδα μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου οι χώρες της Ευρωζώνης συνειδητοποιούν πλέον ότι κινδυνεύει η συνοχή της Ε.Ε.

Η σύγκρουση του γερμανογαλλικού άξονα με τους Βρετανούς, που ουσιαστικά έθεσαν την Αγγλία με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να πυροδοτεί απρόβλεπτες εξελίξεις που απειλούν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της έκδοση τον τίτλο «Η Ευρώπη των 27 έπαψε πλέον να υπάρχει». Η αδυναμία των ευρωπαίων να διαχειριστούν την κρίση χρέους, τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φαίνεται να δημιουργούν μεγάλες φυγόκεντρες δυνάμεις με αποτέλεσμα να σπάει για πρώτη φορά το ταμπού της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όλες πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβληματίζονται σοβαρά για το πως η Ε.Ε. θα βγει από το σοβαρό αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει.

Η κατάσταση μοιάζει ακόμα πιο απειλητική για την Ελλάδα η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το χρέος της ενώ η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το ήδη ναρκοθετημένο περιβάλλον στο οποίο κινείται η χώρα. Ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αποτέλεσμα το PSI να βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα. Η απροθυμία των ιδιωτών να συμμετάσχουν στο ελληνικό κούρεμα που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ δημιουργεί μεγάλα διλήμματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό γιατί είτε οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να καλύψουν αυτοί τα 100 δισεκατομμύρια που δεν θέλουν να βάλουν οι ιδιώτες ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος είτε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Το βέβαιο είναι ότι αυτήν την ώρα η μεγάλη αστάθεια που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απειλή κατάρρευσης της Ευρωζώνης μειώνει δραματικά τις πιθανότητες διάσωσης της Ελλάδας. Τον κίνδυνο αυτό τον συνειδητοποιεί πλέον η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και οι υπουργοί που φοβούνται ότι έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και η επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Πληροφορίες από το Συμβούλιο Κορυφής αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξαιρετικά θορυβημένοι για τις εξελίξεις και ελπίζουν πλέον σε ένα θαύμα για τη διάσωση της Ελλάδας. Κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις ούτε μπορεί να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας και κατά προέκταση το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο ενώ οι πιθανότητες οι εξελίξεις να είναι αρνητικές φαίνεται να κυριαρχούν αυτήν την ώρα. Ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν επανέλθει τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

iefimerida.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news