facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος "καίει" τις προσδοκίες για συμψηφισμό χρεών με το δημόσιο!

"Μπουρλότο" βάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου ότι θα μπορέσει να συμψηφίσει τα χρέη που έχει απέναντι στις εφορίες με οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που σήμερα ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ, εφαρμόζοντας το αντίστοιχο μέτρο όπως τον... συμφέρει.

Καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ και παρότι ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε φορολογική συμμόρφωση μόνο εάν δεν έχουμε και εμείς εκπληρώσει τη δική μας υποχρέωση», ξεκαθάρισε ότι το κράτος θα πληρώνει όταν και εάν μπορεί!

Παρόλο που απαιτεί απαίτηση στο Μνημόνιο το κράτος να μην καθυστερεί να πληρώνει, ο κ.Βενιζέλος ανέφερε πως «οι συμψηφισμοί θα προωθούνται στα όρια της ταμειακής αντοχής του δημοσίου και στα όρια της εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας στόχων». Πέραν τούτων δηλαδή θα διακόπτονται, παρότι προβλέπεται!

Μπορούν να συμψηφισθούν με χρέη των επιχειρήσεων, μόνο οι οφειλές του στενού δημοσίου τομέα. Ό,τι χρωστά δηλαδή «το δημόσιο στενά, το νομικό πρόσωπο του δημοσίου και όχι άλλη οντότητα του δημόσιου τομέα» όπως ανέφερε. Αν λοιπόν κάποια επιχείρηση «έχει λαμβάνειν» (αλλά δεν λαμβάνει) από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. ΟΤΑ, ασφαλιστικό Ταμείο, ΔΕΚΟ κλπ.) θα πρέπει να πληρώνει στο ακέραιο ό,τι της ζητά το κράτος, χωρίς να περιμένει πως θα τα συμψηφίζει με αυτά που περιμένει να εισπράξει από τον δημόσιο τομέα.

Τα χρέη του δημοσίου τα οποία μπορούν οι επιχειρήσεις να συμψηφίσουν, θα πρέπει να είναι τελεσίδικα, βεβαιωμένα και εκκαθαρισμένα. Παρότι ο νόμος 3943 ορίζει πως οποιαδήποτε «απαίτηση ενός οφειλέτη κατά του Δημοσίου αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή με δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο», στην πράξη οι ιδιώτες πρέπει να περιμένουν μια ολόκληρη γραφειοκρατία ελέγχων και επικυρώσεων βεβαίωσης της οφειλής που έχει δημιουργηθεί (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Αρχή Πληρωμής κλπ.) με βασικό σκοπό να καθυστερεί τις πληρωμές –και δευτερευόντως να ελέγχει την σκοπιμότητα ή την ορθότητά τους.

defencenet.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news