facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διαβεβαιώσεις για την καταβολή των συντάξεων

Στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τελικά το δώρο Χριστουγέννων και η σύνταξη Ιανουαρίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης πριν από λίγο.


Ωστόσο, νωρίς το πρωί σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm είχε αποδεχθεί ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή τους καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια λόγω της καθυστέρησης καταβολής της 6ης δόσης. Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η καταβολή του δώρου θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου και στις 21 η καταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου με καθυστέρηση 5 ημερών σε σχέση με την καταβολή του 2010 και του 2009.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, μεταξύ των δυο αυτών δηλώσεων μεσολάβησε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι από την τακτική ετήσια ενίσχυση του ΙΚΑ μέσω του προϋπολογισμού του 2012.

Η διοίκηση του Ιδρύματος αναζητά περίπου 1,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καταβάλλει το δώρο και τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Μέρος από αυτά αναμένεται να δοθούν στο Ίδρυμα -εφόσον εκταμιευθεί η έκτη δόση - ως προκαταβολή της κρατικής χρηματοδότησης για το 2012. Για τα υπόλοιπα το ΙΚΑ προσανατολίζεται στον εσωτερικό δανεισμό από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, από την μετατροπή ομολόγων σε repos, ενώ «υπολογίζει» και την είσπραξη δύο κρατικών ομολόγων που λήγουν εντός του μήνα Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου λήγει ομόλογο αξίας 534 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το Ίδρυμα και με την καταβολή της 6ης δόσης (η οποία καθυστέρησε) θα καταστεί δυνατή η πληρωμή του από το ελληνικό Δημόσιο.

Όμως, αυτό τα ποσά δεν είναι επαρκή, αφού το ΙΚΑ θα πρέπει να επιστρέψει 400 εκατ. στις τράπεζες προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία δανειοδότησης μέσω γραμμής repos.

Το έλλειμμα των 700 εκατ. ευρώ που θα εξακολουθήσει να εμφανίζει το Ίδρυμα, η διοίκηση του ευελπιστεί να εισπράξει σαν προκαταβολή του 2012 από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της τακτικής ενίσχυσης από τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

Όσον αφορά τα Δώρα Χριστουγέννων το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τη σύναψη δύο νέων δανείων, συνολικού ύψους 225 εκατ. ευρώ, από το ταμείο της ΔΕΗ (ΤΑΠ/ΔΕΗ) και το επικουρικό ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα θα ανακυκλώσει δάνεια (repos) συνολικού ύψους 368 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news