facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Για νέο μπαράζ περικοπών προϊδεάζει ο Βενιζέλος

«Ετοιμη» η συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση καταθέσεων.

Ανοιχτό άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι δεν θα χρειασθούν αν ο προϋπολογισμός του 2011 εφαρμοστεί όπως έχει προβλεφθεί. Πρόσθεσε, όμως, ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους -που είναι και το πιο κρίσιμο για τα δημοσιονομικά μεγέθη- συνέπεσε με μία φάση μεγάλης αβεβαιότητας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ουσιαστικά προεξοφλώντας αποτυχία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.

Υποστήριξε, πάντως, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης και νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα και έθεσε ως προτεραιότητα την περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών και ανέφερε ότι το θέμα δεν ετέθη κατά τη σημερινή, πρώτη, συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα την εβδομάδα που ξεκίνησε και μίλησε για δύσκολες συζητήσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, αλλά και την αναθεώρηση του ισχύοντος Μνημονίου -η οποία, όως είπε, αποτελεί και τη βάση της διαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι προγνώσεις του αρχικού προγράμματος δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όσον αφορά στα εργασιακά, υποβάθμισε τις πληροφορίες που φέρουν την τρόικα να ζητεί επιπρόσθετες ανατροπές, λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, πέραν του άρθρου 37 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου και συμπλήρωσε ότι ισχύουν όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα, δήλωσε ότι η πρόσφατη συνομιλία του με τον εκπρόσωπο των τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα ήταν "χρήσιμη, πολύ φιλική και δημιουργική". Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συζητήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου. Εκτίμησε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό PSI αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και δεν θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα και για άλλα υπερχρεωμένα κράτη, βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας.

Άφησε ανοιχτή την ημερομηνία των εκλογών, αναφέροντας ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία (σ.σ. για τις 19 Φεβρουαρίου), αλλά θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων, δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο είναι έτοιμο. Πρόσθεσε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει "σημαντικό" ποσοστό επί των καταθέσεων.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την υπόθεση της Proton, αρκέστηκε να τονίσει ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα.

enet.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news