facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα - Ελβετία κρύβουν τους παράνομους καταθέτες

Έγινε το πρώτο βήμα για την φορολόγηση των “ κρυφών” καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία που πάντως τα στοιχεία τους θα παραμείνουν “απόρρητα¨ και θα διαβιβάζονται μόνο στις φορολογικές και δικαστικές αρχές.
Ανάμεσα στις δύο χώρες υπεγράφη Πρωτόκολλο σχετικά με την αποφυγή διπλής φορολογίας το οποίο κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.
Στην ελληνική κυβέρνηση ευελπιστούν ότι ανοίγει ο δρόμος προκειμένου πολύ σύντομα να υπογραφεί και η συμφωνία για τις “κρυφές” καταθέσεις στα πρότυπα ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας.
Πιο αναλυτικά στο Πρωτόκολλο ορίζεται ότι για τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα φορολογίας των τόκων . Για τις ίδιες καταθέσεις το ανώτατο ποσό φόρου επί των τόκων για το ελβετικό δημόσιο μειώνεται από 10% σε 7% .
Επίσης με το Πρωτόκολλο παρέχεται η δυνατότητα για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών οι οποίες όμως “θεωρούνται απόρρητες δηλαδή δεν ανακοινώνονται σε άλλα πρόσωπα πλην εκείνων τα οποία είναι επιφορτισμένα με την βεβαίωση και είσπραξη των φόρων ή την εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελβετία μπορεί να δώσει στοιχεία στις φορολογικές και δικαστικές αρχές στην Ελλάδα που διευκολύνουν την ταυτοποίησή των καταθετών όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Ειδικότερα στο Πρωτόκολλο προβλέπεται ότι :
· Μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.
· Τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας με συντελεστές από 5% έως 15% .
· Στην περίπτωση εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων Κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα.
Τέλος σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει το Πρωτόκολλο , η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου μετά τη φορολόγηση εισοδημάτων (από τόκους) Ελλήνων στην Ελβετία, που βέβαια θα “κλειδώσει” με την υπογραφή και της σχετικής συμφωνίας .

imerisia.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news