facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Από Δευτέρα τα δύσκολα για το... ευρώ

Με την κρίση χρέους να επιδεινώνεται και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν απεγνωσμένα μια λύση, ξεκινά μια σειρά διεργασιών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, με φόντο την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την 9η Δεκεμβρίου.


Αύριο, Δευτέρα, συναντάται η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι για το συντονισμό των πρωτοβουλιών τους. Η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες, αλλά και η αλλαγή συνθηκών της Ε.Ε. βρίσκεται στην ατζέντα των δύο ηγετών.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, στο οποίο αναφέρεται η Deutsche Welle, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να επιβάλλουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας, με κυρώσεις για όσες χώρες είναι δημοσιονομικά απείθαρχες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, δεν αποκλείεται Μέρκελ και Σαρκοζί να προβούν σε διμερείς συμφωνίες με κράτη της Ευρωζώνης μεμονωμένα, για να το πετύχουν αυτό, ακόμη και αν διαφωνούν άλλα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται ότι τη στάση αυτή έχει επαναλάβει εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του στον γερμανικό τύπο, τασσόμενος επίσης κατά της έκδοσης ενός ευρωομολόγου.

Πάντως ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει ταχθεί εναντίον της πρωτοβουλίας αλλαγής συνθηκών εντός της Ευρώπης.

“Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί μια νέα Συνθήκη και αυστηρότερες κυρώσεις για όσες χώρες παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει αντίρρηση. Η Γαλλία έκανε υποχωρήσεις έτσι ώστε να επικρατήσει περισσότερη πειθαρχία στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, όταν χρειαστεί”, συνοψίζει η σημερινή Le Figaro.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην Ιταλία, με τον νέο πρωθυπουργό Μόντι να ανακοινώνει αύριο πακέτο λιτότητας, για την εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ.

24h.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news