facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εκθεση ΔΝΤ: τι προβλέπει για Δημόσιο, συνταξιούχους, φορολογία, νέα μέτρα

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΛΑΘΗ Ο ΤΟΜΣΕΝ

Μαχαίρι 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% σε αυτές άνω των 1.000 ευρώ για δικαιούχους κάτω των 55. Κλείνουν ή συγχωνεύονται 11 μεγάλοι και 35 μικρότεροι οργανισμοί. Τέλος οι φοροελαφρύνσεις για 1ο και 2ο παιδί, το επίδομα θέρμανσης, επιπλέον μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνοντας κλικ εδώ.

Στην αναλυτική παρουσίαση που κάνει ο Πολ Τόμσεν στο ΔΝΤ, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι για την τριετία 2012-2014.

Για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ο στόχος που τίθεται είναι η μείωση του δυναμικού κατά 150.000 άτομα από το 2010 ως το τέλος του 2015. Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλουν τα εξής:

η τήρηση της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις
ο περιορισμός των συμβασιούχων περίπου κατά δύο τρίτα
η αποχώρηση 1.000 ατόμων που ενώ είχαν συμπληρώσει τα έτη για συνταξιοδότηση παρέμεναν στην εργασία τους
η πρόωρη συνταξιοδότηση 14.000 υπαλλήλων εντός του 2011 (πρόκειται για όσους έχουν ένα ή δύο έτη ως τη συνταξιοδότηση)
η ένταξη 15.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας εντός του 2011 και επιπλέον αριθμού ως το τέλος του 2012.

Ο χρόνος παραμονής στην εφεδρεία ορίζεται σε ένα έτος το ανώτερο, με τις αποδοχές να μην ξεπερνούν το 60% του βασικού μισθού (δεν υπολογίζονται υπερωρίες και άλλες πρόσθετες αμοιβές).
Επίσης ορίζεται ότι θα βγαίνει κάθε χρόνο στην εφεδρεία και αριθμός υπαλλήλων αντίστοιχος με τους «υπεράριθμους» της αναλογίας 1 προς 5.

Ψαλίδι στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων
Για τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων προβλέπεται μέση μείωση μισθών κατά 17%, με εξαίρεση όσους υπάγονται σε ειδικό καθεστώς. Αυτό θα επιτευχθεί με περιορισμό των επιδομάτων, εξίσωση αποδοχών μεταξύ υπουργείων και διατήρηση του εισαγωγικού μισθού σε αντιστοιχία με τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Τα κίνητρα θα δίνονται με τη μορφή ετήσιου μπόνους 3% και ειδικού μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους του εισπρακτικού μηχανισμού. Οι προαγωγές θα ελέγχονται αυστηρά και θα γίνονται με κίνητρα αποδοτικότητας. Τα παραπάνω θα εισαχθούν στο δημόσιο τομέα σε μία περίοδο δύο ετών. Στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα υπάρξουν αντίστοιχες προσαρμογές. Οι μεταρρυθμίσεις θα επανεξεταστούν από ανεξάρτητους συμβούλους το Σεπτέμβριο του 2012.

Για τους οργανισμούς η έκθεση αναφέρει ότι αναμένονται σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα βάζουν λουκέτο σε 11 μεγάλους οργανισμούς: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΗ, Ινστιτούτο Νεολαίας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, ΕΘΥΑΓΕ καθώς και 35 ακόμη μικρότερου μεγέθους.

Επιπλέον 6,4 δισ. ευρώ το 2012
Για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και το εφάπαξ προβλέπεται μείωση της δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ το 2012. Αυτό θα γίνει με μείωση κατά 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ μηνιαίως, παράλληλα με μείωση κατά 40% για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών που λαμβάνουν άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ μηνιαίως θα μειωθούν κατά 15% ή 30% ανάλογα με το ταμείο. Τέλος, το εφάπαξ το 2011 και 2012 θα μειωθεί 10% επιπλέον όσων περικοπών περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο.

Για τα εισπρακτικά μέτρα του 2012, αναφέρει ότι ο στόχος των εσόδων 5,4 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω του έκτακτου «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και της αντίστοιχης περικοπής φοροαπαλλαγών. Σημειώνεται πάντως ότι εξαιρούνται όσοι είναι ηλικίας άνω των 65 ή κάτω των 30 και έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονείς θα ξεκινούν από το τρίτο παιδί, ενώ μπαίνει τέλος και το επίδομα θέρμανσης, κάτι που αρχικά σχεδιαζόταν για το 2013.

Τι προβλέπεται για τη διετία 2013-2014
Για τη διασφάλιση των στόχων της κρίσιμης διετίας, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζουν μία λεπτομερή αναθεώρηση των δημόσιων δαπανών, ώστε να επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 7,7 δισ. ευρώ), εκ των οποίων το ένα τρίτο θα είναι «μαξιλάρι ασφαλείας».
Κύριος στόχος τους θα είναι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και των αμυντικών δαπανών (τονίζεται ότι αυτό θα γίνει χωρίς μείωση της αμυντικής ισχύος της χώρας), καθώς και με την εκ βάθρων αναδιάρθρωση τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ολοκλήρωση της πρώτης σχετικής έκθεσης σχεδιάζεται για το τέλος του επόμενου Ιουνίου και έχουν ήδη εντοπιστεί πιθανά επιπρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 3,4% του ΑΕΠ, όπως αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια (σήμερα αποτελούν το ένα τρίτο των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου), περαιτέρω μείωση των δαπανών για φάρμακα και λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων, μείωση των επιδομάτων πρόνοιας και μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ για τους αγρότες.

Οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους
Ο ίδιος ο κ.Τόμσεν σε δηλώσεις του έσπευσε να διευκρινίσει ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φόρων ... Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστούν, πρέπει να αφορούν τη μείωση των δαπανών», όπως είπε.
Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.

Τα μεγέθη της έκθεσης
Στην έκθεση εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 6%. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί το 2012, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3%.
Δραματική θα παραμείνει η κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία, που φέτος θα «κλείσει» στο 17%, το 2012 θα φτάσει το 19% και το 2013 το 19,5%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2014.
Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας παίζει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI. Οπως τονίζει ο Τομσεν, με την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό θα πέσει στο 120% το 2020. Το μέγεθος αυτό θεωρείται το μέγιστο επιτρεπτό, προκειμένου να είναι βιώσιμο.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αφενός, η περαιτέρω μείωσή του θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, αφετέρου ότι χωρίς σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το ελληνικό δημόσιο χρέος δε θα πέσει κάτω από το 145% το 2020.

Χρειάζονται επιπλέον μέτρα
Για την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο νέος προϋπολογισμός, η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και οι άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα.
Για τους στόχους του τρέχοντος έτους θα πρέπει να φτάνουν το 8% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχου μεγέθους μέτρα απαιτούνται και για το 2012. Την επόμενη διετία θα είναι χαμηλότερα, ύψους 6% του ΑΕΠ, προκειμένου το 2014, τελικά, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κλείσει με πλεόνασμα 5%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news