facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οργή στην Άγκυρα για το κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε.

Έντονα αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το Κυπριακό. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα συμπεράσματα «απαράδεκτα και μεροληπτικά».


Την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις της Τουρκίας, για το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις σχέσεις της με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012 όταν θα αναλάβει η Κύπρος, υπογραμμίζοντας ότι η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, το Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθύτατη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη μέλη.

Παρατηρεί επίσης ότι ελλείψει προόδου, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιτελέσει πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την ανάγκη δέσμευσης της Τουρκίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης και καλώντας τη χώρα να αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «χώρος επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι τα τελικά ανακοινωθέντα του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αν θέλει να συμβάλει στην επίλυση θα πρέπει να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «το Κυπριακό μεταφέρθηκε στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της μονομερούς ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ παρότι το 2004 είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να βρεθεί τους προσεχείς μήνες λύση στο Κυπριακό -όπως εξάλλου είναι και η προσδοκία του ΟΗΕ- και να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο ήμισυ του 2012 το νέο συνεταιριστικό κράτος όπου θα μετέχουν υπό καθεστώς ισοτιμίας και οι Τουρκοκύπριοι».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «είναι φυσικό, σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία να μη δεχθεί ως συνομιλητή την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου η οποία δεν εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού».


newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news