facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Νέα μείωση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση

Μειώθηκε το χρέος στις τράπεζες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Περαιτέρω μείωση εμφάνισε το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος
το συνολικό υπόλοιπο των δανείων του ιδιωτικού τομέα στο τέλος Οκτωβρίου υποχώρησε στα 251,1 δισ. ευρώ έναντι 252,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αρνητική καθαρή ροή ύψους 510 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, καθώς οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις κατά το ποσό αυτό. Ωστόσο σε ετήσια βάση ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Οκτώβριο παρέμεινε (αρνητικός πάντα) αμετάβλητος στα ίδια επίπεδα με αυτά του Οκτωβρίου (-2,2%).

Πιο αναλυτικά στις επιχειρήσεις η κατάσταση εμφάνισε οριακή βελτίωση καθώς τον μήνα αυτό καταγράφηκε μία καθαρή ροή χρηματοδότησης ύψους 225 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής ροής 584 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο. Έτσι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα σε σχέση με πέρυσι εμφάνισε τον Οκτώβριο μία μείωση κατά 0,4% έναντι μειώσεως 0,9% που είχε παρατηρηθεί τον προηγούμενο μήνα.

Η μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρυσι (κατά 12,4%) εμφανίζει ο κλάδος του ηλεκτρισμού - φωταερίου και έπεται αυτός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (με 7,6%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη μείωση κατά 4,7% εμφανίζει η χρηματοδότηση της γεωργίας.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 113,9 δισ. ευρώ από 114,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση η χρηματοδότηση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 5,7% έναντι μείωσης 5,1% τον Σεπτέμβριο.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζουν σε σχέση με πέρυσι (κατά 6,7%) οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να μειωθεί στα 33,4 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφανίζουν σε σχέση με πέρυσι μείωση κατά 2,4% με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να περιοριστεί στα 78,8 δισ. ευρώ.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news