facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δράσεις υπέρ πτωχών το 2012 μέσω αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Το πρώτο «κοινωνικό πακέτο» της κυβέρνησης Παπαδήμου για τη στήριξη μέσω της Αυτοδιοίκησης κατά το 2012 των φτωχών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τις γυναίκες –παιδιά θύματα βίας, ανακοίνωσε για λογαριασμό του πρωθυπουργού και παρουσία του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Μάλιστα κατά τη σύσκεψη, ο κ.Τ. Γιαννίτσης επιφυλάχθηκε να μελετηθούν και άλλα θεσμικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το πρόγραμμα   περιλαμβάνει λειτουργία Συνεταιρισμών, λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου, κοινωνικού παντοπωλείου, υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι», δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για γυναίκες-θύματα βίας, ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας (κυρίως ενδοοικογενειακής και trafficking) και των παιδιών τους, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για άτομα με ειδικές ανάγκες, βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ. ά
Οι προτάσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» , περιλαμβάνουν:
Κοινωνικές δράσεις για το 2012

Πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους Δήμους
. Θα υλοποιηθεί από τους Δήμους μέσω ΟΑΕΔ. Πρόκειται να απασχοληθεί κυρίως εργατοτεχνικό προσωπικό, για 135 ημέρες εντός του 2012. Αφορά τριετές πρόγραμμα που σχεδιάζεται για 120.000 άτομα. Η Δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013»).
Υπηρεσίες Βοήθεια στο Σπίτι. Αφορά στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθεια καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα (π.χ. ΑμεΑ, κ.λπ). Πρόκειται για πρόγραμμα με περίπου 80.000 ωφελουμένους ετησίως μέχρι σήμερα (υλοποιείται από το 2000). Για πρώτη φορά το 2012 θεσπίστηκαν εθνικοί πόροι 70 εκ. €. Επίσης, πρόκειται να συμπεριλάβει ως δικαιούχους τόσο ασφαλισμένους (με πολύ χαμηλά εισοδήματα, και άλλες ειδικές προϋποθέσεις), όσο και ανασφάλιστους.
Δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για γυναίκες-θύματα βίας. Αφορά στη δημιουργία 14 Κέντρων στις Έδρες των Περιφερειών και τον Πειραιά και έως 19 Κέντρων στους μεγαλύτερους Δήμους. Η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013») με υπεύθυνη αρχή τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Το Μάιο 2012 προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του Πολυκεντρου Γυναικών στο κέντρο της Αθήνας.
Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας (κυρίως ενδοοικογενειακής και trafficking) και των παιδιών τους. Αφορά στη δημιουργία και τριετή λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας πλήρους και μικρής διάρκειας σε 14 Δήμους της χώρας. Η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013») με υπεύθυνη αρχή τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) /Κέντρα Διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και λοιπά κέντρα για άτομα με ειδικές ανάγκες (παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, καθώς και σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με αισθητηριακές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση, με πολλαπλές αναπηρίες ή με διαφορετικού είδους αναπηρία). Η Δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013») με προϋπολογισμό για τα έτη 2011 και 2012 50.000.000 ευρώ. Για τη διετία 2011 - 2013 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της πρόκλησης στο πλαίσιο του οποίου εγκρίθηκαν 111 δομές με σύνολο ωφελούμενων 2.697.
Βρεφικοί - Παιδικοί - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί - ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ ΜΕΑ (παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία). Η δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013»), με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία. Αφορά γυναίκες μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία οι οποίες έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η δράση άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013. Πραγματοποιείται μέσα από ετήσιους κύκλους προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα σχολικό έτος, διάρκειας 11 μηνών
Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη), για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης από τους Δήμους. Η δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (πχ. Πρόγραμμα Θησέας και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα). Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, καθώς και τη χρηματοδότηση ενεργειών για την εξοικονόμιση ενέργειας).
Πιλοτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση :
Τράπεζα χρόνου, η οποία αποτελεί ένα εναλλακτικό εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου και μία νέα διαφοροποιημένη μορφή εθελοντισμού, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής όλων σε ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών. 
Δημιουργία και λειτουργία Συνεταιρισμών, με στόχο τη ενεργό συμμετοχή των μελών τους σε οικονομικές δραστηριότητες και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση
Δημιουργία και λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου, κοινωνικού παντοπωλείουκλπ.

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ακροδεξιάς για μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι υποκριτικές, ανέξοδες και προκλητικές για τους 1 εκατομμύριο ανέργους, τους 2,5 εκατομμύρια φτωχούς και τις δεκάδες χιλιάδες αστέγους, που είναι οι παράπλευρες κοινωνικές συνέπειες των κατεδαφιστικών πολιτικών της τρόικας και της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, τις οποίες και η νέα κυβέρνηση συνεχίζει απαρέγκλιτα. 
Τα θύματα των κυβερνητικών και τροικανών πολιτικών δεν θα χορτάσουν με κούφιες κυβερνητικές εξαγγελίες ούτε με εξευτελιστικές ιδιωτικές φιλανθρωπίες, αλλά μόνο με την ανασύσταση των πανκοινωνικών λειτουργιών του κράτους που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν διαλύσει».

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news