facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

"O Αβραμόπουλος στη συγκυβέρνηση,η Ν.Δ. στην Αντιπολίτευση"

ΝΔ: Στηρίζουν την κυβέρνηση, διεκδικούν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό». Αυτή η φράση, με την οποία έκλεισε την πρώτη του δήλωση ο κ. Λουκάς Παπαδήμος –προτού ερωτηθεί για το χρόνο των εκλογών- προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στην Συγγρού, μεταξύ του κ. Σαμαρά και των επιτελών του.
Από τη μία το προφανές, η δικαίωση του κ. Σαμαρά απέναντι στις ψευδείς διαρροές του ΠΑΣΟΚ που διαχέονταν επί πενθήμερο στην κοινή γνώμη.

Από την άλλη, ο προβληματισμός από την οφθαλμοφανή πικρία που οδήγησε τον κ. Παπαδήμο σε αυτή του την αναφορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Παπανδρέου με το επιτελείο του απομείωσαν το όνομα του κ. Παπαδήμου, «παίζοντας» με τις διαρροές και έχοντάς τον επί τριήμερο στην Αθήνα να περιμένει για το αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα τον προτείνει για Πρωθυπουργό.

Σε γενικές γραμμές, στην ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση από τις προθέσεις του νέου Πρωθυπουργού, όπως τουλάχιστον αυτές διεφάνησαν πίσω από τις λέξεις του κ. Παπαδήμου. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η συνεργασία Παπαδήμου- Σαμαρά το προσεχές διάστημα, με πρώτο δείγμα τις «προτάσεις Σαμαρά» για τα «γαλάζια» στελέχη που ο Πρόεδρος της ΝΔ εισηγείται να αξιοποιηθούν στη νέα κυβερνητική σύνθεση και για τα οποία, όπως επισημάνθηκε χθες από την ΝΔ «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, η επιλογή για την τοποθέτησή τους αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του νέου Πρωθυπουργού».

Βέβαια, παρά την εκπροσώπηση της ΝΔ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με τη συμμετοχή και των δύο αντιπροέδρων του κόμματος –κ.κ. Αβραμόπουλου και Δήμα- στην Συγγρού επιδιώκουν να δομήσουν ακόμη και αντιπολιτευτικό λόγο αν χρειαστεί, διεκδικώντας τη στρατηγική επιλογή της αντίθεσης σε αντικοινωνικές επιλογές που ενδεχομένως κινηθεί η νέα κυβέρνηση.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και επελέγη από την ηγεσία του κόμματος, στην κυβέρνηση να μετάσχουν στελέχη χωρίς κοινοβουλευτική ιδιότητα –εξ’ ου και η παραίτηση του κ. Αβραμόπουλου από βουλευτής- ώστε εντός της Βουλής η ΝΔ να μην απωλέσει το χαρακτήρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς συνεκάλεσε αρκετές συσκέψεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος προκειμένου να αποσαφηνιστεί –με Συνταγματικές ερμηνείες- ο τρόπος που έπρεπε να ακολουθηθεί ώστε η ΝΔ να μην θεωρηθεί ότι συγκυβερνά.

Αντεπιχείρημα βέβαια υπάρχει καθώς, σύμφωνα με άλλη σχολή συνταγματολόγων, αφ’ ης στιγμής κάποιο κόμμα διαθέτει στελέχη του σε υπουργικά αξιώματα, αυτομάτως ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανατίθεται στο κόμμα που έχει την αμέσως επόμενη κοινοβουλευτική δύναμη –εν προκειμένω το ΚΚΕ. Περίπου σαν την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από αυτοδύναμο κόμμα, αλλά με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Πάνος Ρασσιάς newspost.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news