facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μπούμερανγκ για Παπανδρέου το δημοψήφισμα στη συνεδρίαση του G20

Θα υπάρξει συνάντηση και με Ομπάμα

Ένα ιδιαίτερα πιεστικό κλίμα αναμένεται να χαρακτηρίσει τις επαφές που θα έχει στις Κάνες, όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.


Όλες οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ που ανάρτησε από το πρωί το protothema.gr, κατά το οποίο στην ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθεί ένα είδος τελεσίγραφου, ώστε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου – εμφανίζεται ως πιθανότερο χρονικό όριο – να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες επικύρωσης από την Ελλάδα της συμφωνίας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η κ. Μέρκελ δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, ότι η Γερμανία θα χαιρέτιζε μια «συνετή» συμπεριφορά από την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρώτα πρέπει να καλμάρουμε το ευρώ», σε απάντηση ερώτησης που δέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ακόμη, τόνισε πως «αγαπούμε όλους αυτούς που δρουν λογικά, τους Έλληνες όπως και τους Τούρκους», όταν ερωτήθηκε εάν τα τρέχοντα προβλήματα της ευρωζώνης με την Ελλάδα φέρνουν στο προσκήνιο τα ιστορικά ζητήματα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Όπως προκύπτει, δε, τόσο από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Βεστερβέλε – “δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας” - όσο και από τις αναφορές του Ολλανδού πρωθυπουργού Ρούτε – “η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το νέο πακέτο διάσωσης θα δυσχεράνει την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη” – οι εταίροι μας δεν διανοούνται να έχει το δημοψήφισμα ως αντικείμενο την επικύρωση της συμφωνίας.

Αντίθετα, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε πίεση προς την Αθήνα να καταστεί σαφές, εφόσον πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, εάν οι Έλληνες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και της παραμονής στην Ευρωζώνη. 


“Πράσινο φως”

Όπως ανέφερε και νωρίτερα το protothema.gr, o πρωθυπουργός, o οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20, θα εκλάβει τη συγκεκριμένη διορία, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ως «πράσινο φως». Και οι επικριτές του, όμως, δεν είναι αρνητικοί σε ένα… σύντομο τέλος. Οι διαφωνίες, άλλωστε, είναι για το μετά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να συνεχίσει, ενώ όσοι θεωρούν ότι δε μπορεί να συνεχίσει, του ζητούν και θα του ζητήσουν ξανά να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, δρομολογώντας την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Αλλιώς, αν βέβαια το ΠΑΣΟΚ επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή, το θέμα θα τεθεί και πάλι από τους διεκδικητές της ηγεσίας και τους υποστηριχτές τους. Με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα πρώτα στοιχήματα για την έκβαση της επικείμενης εσωκομματικής σύγκρουσης και το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος.



Ουσιαστικά, όπως προέκυψε από την κριτική που άσκησε δημοσίως και από τηλεοράσεως την Τρίτη ο κ. Σαρκοζί στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου καλείται στις Κάννες για να εξηγήσει τι... μύγα τον τσίμπησε και ανακοίνωσε δημοψήφισμα αιφνιδιάζοντας την τρόικα. 


Η συνάντηση των ισχυρότερων κρατών του κόσμου εκ των πραγμάτων θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η πρωτοβουλία Παπανδρέου για την διενέργεια δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας με πρώτους τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας που εξάλλου ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν και στις δραματικές διαπραγματεύσεις που απέφεραν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και την έγκριση του νέου δανεισμού της χώρας μας.
 
Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους πως θα απαιτήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό την πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news