facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Παίζονται όλα για την οικονομία μέσα στην εβδομάδα

Τι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε τα δάνεια

Διπλό στοίχημα με τον χρόνο βάζει, αυτή την εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης με στόχο την εκταμίευση του μεριδίου της 6η δόσης από την Ε.Ε. και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή.


Την ίδια ώρα προσδοκά ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα του χρέους (PSI) ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου και το μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να φέρει πιο μπροστά πολλές από τις προθεσμίες. Ειδικά για την εκταμίευση της 6ης δόσης, επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για τα μέτρα (ίσως και εγγράφως) μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θεωρητικά θα μπορούσε να συνεδριάσει –τηλεφωνικά- το Eurogroup για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης. Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν έχει καθορίσει ημερομηνία για την συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα εγκρίνει την εκταμίευση των υπολοίπων 3 δισ. ευρώ καθώς θεωρείται προαπαιτούμενο η αναθεώρηση του μνημονίου. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως έως τις 15 Δεκεμβρίου

Η δεύτερη προθεσμία που επισπεύδεται αφορά στον προϋπολογισμό του 2012 καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να καταθέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή το τελικό κείμενο στην Βουλή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να κατατεθεί στην Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 23 Δεκεμβρίου. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους ακόμα και 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014.

Όσον αφορά στην διαχείριση του χρέους και στην ενεργοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, κρίσιμο θεωρείται το λεγόμενο PSI, το αν δεχθούν δηλαδή οι πιστωτές μας να μετέχουν στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, κάτι που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 100 δις ευρώ . Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζιτών και των ιδιωτών με τους αντιπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το κούρεμα πριν το τέλος του χρόνου.

Και μέσα σε όλα αυτά θα ξεκινήσουν, τις επόμενες ημέρες, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση με στόχο οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο -που θα αποτελέσουν εγγύηση για την νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα- θα πρέπει να κατατεθούν στην Βουλή με την μορφή νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών πρέπει να επιταχύνουν και την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την περαιτέρω κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών αλλά και την αύξηση σε ορισμένους φόρους ακινήτων (π.χ. γονικές παροχές, κληρονομιές, κ.λπ.).

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news