facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ειδικό δικαστήριο για την Ελλάδα προωθούν οι Γερμανοί

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αθήνα επιτείνουν το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η αποστροφή Ευρωπαίου θεσμικού παράγοντα ο οποίος αναφερόμενος στις επιλογές του Γ. Παπανδρέου σημείωνε από τις Κάννες ότι «ο καπετάνιος στην Ελλάδα έπαθε vertigo...».


Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές ξένων εμπειρογνωμώνων και τεχνοκρατών που επιζητούν έξοδο της χώρας μας από ευρώ «με όποιο τρόπο και με όποιο κόστος». Τα ίδια πρόσωπα που συγκροτούν τις ομάδες συνοδείας των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο του G-20 αιτιολογούν την ακραία επιθετική στάση τους προβάλλοντας ότι «κανένα άλλο κράτος δεν μας έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα όσα η Ελλάδα...».

Αν και επισήμως οι ισχυροί της Ευρωζώνης δείχνουν να παρέχουν «ψήφο εμπιστοσύνης" στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θεωρείται βέβαιο πως η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα αφήσει «αναπάντητες» τις πολιτικές ακροβασίες του Γ. Παπανδρέου.

Πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επισημαίνουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται αποφασισμένη να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες για την μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μόνιμη αντιπροσωπεία εποπτείας αναμένεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα τον προσεχή Ιανουάριο και αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας της (τίτλος ομάδας, έργο, αρμοδιότητες).

Όμως το Βερολίνο δεν αναμένεται να αρκεστεί στην ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην επιτροπεία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να εισηγηθεί την συγκρότηση Ειδικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο και θα κρίνει αν μία χώρα της Ευρωζώνης πληρεί τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στο κοινό νόμισμα.

Στην κατεύθυνση αυτή η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει ήδη προαναγγείλει στην Μπούντεσταγκ -και μάλιστα δύο φορές- ότι θα θέσει ζήτημα αλλαγής των ευρωπαϊκών συμβάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα η κ. Μέρκελ προσανατολίζεται στην αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που «διασφαλίζει την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ».

Το βασικό νομικό έρεισμα για την συγκρότηση Ειδικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την επιβολή ποινών στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες ενυπάρχει στο αποτρεπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας: «Tο αποτρεπτικό σκέλος του συμφώνου αφορά τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η διαδικασία αυτή τίθεται σε εφαρμογή όταν το έλλειμμα υπερβαίνει το όριο 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη ΕΚ. Εάν κριθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ενός κράτους μέλους είναι υπερβολικό κατά την έννοια της Συνθήκης, τo Συμβούλιο του συνιστά να το διορθώσει εντός της προθεσμίας που του ορίζει. Σε περίπτωση που το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με τη σύσταση, λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα και, εφόσον το κράτος αυτό συμμετέχει στην ευρωζώνη, είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις».

newscode.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news