facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Έντοκα γραμμάτια αντί μισθών στο Δημόσιο!


Εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με έντοκα γραμμάτια αντί με μετρητά στην περίπτωση που εξαιτίας των εξελίξεων μείνουν άδεια τα κρατικά θησαυροφυλάκια, επεξεργάζεται μυστικά η κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εδώ και λίγα 24ωρα έλαβαν εντολή να διερευνήσουν τρόπους πληρωμής μισθών και συντάξεων στην περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα τις επόμενες  κρίσιμες εβδομάδες, εξαιτίας των εσωτερικών ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. 
Η πρόταση που ήδη έχει ετοιμαστεί προβλέπει δύο εναλλακτικά σχέδια: 
Να εκδοθούν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με τα οποία θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Τα έντοκα αυτά, τα οποία θα έχουν ένα επιτόκιο της τάξεως του 4%  έως 4,5%, θα παραδοθούν στα χέρια των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων αντί μετρητών. Στη συνέχεια είτε θα εξαργυρωθούν στις τράπεζες είτε οι κάτοχοι θα περιμένουν 3 μήνες για να  λάβουν μετρητά. Σε αυτή την περίπτωση είναι  ευνοημένοι, καθώς θα πάρουν και τους τόκους 3 μηνών. 
Να πραγματοποιηθεί έκτακτη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Τα έντοκα θα τα αγοράσουν οι τράπεζες και θα δώσουν ρευστό χρήμα στο Δημόσιο. Κάτι τέτοιο όμως ως  σχέδιο έχει σημαντικά προβλήματα καθώς πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύει, νόμιμα, τουλάχιστον στις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στα προγράμματα έκδοσης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Βέβαια, μέχρι τώρα συμμετέχουν σε αυτές  τις εκδόσεις με διάφορα τρικ... 
Να τραβήξουν προσωρινά τα κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τράπεζας.
Έως τώρα τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους αγγίζουν περίπου τα 1 έως 1,5 δισ. ευρώ και φτάνουν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τη 15η Νοεμβρίου. Άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι...
τα χρήματα τελειώνουν την 1η Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ότι η δόση των 8 δισ. πρέπει να εκταμιευτεί το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από εκεί και πέρα αποθεματικά δεν υπάρχουν. 
Στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν μήνα με τον μήνα πόσα χρήματα υπάρχουν, καθώς δεν είναι μόνο οι λήξεις  ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και οι ετήσιοι τόκοι των ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να πληρωθούν στο επόμενο δίμηνο. 
Σημειώνεται ότι για τον τρέχοντα μήνα δεν υπάρχουν λήξεις  παλαιότερων ομολόγων. Άρα το Δημόσιο έχει να πληρώσει μόνο τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες ανανεώνονται χωρίς πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Τον Δεκέμβριο, όμως και συγκεκριμένα από τις 19 έως το τέλος του μήνα λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 3,5 έως 4,5 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στις  22 του Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. 
Τον ίδιο μήνα λήγουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ τα οποία είχαν δοθεί στους προμηθευτές των νοσοκομείων και θα πρέπει να αποπληρωθούν. 
Βραχνάς για το Δημόσιο είναι και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας συνολικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ. Έτσι στους επόμενους 2 μήνες: Λήγουν έντοκα συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, τον Νοέμβριο λήγουν 1,3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 2 δισ. ευρώ. 
Λήγουν έντοκα εξάμηνα διάρκειας. Οι λήξεις  αφορούν σε 2 δισ. Ευρώ/ μήνα. 
Δεν υπάρχουν λήξεις εντόκων 12μηνης διάρκειας.

protothema.gr


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news