facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο οι υπόχρεοι υποβολής «πόθεν έσχες»

Μετά τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός και για τους υπόχρεους σε «πόθεν έσχες», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολιτικοί, δικαστικοί, στελέχη τραπεζών αλλά και πρόεδροι και μέλη επιτροπών για τις κρατικές προμήθειες.


Πρόκειται για πρωτοβουλία, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, εντάσσεται στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει το υπουργείο, σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παράλληλα με τη νομοθετημένη άρση του τραπεζικού απορρήτου, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να γνωρίζει ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από την Ε.Ε. για τέτοιου είδους συμβάσεις, όπως αυτή που υπέγραψε η Βρετανία με την Ελβετία, πλην όμως βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, καθώς οι συμβάσεις αυτές είναι απολύτως αναγκαίες για τα ελληνικά δεδομένα για μία πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Επιχειρώντας να καταδείξει το αδικαιολόγητο των όποιων αντιδράσεων απέναντι σε μία επικείμενη συμφωνία, χαρακτήρισε το όλο θέμα που επανέρχεται τώρα με τη μορφή αποριών ή σχολίων παράδοξο, τη στιγμή που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Σε ό,τι αφορά στο «πόθεν έσχες», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» και εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που ασκούν μεγάλη επιρροή στη δημόσια ζωή στην αρμόδια Αρχή. Σημειώνεται ότι ήδη με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) μιας σειράς κρατικών αξιωματούχων θα πρέπει να διαβιβάζονται στο εξής στη ΓΓΠΣ. Υπόχρεοι σε αυτό, μεταξύ άλλων, είναι:

1. Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, οι γενικοί γραμματείς περιφερειών καθώς και οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι διορίζονται με πράξη μονομελούς ή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου.

2. Οι πρόεδροι των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι νομάρχες, οι βοηθοί νομάρχες, οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών, καθώς επίσης οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αμιγών ή μικτών επιχειρήσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

3. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη των δημαρχιακών επιτροπών καθώς και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, κοινοτήτων και δήμων και κοινοτήτων.

4. Οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

5. Οι πρόεδροι και τα μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων διαγωνισμών για τις προμήθειες των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί, καθώς επίσης τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

7. Οι πρόεδροι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων.

8. Οι μέτοχοι και εταίροι κάθε μορφής εταιρειών, οι οποίες κατέχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών.

9. Οι μέτοχοι και εταίροι κάθε μορφής εταιρειών, οι οποίες εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας.

10. Οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων ή σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.

zougla.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news