facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η Γερμανία ανήσυχη για το ιταλικό χρέος, αλλά ο Μόντι αισιοδοξεί...

Ο Πέτερ Μπόφιγκεν, σύμβουλος για οικονομικά θέματα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τόνισε σήμερα ότι "η κατάσταση του ιταλικού δημόσιου χρέους γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή

αφού όλα δείχνουν πως πλησιάζουμε σε μια συστημική κρίση που θυμίζει εκείνη του 2008", όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa.


Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν με έμφαση ότι τα "σπρεντ" ξανάρχισαν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας τις πεντακόσιες μονάδες και το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το 7%.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η νέα πίεση των αγορών σε βάρος της χώρας οδήγησε την κεντροδεξιά να θέσει χθες νέους όρους για την υποστήριξή της στην νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι: να μην είναι υποψήφιος ο Μόντι στις επόμενες εκλογές και η κυβέρνηση του ιταλού καθηγητή και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου να μην παραμείνει στην εξουσία για πάνω από ένα εξάμηνο.

Ο Μόντι έχει δηλώσει αντιθέτως ότι θέλει να κυβερνήσει μέχρι το 2013 για να βγάλει την χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μετά τις σημερινές πρώτες διαβουλεύσεις με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι πιο αισιόδοξος.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τόνισε ότι "υπάρχει το απόλυτο ελεύθερο για τον Μόντι, με στόχο (να σχηματίσει) μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις".

"Επιθυμούμε κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών, για να μπορέσουμε να την στηρίξουμε καλύτερα", πρόσθεσε ο Μπερσάνι.

Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, από την πλευρά του, μετά την συνάντηση με τον Μόντι, δήλωσε: "πιστεύουμε, ότι η προσπάθεια του καθηγητή Μόντι θα πετύχει. Συζητήσαμε το πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προς την Ευρώπη, αποτελούν το κύριο σημείο αναφοράς μας, σε ό,τι αφορά την στήριξη της νέας κυβερνητικής ομάδας".

Ο κεντρώος Τρίτος Πόλος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι "στηρίζει άνευ όρων την προσπάθεια του ιταλού οικονομολόγου". Το κόμμα του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, η Ιταλία των Αξιών, ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την νέα κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι θέλει να δει αναλυτικά το πρόγραμμά της.

Το μόνο κόμμα που μοιάζει να περνά στην αντιπολίτευση είναι η Λέγκα του Βορρά. Ο Ουμπέρτο Μπόσι ζήτησε να μην κλείσουν τα παραρτήματα των υπουργείων που άνοιξαν, πρόσφατα, έξω από το Μιλάνο και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι, σύντομα, το αυτοαποκαλούμενο "κοινοβούλιο της Παδανίας".

Όλα δείχνουν ότι ο Μάριο Μόντι θα επιστρέψει ως απόψε το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, με τον κατάλογο των υπουργών της κυβέρνησής του.

onair24.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news