facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

«Ο Παπανδρέου επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης»

Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στο σύνολο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, με τις ανταποκρίσεις από την Αθήνα να εστιάζουν στη δέσμευση του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα σε διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή «εθνικής σωτηρίας» όπως τη χαρακτηρίζουν αρκετά Μέσα.


Το Reuters μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου επιβίωσε της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και κυρίως απέφυγε την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες που θα τορπίλιζε την συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και θα πυροδοτούσε έναν νέο γύρο κρίσης στην Ευρωζώνη. Το τηλεγράφημα συνεχίζει με τη διαπίστωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «διασφάλισε» τις ψήφους που χρειαζόταν για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Καταλήγει όμως με τη διαπίστωση πως η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Νωρίτερα το πρακτορείο μετέδιδε πληροφορίες περί συμφωνίας του Γιώργου Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τη στήριξη των μικρότερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, όχι όμως και της Νέας Δημοκρατίας.

Το αμερικανικό MarketWatch τονίζει πως η δέσμευση Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του εξασφάλισε την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου και παράλληλα διασφαλίζει την συμφωνία στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τονίζει δε πως κλειδί στην όλη διαδικασία ήταν η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αποσύρει την πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το ΒΒC έχει πρώτο θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Στο τηλεγράφημά του τονίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την κρίσιμη ψηφοφορία αφού υποσχέθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να «μοιραστεί την εξουσία». Στην ανταπόκριση από την Αθήνα μεταφέρεται κι ένα χρονικό της μαραθώνιας συνεδρίασης στη Βουλή και τονίζεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι τυχόν καταψήφισή του και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για την χώρα. Αναφέρεται τέλος και στην επωδό της ομιλίας του περί της προσωπικής του στάσης και επιλογής να μην είναι καν ο ίδιος επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού που θα δημιουργηθεί.

Το Bloomberg τονίζει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στη Βουλή ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί εφόσον ελάμβανε – όπως και έγινε – ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καταστείλει την «επανάσταση» στο κόμμα του, που ξεκίνησε από την απόφασή του να ανακοινώσει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη της συμφωνίας στήριξης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ. Μεταδίδει επίσης ότι τελικώς έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και σήμερα θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ανακοινώσει την απόφασή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Αssociated Press: Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέζησε της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, τιθάσευσε τους ‘αντάρτες’ στο κόμμα του και υπόσχεται το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την κρίσιμη για τη χώρα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Το CNN μεταδίδει από την Αθήνα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μόλις υποσχέθηκε πως ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για την συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Παραμένει όμως το ερώτημα εάν θα ηγηθεί ο ίδιος, παρά το γεγονός πως δήλωσε ότι δεν το θέτει ως προαπαιτούμενο. Την ίδια στιγμή και σε δεύτερο θέμα στο site του το CNN φιλοξενεί ανάλυση του γνωστού John Defterios επιχειρεί μια ανάλυση, ένα πρώτο προφίλ των κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας …

Οι New York Times γράφουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε στο νήμα την ψήφο εμπιστοσύνης αφού πρώτα «ηρέμησε» τους εσωκομματικούς αντάρτες υποσχόμενος να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θριαμβεύει σε κρίσιμη ψηφοφορία». Με αυτό τον τίτλο η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφει όλα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Guardian «βλέπει» ως επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έτοιμος να αναλάβει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το αυστραλέζικο ABC «Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις ψήφους που απαιτούνται για να κρατήσει την πρωθυπουργία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ‘επιβίωσε’ μετά την κλήση του για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

«Ο Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή» γράφει η γαλλική εφημερίδα “Le monde”. Μ ε τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά κατάφερε λάβει την πολυπόθητη πλειονοψηφία».

Όσο για το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι … «η Ελλάδα που κερδίζει προσωρινή ψήφο εμπιστοσύνης». Στο ρεπορτάζ καταγράφεται πως «παρά τη συνεχιζόμενη αμφιβολία που παρατηρείται στην Ελλάδα, μια μεταβατική κυβέρνηση είναι η ελπίδα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα και στην Ευρώπη».

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news