facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ενημέρωση Οικονόμου για τις «ελβετικές» καταθέσεις

Για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Ελβετίας προκειμένου να φορολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις που διατηρούν Έλληνες στην συγκεκριμένη χώρα, ενημέρωσε με γραπτή απάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, έπειτα από σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, Μαρίας Σκραφνάκη.


Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι βούληση του υπουργείου είναι «η σύναψη αντίστοιχης συμφωνία με την Ελβετία στο ίδιο πλαίσιο όπως και οι συμφωνίες της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», υποστήριξε όμως ότι «αποδοτικότερη λύση θα ήταν η σύναψη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες για την σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας έχουν προχωρήσει και πως «επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο επι των τεχνικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στην κατάρτισή της. Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες που κατάρτισε η Ελβετία με τις χώρες αυτές θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς και την κατευθυντήρια γραμμή για τον ορθό προσανατολισμό της Ελλάδας ως προς την διαμόρφωση των αιτημάτων της».

Να σημειωθεί ότι το βασικό πλαίσιο των συμφωνιών της Ελβετίας με Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι :

- Εξομάλυνση της υφιστάμενης κατάστασης είτε με την επιβολή εφάπαξ φόρου σε παλαιές μη φορολογηθείσες, καταθέσεις Γερμανών ή Βρετανών φορολογουμένων στην Ελβετία είτε με την κοινοποίηση των στοιχείων των καταθετών στη χώρα της φορολογικής τους κατοικίας, κατόπιν ρητής εξουσιοδότησής τους. Ο φορολογικός συντελέστής στην περίπτωση και των δύο χωρών θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 34% επι του συνολικού ποσού των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεις και χαρτοφυλάκια τίτλων)

- Παρακράτηση φόρου στην πηγή σε εισόδημα και κέρδη από κεφάλαιο, που θα προκύψουν στο μέλλον. Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι ισοδύναμος με τον φορολογικό συντελεστή της χώρας κατοικίας ενώ με την καταβολή του θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση στο κράτος κατοικίας. Η επιβολή του φόρου αυτού θα συνδυάζεται με διευρυμένη διοικητική συνδρομή.

Πάντως, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι η αποδοτικότερη λύση «θα ήταν η άσκηση πίεσης από τα κράτη μ- μέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύναψη σχετικής Σύμβασης με την Ελβετία, η οποία θα αφορά στην παροχή πληροφοριών στο αυτό επίπεδο που πραγματοποιείται και μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, κατεύθυνση προς την οποία επίσης προσανατολίζεται η χώρα μας».

protothema.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news