facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Έντονες γαλλικές πιέσεις για παραίτηση Παπανδρέου

Αντιμέτωπος με την οργή του Νικολά Σαρκοζί, της Άγκελα Μέρκελ αλλά και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Κατά τις σημερινές έκτακτες συνομιλίες, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, η γαλλική πλευρά διέρρευσε ότι
ο Νικολά Σαρκοζί σκοπεύει να ζητήσει την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι οι απεργίες, οι μαζικές διαμαρτυρίες αλλά και το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων στη G20 δεν τον υποδέχθηκε, ενώ αύριο, κατά τη μίνι Σύνοδο που συγκάλεσε εκ νέου ο Νικολά Σαρκοζί στο περιθώριο της Συνόδου, με αντικείμενο την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καν προσκληθεί.

Μετά τη συνάντηση, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει κοινή δήλωση της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος καθώς και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους για να περιορίσουν τις ζημιές που έχει προκαλέσει η απόφαση Παπανδρέου, καθώς και να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση του δημοψηφίσματος.

Σαρκοζί, Μέρκελ και Λαγκάρντ ζητούν, εφόσον τελικά διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το ερώτημα να είναι αν η χώρα επιθυμεί ή όχι την παραμονή της στο ευρώ, και όχι η νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που δημοσιοποίησαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διέψευσε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η έκτη δόση του ελληνικού δανείου είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με το ΔΝΤ αλλά και πηγές της ΕΕ να διαμηνύουν ότι δεν θα λάβουν απόφαση για την έκτη δόση αν δεν προηγηθεί το δημοψήφισμα, καθώς θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

Κοινοτικές πηγές του Reuters αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέλαβε να παραδώσει τα μηνύματα αυτά στον κ. Παπανδρέου, πριν την άφιξή του στις Κάννες.

newscode.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news