facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Θέμα εκλογικού νόμου θέτει ο παραμένων Παπανδρέου

Θέμα διακομματικής συμφωνίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έθεσε χθες αιφνιδίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου,μιλώντας στη σύσκεψη με τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας έτσι τις αντιφράσεις όχι μόνον του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, αλλά και του υπουργού Υγείας Ανδρέα. Λοβέρδου.


«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή πλατφόρμα ή μια κοινή προσέγγιση, αλλά είναι από εκείνα τα θέματα που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε. Τουλάχιστον, να δούμε αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης«, είπε.

Ένα από τα πρώτα σχέδια νόμου που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε στο συρτάρι του Χάρη Καστανίδη ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στον οποίο θα προβλέπεται η θέσπιση της λίστας για την εκλογή των βουλευτών!

Σύμφωνα με τους προηγούμενους, τουλάχιστον, κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το νέο εκλογικό σύστημα θα αποτελεί παραλλαγή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» και θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη» και 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας.

Για παράδειγμα, στη Β’ Αθηνών θα δημιουργηθούν 26 μονοεδρικές περιφέρειες (αντί των 42 εδρών σήμερα), οι οποίες θα καλύπτουν τους νέους δήμους. Στον Πειραιά (Α’ και Β’ Πειραιώς) θα συσταθούν εννέα μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής θα συσταθούν επτά.

Στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης οι 14 μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχούν στους νέους δήμους της συμπρωτεύουσας. Ο αριθμός των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό της χώρας θα υπολείπεται του αριθμού των δήμων του Καλλικράτη.

Δήμοι και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται μόνο στην Καβάλα, στην Ημαθία, στο Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Χίο και Σάμο.

Στον νέο νόμο θα διατηρηθεί η πριμοδότηση του πρώτου σε ψήφους κόμματος με 40 (αντί για 50 που προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου) βουλευτές, ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι στο 40,2%, ενώ θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Όλα αυτά, πάντως, με τους έως σήμερα σχεδιασμούς. Γιατί, σύμφωνα με βουλευτές και των δύο κομμάτων, πολύ δύσκολα θα περάσει η λίστα για τις επόμενες εκλογές, μια και προϋποθέτει συμφωνία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «Θα είναι το τέλος του πολιτικού συστήματος» λένε οι σώφρονες και δεν έχουν άδικο.

tsantiri.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news