facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Άτυπη παύση πληρωμών, αλλιώς …

Σε άτυπη στάση πληρωμών προχωρά το ελληνικό δημόσιο από τώρα έως και την ημερομηνία εκταμίευσης της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Στόχος; Να διασφαλιστεί ότι έως τότε, το κράτος θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.


Και ποιες είναι αυτές; Κατ αρχήν, η καταβολή μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, ακόμα κι έτσι, όμως, τα αποθέματα σε ρευστό του κράτους δεν φτάνουν για να «βγει» ο Ιανουάριος. Αυτή τη στιγμή, στα κρατικά ταμεία υπάρχουν περί τα 600 εκατ ευρώ, τα οποία, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν φτάνουν ούτε για …ζήτω. Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι μια ανάσα θα την πάρουν από τις δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που προγραμματίζουν για μέσα στο Νοέμβριο.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όμως, και πάλι δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Για αυτό το λόγο ενδεχομένως να γίνει και πάλι ένα «δάνειο», μερικών ημερών, από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι πιστωμένο αυτή τη στιγμή με περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Και κάπως έτσι να «βγει» ο Δεκέμβριος και ένα τμήμα του Ιανουαρίου.

Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ένα πράγμα: αν δεν έλθουν γρήγορα τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους.

Κι αυτή ήταν η βασική αιτία των τελευταίων δραματικών πολιτικών εξελίξεων, πέραν όλων των άλλων. Τα τελευταία ευρώ του δημοσίου τελειώνουν και κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα πολύ γρήγορα.

newcode.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news