facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Εταιρείες - αρπακτικά πάνω από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Την ώρα που ένα στα δέκα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ ακόμη και μεγάλες εταιρείες της χώρας «φλερτάρουν» με την πτωχευτική νομοθεσία, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζει έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαγορασθούν μαζικά ελληνικές εταιρείες για μια… χούφτα ευρώ από ειδικές επενδυτικές εταιρείες-αρπακτικά.


Τα vulture-funds, όπως λέγονται διεθνώς, δηλαδή οι επενδυτικές εταιρείες-όρνεα, είναι εταιρείες που συγκεντρώνουν κεφάλαια από τη διεθνή αγορά, κυρίως από hedge funds, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Με τα κεφάλαια που μαζεύουν αγοράζουν σε χαμηλές τιμές τα χρέη ή τις μετοχές εταιρειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι οποίες όμως μπορεί να έχουν «κρυμμένη αξία». Σε άλλες περιπτώσεις τις εξυγιαίνουν και τις πωλούν σε πολύ μεγαλύτερη τιμή και σε άλλες ρευστοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών (ακίνητα κ.ά.) και τις κλείνουν. Αν όλα πάνε καλά για τα… όρνεα, στο τέλος της διαδικασίας μπορεί να έχουν πολλαπλασιάσει το κεφάλαιό τους.

Η Ελλάδα αποτελεί στόχο τέτοιων επενδυτικών εταιρειών από την πρώτη στιγμή που κορυφώθηκε η κρίση και όλα έδειχναν ότι ακόμη και μεγάλες εταιρείες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στέλεχος ελληνικής εταιρείας συμβούλων, που είχε αναζητήσει κεφάλαια στη διεθνή αγορά γι’ αυτό τον σκοπό, δήλωνε στα τέλη του 2010 στο πρακτορείο Reuters ότι κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από Αμερικανούς επενδυτές.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας εκφράζει φόβους ότι το φαινόμενο του… ξεκοκαλίσματος ελληνικών εταιρειών από τα όρνεα της διεθνούς αγοράς θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι τράπεζες το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσουν να πουλήσουν μαζικά προβληματικά δάνεια ή μετοχές επιχειρήσεων, ώστε να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τις ανάγκες για νέα κεφάλαια.

Η ΕΣΕΕ εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για το ενδιαφέρον ξένων funds να επενδύσουν, μέσω αγοράς πακέτων µη εξυπηρετούμενων δανείων, σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο περιουσίες σε εξευτελιστικές τιμές. Οπως ανέφερε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό.

Την πρακτική αυτή των τραπεζών η ΕΣΕΕ την αποδίδει στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν έναν όλο και περισσότερο διογκούμενο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η βαθιά ύφεση στην αγορά καθιστά αβέβαιη την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στο μέλλον και, επιπλέον, καλούνται να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες είναι πρόθυμες, όπως λέει η ΕΣΕΕ, να πουλήσουν προβληματικά δάνεια έναντι συνήθως 12%-18% της αξίας τους. Δηλαδή, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ μπορεί ένα fund να πληρώσει 12.000 ευρώ και να προσπαθήσει, στη συνέχεια, να βγάλει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο της εταιρείας που χρωστάει, για να διεκδικήσει πλήρη εξόφληση της οφειλής, βγάζοντας 100.000 ευρώ από μια επένδυση 12.000 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Deloitte, η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις να ζητήσουν προστασία από τους πιστωτές τους, με βάση το άρθρο 99 της πτωχευτικής νομοθεσίας. Κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν υπαγωγή στο άρθρο 99. Συνολικά, η Deloitte υπολογίζει ότι 153 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες βρίσκονται κοντά στην υποβολή σχετικής αίτησης και για 28 από αυτές ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Espressonews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news