facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και λάθη»

Μίχαλος: Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται υπέρμετρα

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας, που διοργανώθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος τόνισε ότι: «Είναι ένα θέμα που οφείλει να μας απασχολήσει σοβαρά αν θέλουμε η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση.
Και κυρίως αν θέλουμε αυτή η δοκιμασία να μετατραπεί σε ευκαιρία για να διορθώσουμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα που μας έφεραν ως εδώ.

Ειδικά όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς, είναι προφανές πλέον ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλους πειραματισμούς και λάθη».

Ανέφερε ότι το ΕΒΕΑ είχε κρούσει από την αρχή τον κώδωνα του κινδύνου, απέναντι στην πολιτική της φορολογικής αφαίμαξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Είχαμε επισημάνει ότι όχι μόνο θα αποτύγχανε ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και ότι θα οδηγούσε στην επιδείνωση της ύφεσης. Θα οδηγούσε στη μείωση της ζήτησης, στο κλείσιμο πολλών βιώσιμων επιχειρήσεων και στην εκτίναξη της ανεργίας».

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας. Και εάν δεν αλλάξει σύντομα, τόσο το γενικότερο μείγμα οικονομικής πολιτικής όσο και η φορολογική πολιτική ειδικότερα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε δημοσιονομική εξυγίανση, όσο οι φορολογούμενοι αναγκάζονται να χρηματοδοτούν έναν σπάταλο και εξωπραγματικού μεγέθους δημόσιο τομέα.

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε επενδύσεις, εισροή κεφαλαίων και ανάπτυξη, όσο η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις 4 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές ανταγωνιστικές της χώρες. Ούτε βεβαίως όσο διατηρούμε ένα απαρχαιωμένο και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, με ρυθμίσεις που αλλάζουν κάθε μήνα.

Χρειάζεται να υπάρξει άμεσα μετατόπιση του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής από το σκέλος των φορολογικών εσόδων, στο σκέλος των δαπανών.

Και βεβαίως, χρειάζεται η συγκρότηση ενός φορολογικού συστήματος το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και σταθερό σε βάθος χρόνου. Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο ώστε να επιμερίζει σωστά τα βάρη και αποτελεσματικό, ώστε να περιορίζει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να κινηθούμε από κοινού, Πολιτεία και αγορά. Και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, πιστεύω ότι θα συμβάλουν ώστε να οδηγηθούμε ταχύτερα σε μια νέα φορολογική πραγματικότητα» κατέληξε.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news