facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: «Η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή»

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα είναι σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο σταυροδρόμι. Η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή».


Με τη δήλωση αυτή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος περιέγραψε την βασική κατευθυντήρια γραμμή της πολιτικής που θα ακολουθήσει και των προτεραιοτήτων της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κύριος Παπαδήμος περιέγραψε ως κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ως κορυφαία προτεραιότητα την εκταμίευση της έκτης δόσης, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και η εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

«Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι οι βασικές προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Γιατί η διεθνής κοινότητα περιμένει από εμάς να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στις δικές μας δυνάμεις.

Επεσήμανε πως πρέπει να διαψευσθούν οι αμφιβολίες που έχει τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανορθώσει την οικονομία της παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις αρχές του 2010. Ανέφερε δε ότι το έλλειμμα μειώθηκε από 15,7% επί του ΑΕΠ το 2009 σε 10,6% του ΑΕΠ το 2010 και ως το τέλος του έτους στο 9%.

Ο κύριος Παπαδήμος τόνισε ότι έχει πλήρη συνείδηση της τιμής που του γίνεται αλλά και της ευθύνης γιατί διακυβεύεται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή τη κρίσιμη στιγμή γιατί διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Με την παραμονή μας στο ευρώ διασφαλίζεται η νομισματική σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.

«Με την εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής και μεταρρυθμίσεων και την συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού, μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός.


«Οι Έλληνες δυσανασχετούν καθώς παρά τις θυσίες τους η αντιμετώπιση της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη», τόνισε ο κ. Παπαδήμος, ενώ έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και ανέφερε ως συνέπεια την απομάκρυνση του χρονικού σημείου οπότε η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άμεση εκπλήρωση της εκταμίευσης της 6ης δόσης, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά αυτές που ήδη αποτελούν νόμο τους κράτους», είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων: Βαθμολόγιο- μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, αξιολόγηση και η αναδιάρθρωση φορέων και προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων, εξήγγειλε 24 νέα προγράμματα τόνωσης της εργασιακής απασχόλησης μέχρι το τέλος έτους, ένα νέο οργανισμό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μείωση τιμών φαρμάκων και υλοποίηση της εξαγγελίας για ελεύθερο ωράριο φαρμακείων.

Τόνισε παράλληλα πως θα καταβληθεί προσπάθεια για μείωση κόστους προμηθειών των νοσοκομείων σε σχέση με 2010.

Τέλος σημείωσε πως θα συνεχισθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη βάση της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βάσει της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής.

Ωστόσο, το θέμα έμεινε ανοιχτό προς διευκρίνιση για αύριο Τρίτη, καθώς ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.








protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news