facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τραπεζίτες προς Παπαδήμο: "Μάζεψε το Βενιζέλο"

«Μάζεψέ τον».

Αυτό ήταν το μήνυμα των τραπεζιτών στον Λουκά Παπαδήμο, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη.


Ο Βενιζέλος στην ομιλία του επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στις τράπεζες, λέγοντας πως η ρευστότητα που έχουν λάβει οι τράπεζες από το δημόσιο έχει πάει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του εσωτερικού προβλήματος κάθε Τράπεζας, στην ανάγκη χρηματοδότησης των θυγατρικών της. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας αυτής έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό για να στηριχθούν τα δίκτυα των θυγατρικών εταιρειών των ελληνικών Τραπεζών. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να δούμε, διότι αυτό το μπουμ το οποίο έγινε με τις Τράπεζες στην Τουρκία, στην Πολωνία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, πρέπει να δούμε τώρα μέσα στη στρατηγική της ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος πώς τοποθετούμεθα απέναντι στο ζήτημα αυτό» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Οι δηλώσεις αυτές δυναμίτισαν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επικοινωνήσουν με τον Λουκά Παπαδήμου, από τον οποίο ζήτησαν να επιστήσει την προσοχή στον Βενιζέλο, ώστε να σταματήσει τις επικρίσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φράση που χρησιμοποίησε κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης κατά την διάρκεια της ομιλίας του με τον πρωθυπουργό ήταν: «Μάζεψέ τον».

Οικονομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η κόντρα Βενιζέλου – τραπεζιτών έχει την αιτία της αλλού. Στην επιμονή του Βενιζέλου να πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές η προσφυγή των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι τράπεζες θέλουν αυτό να γίνει με προνομιούχες μετοχές, ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση, ωστόσο ο τσάρος της οικονομίας εμφανίζεται αμετάπειστος.

Η νέα επίθεση Βενιζέλου στις τράπεζες έλαβε χώρα μία μέρα μετά αφότου ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το διπλασιασμό των προβλεπόμενων εγγυήσεων προς τα ιδρύματα στα 60 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, γεγονός που δημιούργησε δεύτερες σκέψεις. Τη μία μέρα ο Βενιζέλος δίνει κι άλλο χρήμα στις τράπεζες και την άλλη εξαπολύει επίθεση εναντίον τους για το πού διοχετεύουν τη ρευστότητα. Οικονομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν αλλόκοτη τη συμπεριφορά του και επισημαίνουν πως τα επιπλέον 30 δισ. που θα δώσει το κράτος στις τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να κλείσουν οι τρύπες που θα δημιουργηθούν από τους ελέγχους της BlackRock, οι οποίες θα αφορούν επισφαλή δάνεια αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως χρηματοδοτήσεις θυγατρικών. Από τα παραπάνω το ερώτημα που γεννάται είναι μήπως υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την επιθετική στάση του Βενιζέλου, καθώς δεν είναι φυσιολογικό να δίνει στις τράπεζες επιπλέον ρευστότητα, την οποία χρειάζονται λόγω των δυσμενών συνθηκών και ταυτόχρονα να εξαπολύει μύδρους εναντίον τους για του πού πάνε τα χρήματα.

parapolitika..gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news